Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψαλίδι» και στον ιδιωτικό τομέα ζητά η τρόικα

Την επιβολή στους κοινωνικούς εταίρους της μείωσης των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα (σήμερα περίπου 750 ευρώ μικτά ή 570 ευρώ καθαρά) ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η τρόικα στη συνάντησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απαίτησαν από τον υπουργό να ξεκινήσει συνομιλίες με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου αυτοί να πειστούν να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μέτρο.

  • Ant1
«Ψαλίδι» και στον ιδιωτικό τομέα ζητά η τρόικα

Την επιβολή στους κοινωνικούς εταίρους της μείωσης των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα (σήμερα περίπου 750 ευρώ μικτά ή 570 ευρώ καθαρά) ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η τρόικα στη συνάντησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απαίτησαν από τον υπουργό να ξεκινήσει συνομιλίες με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου αυτοί να πειστούν να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μέτρο. Σε διαφορετική περίπτωση, να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα.

Πρακτικά, το αίτημα μεταφράζεται σε κατάργηση του νόμου που προβλέπει ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών και ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Από την πλευρά του υπουργείου υπήρξε αντίδραση. Ο κ. Κουτρουμάνης φέρεται να αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εισφορών που εισπράττουν τα ταμεία αλλά και σε πτώση της αγοραστικής ζήτησης. Ανέφερε δε ότι θα ενημερώσει σχετικά το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Δευτέρας. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι Ινδία και δεν πρόκειται να γίνει Ινδία.

Κάθετα αντίθετες στην προοπτική κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εμφανίζονται η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, οι οποίες εκτιμούν ότι τέτοιου τύπου αξιώσεις οδηγούν σε καταστροφικό φαύλο κύκλο την οικονομία.

Οι εκπρόσωποι των δύο εργοδοτικών φορέων δηλώνουν πως δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τις απαιτήσεις της τρόικας από το αρμόδιο υπουργείο καθώς και καμία σχετική πρόσκληση σε διάλογο.

Πιστεύουν πάντως ότι η συγκεκριμένη πρόταση της τρόικας είναι αξίωση και όχι πυροτέχνημα (όπως συνέβη προ μηνών όπου στελέχη της διέψευδαν κυβερνητικούς φορείς ότι τέθηκε θέμα μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα).

Ο κ. Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρει πως ήδη υπάρχουν διορθώσεις στους μισθούς εκείνων που υπερβαίνουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και υπενθυμίζει και την πρόσφατη νομοθεσία για τις εργασιακές συμβάσεις. Συγκεκριμένα, σημειώνει: «H κατάργηση της ΕΣΣΕ θα οδηγήσει σε μείωση του εισοδήματος και σε ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κατανάλωση, σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην κατάρρευση των ταμείων και εν τέλει σε οριστικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Θεωρούμε ότι τέτοιες αποφάσεις οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και προφανώς θα πυροδοτήσουν κοινωνικές συγκρούσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης, δηλώνει ότι για τους εμπόρους η ΕΣΣΕ είναι κόκκινη γραμμή. Συμπληρώνει ότι σε επίπεδο κλαδικών συμβάσεων η ΕΣΕΕ προσφάτως υπέγραψε τη νέα σύμβαση που προβλέπει αύξηση 1,5%. «Ίσως να συζητούσαμε το ενδεχόμενο παγώματος των αυξήσεων για μία τριετία έως το 2014, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε την κατάργηση της ΕΣΣΕ. Πρόκειται για κατάλυση του Συντάγματος η υιοθέτηση μιας τέτοιας αξίωσης».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

«Αν είναι να εξαθλιώσουμε τους Έλληνες, αυτό μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας, χωρίς την ανάγκη των δανειστών μας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στον Βήμα 99,5, εκφράζοντας την αντίθεσή του στις απαιτήσεις της τρόικας για κατάργηση της ΣΣΕ και μείωσης των κατώτατων μισθών.

Ο υπουργός τόνισε παράλληλα πως «αυτό προαπαιτεί μία ευρύτερη συμφωνία με το λαό, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορούμε να απεξαρτηθούμε από τους δανειστές, αρκεί να καταναλώνουμε τα 54 δισ. ευρώ, τα οποία η χώρα παράγει ετησίως. Και να πούμε στους πολίτες ότι αυτό οδηγεί σε πτώση του βιοτικού επιπέδου, αλλά μας ανεξαρτητοποιεί πλήρως από τον εξωτερικό δανεισμό».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο αίτημα της τρόικας, μίλησε για θέματα που «εξάγονται από μη πολιτικούς παράγοντες, τα οποία επανεισάγονται από την τρόικα». Τόνισε, δε, ότι οι συλλογικές συμβάσεις δεν μπορούν να καταργηθούν, καθώς είναι ένας δημοκρατικός και συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός.

Σημείωσε παράλληλα ότι «σε αυτές τις συνθήκες βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από τον ελληνικό λαό, παρά μόνο πειθαρχία για να εφαρμοστούν αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί;»

Νωρίτερα, μιλώντας στον Αθήνα 9,84, ο υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για επιπλέον δανεισμό της χώρας. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν θα πρέπει να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό, ο κ. Καστανίδης είπε ότι αυτό πιθανό να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου μέσω δημοψηφίσματος, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το πώς θα είναι διατυπωμένο το ερώτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v