Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εφιάλτης» ύφεση, ανεργία και λουκέτα

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει η ύφεση σύμφωνα με τα στοιχεία για το ΑΕΠ, την ώρα που η ανεργία λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις και τα λουκέτα στην αγορά διαρκώς αυξάνονται. Χειρότερα και απ' όσο αρχικά αναμένονταν ήταν τα στοιχεία για την ύφεση το β΄ τρίμηνο του 2011. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, σύμφωνα με τα διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνικ

  • Ant1
«Εφιάλτης» ύφεση, ανεργία και λουκέτα

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει η ύφεση σύμφωνα με τα στοιχεία για το ΑΕΠ, την ώρα που η ανεργία λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις και τα λουκέτα στην αγορά διαρκώς αυξάνονται.

Χειρότερα και απ' όσο αρχικά αναμένονταν ήταν τα στοιχεία για την ύφεση το β΄ τρίμηνο του 2011. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, σύμφωνα με τα διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Την ίδια ώρα, ελάχιστα βοήθησε η έναρξη της τουριστικής περιόδου στο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Τον Ιούνιο η ανεργία περιορίστηκε μόλις κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα έναντι του Μαΐου και διαμορφώθηκε στο 16%. Τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ήταν 11,6%.

Οι προβλέψεις της ΓΣΕΕ για την ανεργία είναι εφιαλτικές, καθώς η Συνομοσπονδία εκτιμά ότι οι άνεργοι στη χώρα μας ως το τέλος του έτους θα φθάσουν το 1 εκατομμύριο, ενώ σημειώνει ότι ο κατώτερος μισθός φθάνει σε επίπεδα ...1984. Ωστόσο, στην έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αναφέρεται μια εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση.

Παράλληλα, η επιδημία των λουκέτων στην αγορά συνεχίζεται και αυξάνεται ως «μεταδοτική ασθένεια». Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΣΕΕ για τα λουκέτα στο Λεκανοπέδιο και σε άλλες περιοχές της χώρας, δείχνουν μια ετήσια μεταβολή +67% και μια αύξηση από πέρυσι τον Αύγουστο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Επί του συνόλου των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων από το 15% που ήταν κλειστές το καλοκαίρι του 2010 και το 21% το χειμώνα του 2011, τον Αύγουστο του 2011 το ποσοστό έφτασε το 25%. Αυτό σημαίνει ότι 1 στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις στο σύνολο της χώρας έβαλαν λουκέτο, ενώ όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους έπεται συνέχεια.

Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνεται ρεκόρ συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι πρόκειται για εμπορικούς δρόμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπορικής επιχειρηματικότητας (ύψος ενοικίων, τύπος εμπορίου κα.) που όμως αποτελούν παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, όπως είναι η Σόλωνος, η Σταδίου, η Τσακάλωφ στην Αθήνα και οι Αγίας Σοφίας και Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη.

Παρατηρείται μια μετακίνηση εμπορικών επιχειρήσεων από παρόδους σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω μείωσης των ενοικίων και μεγάλης προσφοράς κενών καταστημάτων που βρίσκονται σε εμπορικότερα σημεία.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες.

Στη Θεσσαλονίκη, αν και ο αριθμός του λουκέτων είναι σχετικά μικρότερος από την Αθήνα, ουσιαστικά η κατάσταση των κλειστών μαγαζιών είναι ιδιαίτερα έντονη, αφού παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση του ρυθμού σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και σχεδόν διπλασιασμός των λουκέτων από τον Αύγουστο του 2010.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v