Η Γερμανία χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα διεξαχθεί την Κυριακή, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ υποστηρίζει ότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά όχι και το τελευταίο για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
«Η Σύνοδος της ΕΕ την Κυριακή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλα γιατί πρόκειται για το ξεπέρασμα μιας κρίσης χρέους. Αυτά τα κρατικά χρέη δημιουργήθηκαν για δεκαετίες και για αυτό δεν μπορούν να επιλυθούν με μια Σύνοδο Κορυφής, αλλά θα χρειαστεί δύσκολη και μακροχρόνια εργασία», είπε η κα Μέρκελ.
Γαλλία και Γερμανία δεν έχουν καταλήξει στο ποσοστό του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά φαίνεται πως καταλήγουν στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όμως, η κρίση δεν περιμένει και βαθαίνει. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες τα ισπανικά ομόλογα και δίνει αρνητική πρόβλεψη και για το μέλλον.
Την ίδια ώρα, η Moody’s απειλεί τη Γαλλία με υποβάθμιση και εκτιμά ότι το Παρίσι μπορεί να χάσει την ανώτατη βαθμίδα των τριών Α, σε περίπτωση που δεν αντέξουν οι γαλλικές τράπεζες το ελληνικό «κούρεμα» και συνεχιστεί η ισχνή ανάπτυξη της χώρας.
Ο χρηματιστής Ρόμπερτ Χάλβερ τόνισε: «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να υποβαθμιστεί η Γαλλία γιατί αδυνατίζει η οικονομία της και κυρίως, γιατί με την πολιτική που ακολουθεί δεν δείχνει να μπορεί να βρει μαζί με τη Γερμανία μια καθαρή λύση μακράς πνοής για την ευρωζώνη».
Ο Φρανσουά Μπαρουάν τονίζει ότι «η Γαλλία έχει κάνει ότι χρειάζεται για να κρατήσει τη χώρα στην αξιολόγηση ΑΑΑ και αν χρειαστεί, θα γίνουν πρόσθετες περικοπές στον προϋπολογισμό».
Αρνητικές είναι και οι προβλέψεις του πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος βλέπει νέα συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας του κατά 2,8%. «Το 2012 η ύφεση στην οικονομία θα είναι περισσότερο εμφανής από ότι είχαμε προβλέψει. Η νέα εκτίμηση για φέτος είναι για μια πτώση 2,8% αντί για 1,9%», υποστηρίζει.
Πάντως, μαζί με τη λαϊκή δυσαρέσκεια που αυξάνει και τις αντιδράσεις των πολιτών, αρχίζουν και κάποιοι πολιτικοί να ασκούν έντονη κριτική στο τραπεζικό σύστημα. Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ κατηγόρησε τις τράπεζες ότι ασκούν ένα είδος τρομοκρατίας.
Στη Νέα Υόρκη, το κίνημα «κατάληψη της Wall Street» είχε γενέθλια, καθώς συμπλήρωσε έναν μήνα κινητοποιήσεων.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin