
Η ευρωζώνη βρίσκεται «σχετικά κοντά» σε μια συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας αναφορικά με τις απώλειες που θα πρέπει να υποστούν, ενώ οι τράπεζες προτείνουν πλέον να σβηστεί το 40% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται «σχετικά κοντά σε μια συμφωνία» με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, υπενθυμίζοντας πως η Ευρώπη «προτιμά μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης» από την επιβολή ενός «κουρέματος» στις τράπεζες.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η προτίμηση της Επιτροπής είναι να βρεθεί μια συμφωνία, βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων εθελουσίως θα αποδεχθούν μείωση της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν, ενώ παράλληλα ερωτηθείς αν πρόθεση των Βρυξελλών είναι, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, να τεθεί υπό κηδεμονία η Ελλάδα, απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι, ούτως ή άλλως, η Συνθήκη της ΕΕ δεν παρέχει ανάλογες αρμοδιότητες, ούτε στην Επιτροπή, ούτε σε κανένα άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους για τη μείωση του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι εξελίσσονται ικανοποιητικά και ότι «βρισκόμαστε κοντά σε λύση», ενώ αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το ποσοστό μείωσης της αξίας των ομολόγων. Σημείωσε, πάντως, ότι η συνολική μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι το αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και των δημόσιων εθνικών αρχών.
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, το τραπεζικό λόμπι που διαπραγματεύεται με τα κράτη ανέβασε την προσφορά του για εθελοντικό «κούρεμα» στο 40% των ελληνικών πιστώσεων που κατέχουν οι τράπεζες. Τα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν πλέον να επιτύχουν ένα "κούρεμα" 50% ως 60% για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές. «Αν μιλάμε για 60% και οι τράπεζες για 40%, πιθανόν να καταλήξουμε σε κάτι ανάμεσα στα δύο», εξήγησε η διπλωματική πηγή.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας από τους κύριους διαπραγματευτές για τον τραπεζικό τομέα δήλωσε από την πλευρά του ότι «τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη». «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», επιβεβαίωσε ο Αλταφάζ.
Ως προς το ζήτημα ενδεχόμενης υιοθέτησης νέων μέτρων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που διαμορφώνεται, ο Α. Αλταφάζ σημείωσε ότι με τον όρο μέτρα νοείται πλέον κυρίως η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, που θα επιτρέψουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και το ξεπέρασμα προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια.
Σχολιάζοντας, εξ άλλου, δημοσιεύματα που φέρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτοιμη να θέσει υπό κηδεμονία την Ελλάδα και να τοποθετήσει μονίμως την Τρόϊκα στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος, αφού σημείωσε ότι ούτως ή άλλως οι επαφές των κοινοτικών υπηρεσιών με τις αρχές των χωρών που έχουν τεθεί υπό πρόγραμμα οικονομικής αρωγής είναι πυκνές, επανέλαβε ότι η Επιτροπή δεν επιθυμεί, ούτε δύναται, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, να θέσει υπό κηδεμονία χώρα - μέλος της ΕΕ.
Ανέφερε επίσης ότι ενόψει της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, όλες οι χώρες της ΕΕ θα λογοδοτούν στις Βρυξέλλες για τις οικονομικές πολιτικές τους, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Τέλος ερωτηθείς αν προβλέπεται συνάντηση σήμερα (24/10) στις Βρυξέλλες του Επιτρόπου Ολι Ρεν με τον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο απάντησε αρνητικά.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin