Ανακοινώνεται σήμερα η νέα κυβέρνηση

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να του ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού και να δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Αμέσως μετά την συνάντηση των δυο ανδρών θα συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και θα γίνει γνωστή η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Η χθεσινή μέρα είχε συνεχείς ανατροπές καθώς νέες εμπλοκές προέκυψαν μετά την σκλη

  • Ant1
Ανακοινώνεται σήμερα η νέα κυβέρνηση

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να του ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού και να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

Αμέσως μετά την συνάντηση των δύο ανδρών θα συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και θα γίνει γνωστή η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Στη συνέχεια ο νέος πρωθυπουργός θα κινήσει τις διαδικασίες ορκωμοσίας και θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Η χθεσινή μέρα είχε συνεχείς ανατροπές καθώς νέες εμπλοκές προέκυψαν μετά την σκληρή απάντηση Σαμαρά στην απαίτηση της Ευρώπης να δοθούν έγγραφες δεσμεύσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα και τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου αλλά και τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ που φαίνεται πως απομακρύνουν τη λύση Παπαδήμου.

Νωρίτερα, με μια λακωνική αλλά σε υψηλούς τόνους δήλωση ο κ. Σαμαράς θυμίζει στους Ευρωπαίους ότι έχει επανειλημμένα δεσμευθεί δημόσια για την εφαρμογή των αποφάσεων και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν. Υψώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους σημειώνει «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια».
 
Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως εκδηλώνονται αντιδράσεις -κατά ορισμένες πληροφορίες από την πλευρά Βενιζέλου- στην επιλογή Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού και τις απαιτήσεις του τελευταίου να έχει λόγο στη στελέχωση της νέας κυβέρνησης. Στο τραπέζι αργά το βράδυ της Τρίτης έπεσαν σενάρια που θέλουν ως υποψήφιους για τη θέση του πρωθυπουργού τον νυν πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο αλλά και τον πρώην πρόεδρο Απόστολο Κακλαμάνη. Ο κ. Πετσάλνικος όμως διέψευσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Για τη Ν.Δ. η δήλωση ενάντια στις γραπτές δεσμεύσεις που ζητά η Ε.Ε. ήρθε σε μια στιγμή, που ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τον κ. Παπανδρέου, αλλά και τον πρώτο υποψήφιο πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο. Αποσκοπούσε, σύμφωνα με στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο να σταλεί μήνυμα σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Πρακτικά, ο κ. Σαμαράς θέτει κόκκινη γραμμή στην πίεση που δέχεται να εμφανισθεί η συνεργασία ως αφετηρία για συναίνεση αλά Πορτογαλία καθώς δεν αμφισβητεί κανείς ότι η Ν.Δ. δεσμεύεται για την εφαρμογή της Συμφωνίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η δήλωση Σαμαρά απευθύνεται και στο εσωκομματικό ακροατήριο του καθώς τις τελευταίες ώρες υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από μέλη και στελέχη της Ν.Δ. απέναντι στο ενδεχόμενο να συμμετέχουν στελέχη της στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Στον κ. Σαμαρά απάντησε αμέσως, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών κ Όλι Ρεν επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στην γραπτή δέσμευση της ελληνικής ηγεσίας για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. «Η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει τους όρους που συνοδεύουν τη διάσωση», τόνισε ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Ecofin, λίγη ώρα μετά τη δήλωση του Αν. Σαμαρά ότι έχει δεσμευτεί δημόσια για την εφαρμογή των αποφάσεων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Όλι Ρεν «για να καταλάβει κάποιος την θέση της Κομισιόν πρέπει να δει τι προηγήθηκε». Μετά την μονομερή απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα τέθηκε σε αμφιβολία η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου η οποία είχε ως στόχο την βοήθεια της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Μετά από αυτό οι σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ελλάδα έχουν διαρραγεί και θα πρέπει να αποκατασταθούν. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα κοινωνικό συμβόλαιο, είπε ο κ. Ρεν, μεταξύ της Ελλάδας και των Βρυξελλών και αυτό το στόχο έχουν οι γραπτές διαβεβαιώσεις που ζητούνται.

Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος του Ρεν κ. Αλνταφάζ διευκρίνισε ότι γραπτές διαβεβαιώσεις θα πρέπει να δοθούν και από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, όπως έγινε στην Πορτογαλία πριν τις εκλογές. Μετά τις εξελίξεις αυτές ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επανήλθε και υποστήριξε σε δήλωση του πώς «Το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να προσβάλει την εθνική μας αξιοπρέπεια».

Το σενάριο Παπαδήμου

Έως το βράδυ της Τρίτης οι πληροφορίες οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει συμφωνία για ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, για την εξέλιξη αυτή έχει ενημερωθεί και η προεδρία της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο ο κ. Βενιζέλος θα παρέμεινε -κατόπιν και δικής του θέλησης- στην θέση του Αντιπροέδρου και πιθανώς του υπουργού Οικονομικών, ενώ για τη θέση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έπαιζε ο κ. Ράπανος πρόεδρος σήμερα της Εθνικής Τράπεζας. Στο τραπέζι είναι και το όνομα του προέδρου της Ελληνικά Πετρέλαια και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη, κ. Τ. Γιαννίτση, για να αναλάβει το θώκο παραγωγικού υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως το ΠΑΣΟΚ είχε από νωρίς θέσει βέτο για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών της επιλογής Παπαδήμου, τα οποία έχουν έντονες πολιτικές αναφορές ή φιλοδοξίες, όπως ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος.

Στο υπουργικό συμβούλιο χθες το μεσημέρι, που διήρκεσε μόλις μια ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς του να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους «ώστε να ενεργοποιηθούν όταν χρειαστεί». Ο Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε πως «το όνομα του πρωθυπουργού θα αποφασιστεί σύντομα», ενώ σύμφωνα με δηλώσεις υπουργού στο Reuters, ο Γ. Παπανδρέου είχε πει ότι μέχρι το βράδυ θα έχει «κλείσει» το όνομα του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε υπογραμμίσει ότι η Ε.Ε. έχει ζητήσει έγγραφη δέσμευση της Ελλάδας για την εφαρμογή των αποφάσεων, με τις υπογραφές του νέου πρωθυπουργού και του νέου υπουργού Οικονομικών, των αρχηγών των δυο μεγάλων κομμάτων και του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργου Προβόπουλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο