Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα "Greek Statistics" επιστρέφουν

Οριακή επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει η αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2005 - 2010 που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

  • Ant1
Τα Greek Statistics επιστρέφουν

Οριακή επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει η αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2005 - 2010 που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τοποθετώντας την ελληνική οικονομία σε περιβάλλον ύφεσης από το 2008 και μετά και εγείροντας παράλληλα νέο ζήτημα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Παρότι το μέγεθος της αναθεώρησης του ΑΕΠ το περασμένο έτος αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ (από τα 230 δισ. ευρώ υποχωρεί στα 227,317 δισ. ευρώ), το περυσινό έλλειμμα των 24 δισ. ευρώ αντιστοιχεί μόλις στο κατά ένα δέκατο μεγαλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα στο 10,6% του ΑΕΠ αντί για 10,5% που έδιναν τα προηγούμενα στοιχεία.

Αίσθηση προκαλεί ότι τα στοιχεία για την αναθεώρηση του ΑΕΠ ανακοινώθηκαν μόλις δύο ημέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή και άγνωστο είναι αν για τις αλλαγές αυτές ήταν ενήμερη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ).

Δεδομένο είναι, πάντως, ότι τα νέα στοιχεία θα ληφθούν υπ’ όψιν για την κατάρτιση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού του 2012, ενώ από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι εγείρονται εκ νέου θέματα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, εξαιτίας της ένταξης νέων και επικαιροποιημένων πηγών στη διαδικασία κατάρτισης των εθνικών λογαριασμών αναθεωρούνται τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2005 - 2010.

Από την αναθεώρηση προκύπτουν τα παρακάτω:

• 2006: η επέκταση του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερη από το 5,2% που είχε αρχικά εκτιμηθεί και έφτασε το 5,5%.

• 2007: ο βαθμός σταδιακής συρρίκνωσης του ρυθμού επέκτασης ήταν μεγαλύτερος, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν τελικά 3% και όχι 4,3%.

• 2008: Καταρρίπτεται η «ψευδαίσθηση» ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1%. Στην πραγματικότητα, λέει τώρα η ΕΛΣΤΑΤ, υπήρξε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%.

• 2009: η ύφεση ήταν βαθύτερη απ’ ό,τι νομίζαμε, άγγιξε το 3,2% αντί για 2% που ξέραμε μέχρι χθες.

• 2010: η ύφεση ήταν μικρότερη 3,5% και όχι 4,5%, το ΑΕΠ όμως σε αγοραίες τιμές (καθώς έχουν έρθει τα πάνω κάτω τα προηγούμενα χρόνια) ήταν 227 δισ. ευρώ και όχι 230 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα για το 2010, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στη μικρότερη μείωση της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν τα νοικοκυριά (-3,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,5%), στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών (-7,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,9%) και στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών (4,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση 3,8%).

ΥΠΟΙΚ: Τι απαντά για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

«Τα νέα στοιχεία δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012", αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Αναλυτικά από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνονται τα εξής:

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ της περιόδου 2005-2010, όπως αυτά προκύπτουν από την εφαρμογή των στατιστικών μεθόδων που παρουσιάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της, δείχνουν τα εξής:

? Τα νέα στοιχεία δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012 που είναι προσδιορισμένοι σε απόλυτους αριθμούς και επί τη βάσει των οποίων έχει καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που κατατέθηκε στη Βουλή.

? Επί διακυβέρνησης ΝΔ δεν επήλθε μόνον δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ο οποίος μάλιστα και απεκρύβη (Greek statistics), αλλά υπήρξαν και υπερεκτιμημένοι ρυθμοί ανάπτυξης.

? Όχι μόνον το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξανόταν συνεχώς από το 2005, αλλά και οι ρυθμοί ανάπτυξης ακολούθησαν μια συνεχή καθοδική πορεία.

- Οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2008 (-0,2%), όταν για πρώτη φορά μετά από μιάμισι δεκαετία υπήρξε αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης. Το 2009 και παρά την αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 15% και δημοσιονομικό έλλειμμα που ξεπερνούσε τα 36 δισ. ευρώ, η ύφεση έφτασε το -3,2%, πολύ κοντά στο -3,5% που υπήρξε το 2010, τη χρονιά της πιο γρήγορης δημοσιονομικής προσαρμογής και σκληρών μέτρων.

? Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2009 ανήλθε τελικά στο 15,7%, ακόμη υψηλότερο από αυτό που έδειχναν οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

? Το 2010 υπήρξε πρωτοφανής για τα διεθνή δεδομένα μείωση του ελλείμματος κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Άρα, η ΝΔ καλό είναι να αποφεύγει να μιλάει για δημοσιονομική εξυγίανση και για ανάπτυξη. Τα δύο αυτά οικονομικά μεγέθη βρίσκονταν σε διαρκή επιδείνωση επί των ημερών της. Ο δε δημοσιονομικός εκτροχιασμός που προκάλεσε θα ταλαιπωρεί συνεχώς και για αρκετά χρόνια τους Έλληνες πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v