Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχία για τις άγνωστες λεπτομέρειες της συμφωνίας

Μπορεί οι ευρωπαίοι ηγέτες να δηλώνουν ικανοποίηση για την λύση στην κρίση χρέους που προέκυψε από την Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου, ωστόσο οι άγνωστες λεπτομέρειες της συμφωνίας προβληματίζουν τις αγορές και τους αναλυτές. Εξαγορά χρόνου με υψηλό επιτόκιο ή πίστωση οικονομικής βοήθειας με ψιλά γράμματα που κρύβουν αλήθειες, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου μοιάζει με το συμβόλαιο πιστωτικής κάρτας. Διε

  • Ant1
Ανησυχία για τις άγνωστες λεπτομέρειες της συμφωνίας

Μπορεί οι ευρωπαίοι ηγέτες να δηλώνουν ικανοποίηση για την λύση στην κρίση χρέους που προέκυψε από την Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου, ωστόσο οι άγνωστες λεπτομέρειες της συμφωνίας προβληματίζουν τις αγορές και τους αναλυτές.

Εξαγορά χρόνου με υψηλό επιτόκιο ή πίστωση οικονομικής βοήθειας με ψιλά γράμματα που κρύβουν αλήθειες, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου μοιάζει με το συμβόλαιο πιστωτικής κάρτας. Διευκολύνσεις για την Ελλάδα και την αποπληρωμή των δανείων και ανάσα για την δημοσιονομική τακτοποίηση.

Και προστάτης το Ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εξασφάλισε το τριπλό «ΑΑΑ» αξιοπιστίας από τους οίκους αξιολόγησης. Όμως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ευκρινείς. Και ο διάβολος, κατά τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Στα σκληρά γυμνάσια που υποβάλλεται η Ελλάδα, για το καλό της και το καλό όλων, όπως επιχαίρει η ευρωζώνη, η ταπείνωση δεν είναι τόσο τραυματική όσο η ύφεση που γονατίζει τεράστιες κοινωνικές ομάδες.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ως απογοητευμένος «παιδονόμος» θεωρεί ότι πηγή του κακού ήταν η αποδοχή της Ελλάδας στο… κάμπινγκ των μεγάλων που λέγεται Ευρωζώνη. Οι «παιδονόμοι» της Ευρώπης, Γερμανοί και Γάλλοι, έχουν δημιουργήσει, ως είναι πλέον φανερό, δύο κύκλους εντός της Ένωσης. Τον διπολικό τους πυρήνα με τις υπόλοιπες χώρες να περιστρέφονται ως δορυφόροι γύρω τους.

Η έγνοια της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, μάλλον είναι η ουσία του προβλήματος. Πώς η Ευρώπη, ως ενιαίο διακρατικό μόρφωμα με την Γερμανία επικεφαλής θα ανταγωνιστεί την Ινδία και την Κίνα. Το παραδέχτηκε άλλωστε ενώπιον επιχειρηματιών σε ημερίδα.

Η σύνοδος της 26ης Οκτωβρίου απέδειξε ότι ο καταγγελτικός Σαρκοζί επέτρεψε την εδραίωση της Γερμανίας στον θρόνο της ευρωζώνης και επινοεί την θέση οικονομικού διαχειριστή για την Κίνα. Είναι οι μόνες πραγματικότητες που προέκυψαν κατά και μετά την διάσκεψη κορυφής.

Τα όσα διαδραματιστηκαν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι ενδεικτικά της κρίσης αξιοπιστίας μεταξύ των εταίρων. Η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι εταίροι για την ματαίωση της κρίσης ήταν εικονική. Η κρίση τώρα αρχίζει, ακριβώς επειδή οι λεπτομέρειες της λύσης μετατίθενται σε βάθος χρόνου.

Ας θεωρεί η κυρία Μέρκελ ότι η πολιτική της πίστωσης έχει αποτύχει. Και επειδή, όμως, η πίστωση προς την Ελλάδα και αργότερα ενδεχομένως στην εξασθενημένη Ιταλία, συνεχίζεται, η σύγκρουση θα συνεχιστεί στην...  αρένα των αγορών.

Με άλλα λόγια για όσο καιρό η πολιτική ειλικρίνεια των εταίρων πνίγεται στις άγνωστες λεπτομέρειες της συμφωνίας, η πίστωση χρόνου θα έχει υψηλό κόστος στις αγορές.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v