Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα «καρφιά» Παπανδρέου – Βενιζέλος

Μια καυτή εβδομάδα, η οποία ξεκινά σήμερα με το θρίλερ της έγκρισης ή μη του Πολυνομοσχεδίου από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και ολοκληρώνεται με τη Σύνοδο Κορυφής, έχει μπροστά της η κυβέρνηση, και δη το ηγετικό δίδυμο Παπανδρέου – Βενιζέλου. Την ώρα που τα διαλυτικά φαινόμενα σε κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας καταλήψεων, απεργιών αλλά και εμφανών, π

  • Ant1
Στα «καρφιά» Παπανδρέου – Βενιζέλος

Μια καυτή εβδομάδα, η οποία ξεκινά σήμερα με το θρίλερ της έγκρισης ή μη του Πολυνομοσχεδίου από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και ολοκληρώνεται με τη Σύνοδο Κορυφής, έχει μπροστά της η κυβέρνηση, και δη το ηγετικό δίδυμο Παπανδρέου – Βενιζέλου.

Την ώρα που τα διαλυτικά φαινόμενα σε κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας καταλήψεων, απεργιών αλλά και εμφανών, πλέον, προσωπικών στρατηγικών, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και δη του άρθρου 37, δείχνει να ανάγεται σε θρυαλλίδα, αρχικά για την κυβέρνηση, και εν συνεχεία για το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα το πολιτικό σύστημα.

Και αυτό διότι Παπανδρέου και Βενιζέλος κατεβαίνουν στην… μάχη του πολυνομοσχεδίου, με εμφανώς διαφορετική ατζέντα, για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες της συγκυβέρνησης.

Για τον πρωθυπουργό προτεραιότητα δείχνει να αποτελεί η υπερψήφιση των δημοσιονομικών μέτρων, που προωθεί το πολυνομοσχέδιο, ακόμη και αν χρειασθεί να «θυσιασθεί» το άρθρο 37. Αυτό που δεν θέλει ο Παπανδρέου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι να εμφανισθεί στην Σύνοδο Κορυφής με άδεια χέρια καθώς κάτι τέτοιο θα στερούσε από την χώρα τα ελάχιστα διαπραγματευτικά της όπλα.

Η διευκρίνιση του επικεφαλής της Τρόικα, Ματίας Μορς ότι η κατάργηση των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, παρέχει, σύμφωνα με τους ίδιους, περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση.

Πρακτικά, μέρος της κυβέρνησης ζητά να αποσυνδεθεί το πολυνομοσχέδιο από το επίμαχο άρθρο, για το οποίο οι αντιδρώντες βουλευτές εκτιμούν ότι ανοίγει την «κερκόπορτα» της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων ή η καταψήφισή του να λειτουργήσει ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης», για να ψηφισθούν οι υπόλοιπες διατάξεις.

Ο παραπάνω σχεδιασμός προσκρούει, προς το παρόν, στην στάση Βενιζέλου. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πολώνοντας το κλίμα, συνέδεσε, εμμέσως πλην σαφώς, την ψήφιση του άρθρου με την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Η δε αποστροφή του « αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και δεν έχει ηθικό υπόβαθρο, για να νομοθετήσει, ρίξτε την» αναγάγει την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, στο σύνολο του, σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, και την έγκρισή του από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σε ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

Η στάση του γέννησε ερωτήματα, καθώς είναι γνωστό ότι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το ΠΑΣΟΚ διαθέτει μόλις 26 στους 50 βουλευτές. Μεταξύ αυτών, δε, και η κα. Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι αντιτίθεται στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου.

Αν ο Βενιζέλος δεν αναδιπλωθεί και το άρθρο 37 καταψηφισθεί, τότε είναι ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησής του, εξέλιξη που θα λειτουργούσε ως θρυαλλίδα για τη κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, ήδη, λειτουργεί σε καθεστώς πολιορκίας και ενδεχόμενη παραίτηση Βενιζέλου θα πυροδοτούσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ακόμη και αν το Πολυνομοσχέδιο περάσει από την Επιτροπή, χάρη στην πιθανή ψήφιση του επίμαχου άρθρου από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η ψήφιση του άρθρου 37 στην ολομέλεια αποτελεί καυτό στοίχημα για τον Αντιπρόεδρο καθώς πέραν της κας. Κατσέλη άλλοι πέντε περίπου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ανεπισήμως ότι θα το καταψηφίσουν.

«Το κίνημα των μεταρρυθμιστών» και η επόμενη ημέρα

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι αν ο κ. Βενιζέλος επιμείνει στην γραμμή του, τότε επιχειρεί να συνδέσει την έξοδό του από την κυβέρνηση, με την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να απαλύνει τις εντυπώσεις από το τσουνάμι φόρων που επέβαλε στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή με κοινή παρέμβασή τους τρεις κορυφαίοι υπουργοί ( Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Λοβέρδος) παίζουν με τη σειρά τους το χαρτί των μεταρρυθμίσεων, βάλλοντας εναντίον των συντεχνιών, των κακώς εννοούμενων κεκτημένων και ζητώντας από την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στην μετωπική σύγκρουση με αυτά τα φαινόμενα.

Η παρέμβαση των «Μεταρρυθμιστών», η επιμονή Βενιζέλου αλλά και η αλλαγή πλεύσης παραδοσιακά φιλικών προς την κυβέρνηση εκδοτικών συγκροτημάτων, δείχνουν ότι ο κύβος έχει ριφθεί και πρέπει να αναμένονται εξελίξεις μετά την έγκριση της 6ης δόσης.

Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σπεύδουν με όψιμο μεταρρυθμιστικό λόγο να βάλουν παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα του πολιτικού συστήματος την ώρα που καθίσταται εμφανές ότι οι αντοχές κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής της ομάδας έχουν εξαντληθεί και πολλοί προσβλέπουν στην λύτρωση συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας πριν ή μετά από εκλογές

Οι όποιες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά την ψήφιση και του προϋπολογισμού για το 2012 και την εκταμίευση της 6ης δόσης. Δεν είναι τυχαίο ότι για να μην προκληθούν σενάρια εγκαταλείφθηκε την περασμένη εβδομάδα η σκέψη για έκτακτη ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό και κλείστηκε τακτικό ραντεβού για αυτή την εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει και νέο γύρο – τηλεφωνικής πιθανότατα – επικοινωνίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν την Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v