Συμβάσεις ιδιωτικού τομέα και στο δημόσιο φέρνει η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα νεοεισρχόμενος, άγαμος και χωρίς προϋπηρεσία να προσλαμβάνεται με εισαγωγικό μισθό 751,39 ευρώ μικτά, όσο προβλέπεται δηλαδή από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για αμοιβές δύο ταχυτήτων στο δημόσιο αφού ένας δημόσιος υπάλληλος που προσελήφθη τον Αύγουστο μπορεί να έχει ακόμα και διπλάσιες αποδοχές σε σχέση με έναν άλλο που θα προσληφθεί σε αντίστοιχη θέση μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Τις αδικίες αυτές, αναγνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών αλλά όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Η. Πλασκοβίτης, η εναλλακτική θα ήταν νέες μεγάλες οριζόντιες μειώσεις, 20%, 30% ή και 50%.
Κεντρική παράμετρο του νέου μισθολογίου αποτελεί η καθιέρωση της «προσωπικής διαφοράς» ενός έμμεσου τρόπου αντιστάθμισης της εξάλειψης των περισσοτέρων επιδομάτων, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες μεγάλες οριζόντιες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως εξηγεί ο κ. Πλασκοβίτης η προσωπική διαφορά θα ενσωματώνει τα επιδόματα που θα περικοπούν αλλά όχι στο σύνολό τους, καθώς θα τεθεί πλαφόν για όσους λαμβάνουν πολύ μεγάλα επιδόματα.
Θα λειτουργεί ως εξής:
Έστω ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος λαμβάνει σήμερα μηνιαίες τακτικές αποδοχές ύψους 2.000 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο έστω ότι θα προκύπτει βασικός μισθός (μαζί με οικογενειακό επίδομα και επίδομα θέσης ευθύνης που διατηρούνται και κατά περίπτωση τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας και παραμεθορίου) στα 1.600 ευρώ.
Η προσωπική διαφορά σε αυτή την περίπτωση θα είναι 400 ευρώ και σε κάθε μελλοντική αύξηση αποδοχών θα μειώνεται . Για παράδειγμα όταν ο βασικός μισθός γίνει 1.700 ευρώ η προσωπική διαφορά θα γίνει 300 ευρώ, μέχρι να εξαλειφθεί. Με τον τρόπο αυτό, οι συνολικές αποδοχές θα παραμείνουν «παγωμένες» για αρκετά χρόνια, καθώς τις όποιες αυξήσεις θα «τρώει» η παράλληλη μείωση της προσωπικής διαφοράς.
Από τις δηλώσεις Πλασκοβίτη προκύπτει ακόμα ότι:
1. Το ενιαίο μισθολόγιο θα επεκταθεί στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις και αποφάσεις των Διοικήσεων και στις ΔΕΚΟ . Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ είναι κατά 20% έως και 57% υψηλότερες σε σχέση με τις μέσες αμοιβές στο δημόσιο τομέα, άρα το «μαχαίρι» που προδιαγράφεται θα είναι μεγαλύτερο.
2. Οι ωριμάνσεις θα δίνονται ανά δύο χρόνια στους χαμηλόβαθμους και ανά τρία χρόνια στη συνέχεια,
3. Τα μισθολογικά κλιμάκια δεν θα εξελίσσονται μέχρι το τέλος του εργασιακού βίου, παρά μόνο στους καταληκτικούς βαθμούς και
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
4. «Εάν δεν προάγεσαι δεν θα παίρνεις ωριμάνσεις» όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.
Οι προβλεπόμενες συνολικές εξοικονομήσεις από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αλλά και του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ έως το 2015.