Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανελλαδικό γιουχάισμα στους πολιτικούς

Θύελλα ξέσπασε μετά τα γεγονότα της 28ης στις παρελάσεις. «Αποβλήθηκαν» από τις θέσεις των επισήμων βουλευτές και υπουργοί κάτω από αποδοκιμασίες. Το πολιτικό σύστημα έχει χάσει τη νομιμοποίησή του σε μέρος της κοινωνίας.

Πανελλαδικό γιουχάισμα στους πολιτικούς
Ματαιώσεις παρελάσεων, με αποκορύφωμα αυτή της Θεσσαλονίκης, και έντονες αποδοκιμασίες κατά των πολιτικών σημάδεψαν τους εορτασμούς για την 28η Οκτωβρίου, μία μόλις μέρα μετά τη σύνοδο κορυφής.

Υπουργοί, βουλευτές και γενικοί γραμματείς υπουργείων αποχώρησαν ή φυγαδεύτηκαν με τη βοήθεια της αστυνομίας κάτω από το βάρος έντονων αποδοκιμασιών από σημαντική μερίδα πολιτών που διαμαρτυρήθηκε για τη λιτότητα και τα συνεχή μέτρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι παρελάσεις ξεκίνησαν αφού προηγουμένως είχαν αποχωρήσει όλοι οι πολιτικοί παράγοντες.

Τα γεγονότα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδο και σε άλλες πόλεις δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό κομμάτι πολιτών που έχει πλέον αποσύρει την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα. Από τις αποδοκιμασίες, άλλωστε, δεν ξέφυγαν ούτε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Οι εξελίξεις πυροδότησαν νέο κύκλο αντιπαράθεσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο οποίος είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση, η οποία ματαιώθηκε, αποχώρησε από τον χώρο καθώς μερίδα συγκεντρωμένων εξαπέλυσε συνθήματα εναντίον του.

"Λυπάμαι πάρα πολύ που αμαυρώνουν μια ιστορική ημέρα", δήλωσε πριν από την αποχώρησή του. "Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, πρέπει να βάλουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Λυπάμαι πάρα πολύ. Όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θετικά στοιχεία. Μπορούμε να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να το παραδώσουμε καθαρό στα παιδιά μας. Λυπάμαι γι' αυτό που γίνεται. Διαλέξανε τέτοια μέρα. Ντροπή τους. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Εγώ πολέμησα τον ναζισμό, 15 χρονών ήμουν κάτω και πολεμούσα τους Γερμανούς. Τι μου λένε ότι είμαι προδότης; Απαράδεκτη η συμπεριφορά τους. Πρόκειται για απαράδεκτες μειοψηφίες".

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και εξέφρασε τη λύπη του για τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, τα οποία θεωρεί ότι προσβάλλουν τους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων και υπονομεύουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε το γεγονός ότι σε όλες τις πόλεις μαθητές και δάσκαλοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, παρά τα επεισόδια που σημειώθηκαν.

Νέα παρέμβαση Παπούλια

Μετά τις δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Κάρολος Παπούλιας επανήλθε στο θέμα με γραπτή δήλωσή του. Σε αυτήν αναφέρει τα εξής:

"Όσα συνέβησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ευκαιρία να σταθούμε λίγο και να συλλογιστούμε: Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν; Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους; Και πώς μετριέται η πλειοψηφία; Με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή με τις εκλογές που, με βάση το Σύνταγμα, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια;

Υπάρχει το δικαίωμα και η κατάχρησή του, υπάρχει η δίκαιη οργή και ο εκφυλισμός της, υπάρχει καθαρό όριο ανάμεσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε μια κοινωνική οργάνωση χωρίς κανόνες, χωρίς δημοκρατικό υπόβαθρο.

Κάνω τις επισημάνσεις αυτές πιστεύοντας ότι η έξοδος της πατρίδας μας από την κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών, αλλά υπόθεση βαθιά πολιτική, βαθύτερα πολιτισμική".

Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου από τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κρήτη
 

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ειδικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Αραβικό Κόσμο, που πραγματοποιείται σήμερα στην Κρήτη, δήλωσε:

"Αυταρχισμός είναι και η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν απόψεις, ακόμα και διακόπτοντας εθνικές παρελάσεις, την ώρα όπου χιλιάδες παιδιά, πολίτες και οικογένειες τιμούν σε όλη τη χώρα με υπερηφάνεια τον εθνικό μας αγώνα για την απελευθέρωση.

Αυταρχισμός είναι όταν κάποιοι ελάχιστοι επιλέγουν να προσβάλουν τις εκδηλώσεις τιμής στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας, ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυταρχισμός είναι να θέλουν να διαιρούν τον λαό σε εθνικόφρονες και μη. Και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Διότι αυτές οι συμπεριφορές δεν τραυματίζουν κάποιους αντιπάλους, τραυματίζουν βαθιά τις δημοκρατικές μας παραδόσεις και το δημοκρατικό ήθος του λαού μας".

Τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της στρατιωτικής παρέλασης, διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στον χώρο και όταν έφτασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να πετούν αντικείμενα.

Κλούβες των ΜΑΤ έκοψαν τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποκλείοντας έτσι τους επισήμους από τον συγκεντρωμένο κόσμο.

Περίπου ένα τέταρτο αργότερα, αποχώρησαν ο κ. Παπούλιας και οι επίσημοι. Οι διαδηλωτές παρέμειναν συγκεντρωμένοι στον χώρο όπου θα γινόταν η παρέλαση, φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών, ενώ παρέλαση έκαναν, εν μέσω των διαδηλωτών, ορισμένα πολιτικά τμήματα, όπως οι απόγονοι των Μακεδονομάχων και η ένωση αποστράτων αξιωματικών.
 
Διαμαρτυρίες σε όλες τις πόλεις

Ανάλογη εικόνα με τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Κλίμα έντασης επικράτησε στην Πάτρα, όπου στόχος έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος.

Ο κ. Σπηλιόπουλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διότι οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα, ενώ προηγουμένως τον είχαν αποδοκιμάσει κατά την προσέλευσή του στον Μητροπολιτικό Ναό και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.

Στην Κέρκυρα, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου έδωσε εντολή να μη γίνει η παρέλαση λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατούσε από νωρίς στην πλατεία της Κέρκυρας, ενώ Αγανακτισμένοι πολίτες με πανό ανέβηκαν στην εξέδρα των επισήμων, οι οποίοι αποχώρησαν από τον χώρο.

Η παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης Γενικού Γραμματέα Εμπορίου Στέφανου Κομνηνού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις Αγανακτισμένων και συνδικαλιστών, που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

Ο κ. Κομνηνός θέλησε να τους ακούσει και να συνομιλήσει μαζί τους, όμως ακολούθησαν αποδοκιμασίες και τον φυγάδευσε η Αστυνομία.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ρόδου από αγανακτισμένους πολίτες, οι οποίοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και οι βουλευτές Δημ. Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ και Μίκα Ιατρίδη της Ν.Δ.

Η παρέλαση διεκόπη και οι επίσημοι αποχώρησαν με την προστασία της Αστυνομίας και μετέβησαν στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Κόντρες μεταξύ των κομμάτων

"Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους" συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, σχολιάζοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega όσα συνέβησαν στις παρελάσεις.

Ταυτοχρόνως, ζήτησε το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί σύσσωμο απέναντι στα θλιβερά αυτά φαινόμενα, όπως είπε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε τα εξής:

"Ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά να διαχωρίζει οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία και οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας από την ανάγκη σεβασμού της ιστορικής μνήμης του έθνους και των πολιτειακών θεσμών που συμβολίζουν την εθνική μας ενότητα και υπόσταση.

Αυτοί που σήμερα, ημέρα εθνικής εορτής, ύψωσαν τις μικρές κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες, αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν εκφράζουν -γιατι ούτε το μπορούν ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

Χειρότεροι δε όλων είναι όσοι ενέπλεξαν τέτοια ημέρα στη συνδικαλιστική τους τακτική τα παιδιά μας".

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε.

Όμως, όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας.

Σε μια στιγμή όπου η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική. Μόνο οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους".

"Στις παρελάσεις, τόσο στις κεντρικές σε όλες τις πόλεις όσο και σε αυτές που έγιναν στις λαϊκές συνοικίες, καταδείχθηκε πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή οργή και αντίθεση προς την κυβερνητική πολιτική", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, σημειώνει: 

"Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Όλοι στον αγώνα για τη λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής.

Η λαϊκή αντίθεση εκφράστηκε με πολλούς και διάφορους τρόπους. Με μαζικές διαδηλώσεις κατά των βάρβαρων μέτρων και με συμβολικές κινήσεις αντίθεσης των μαθητών που συμμετείχαν στις παρελάσεις, παρόλο που η κυβέρνηση εξαίρεσε από αυτές τα σχολεία που είχαν κινητοποιηθεί κατά της πολιτικής της. Αυτή η μαζική λαϊκή αντίδραση δεν μπορεί ούτε να συκοφαντηθεί, ούτε να στιγματιστεί από τη δράση ορισμένων θυλάκων που δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και δρουν ενάντια σε αυτά, για δικούς τους σκοπούς. Το αν έγινε ή δεν έγινε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, μπροστά στο δράμα που ζει ο λαός και τα χειρότερα που του φέρνουν κυβέρνηση - Ε.Ε. - πλουτοκρατία.

Οι αγώνες του λαού τιμώνται από τον ίδιο το λαό, καθώς αγωνίζεται για το δίκιο του. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να διαδηλώνει την αντίθεσή του και να παλεύει με όρους μαζικού κινήματος για να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που τον θυσιάζει για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του. Όπως καθήκον και υποχρέωση του αγωνιζόμενου λαού είναι να επαγρυπνεί και να παραμερίζει από τον δρόμο του κάθε είδους παγίδα και προβοκάτσια που επιτρέπει στην κυβέρνηση και στις συντηρητικές και συμβιβασμένες δυνάμεις να διασπούν και να συκοφαντούν το λαϊκό κίνημα για να το αποδυναμώσουν.

Ο λαϊκός αγώνας μπορεί να γίνει ισχυρός, αποτελεσματικός και νικηφόρος μόνο αν πατήσει γερά στα εργοστάσια, στους κλάδους, στις λαϊκές συνοικίες, διαμορφώνοντας μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, που έχει ξεκάθαρο στόχο να ανατρέψει την πολιτική, την εξουσία των μονοπωλίων. Με λαϊκή εξουσία να μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία τις μεγάλες επιχειρήσεις, τον ορυκτό και φυσικό πλούτο, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και να διαγράψει μονομερώς το χρέος. Αυτός είναι ο δρόμος για να βάλει ο λαός τέλος στις άγριες θυσίες που χωρίς τέλος του επιβάλλουν για τα κέρδη, την κρίση και το χρέος της πλουτοκρατίας".

Ο ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρονται τα εξής: "Καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο έθνος.

Η διασάλευση του νόμου και της τάξης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία απεδέχθη η κυβέρνηση Παπανδρέου στις Βρυξέλλες.

Προφανώς, ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία θέση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την εύρυθμη διεξαγωγή των παρελάσεων. Η λοιδορία προς το πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τους γνωστούς αριστεριστές είναι μέρος του σχεδίου της ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. θα προστατεύσει με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα από την προσπάθεια κάποιων να τη ρίξουν στο χάος". 

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα γεγονότα στις παρελάσεις: "Παραφράζοντας τον Καβάφη, αν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον κάνε, μην την ξεφτιλίζεις".

"Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών και δημοκρατικό δικαίωμα οι διαληλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

"Αυτό, όμως, είναι διαφορετικό από το να εμποδίζεται η παρέλαση, η οποία αναφέρεται στην τιμή και στη μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού. Είναι ενέργειες που τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα της χώρας, αλλά και προσβάλλουν μια σημαντική μέρα όπως η σημερινή, που συμβολίζει τον μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v