Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Συνεχίζεται, από το πρωί στη Βουλή και ολοκληρώνεται αργά το απόγευμα, μετά από τρεις συνεδριάσεις, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ. Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, την οποία ζήτησε ο ΛΑΟΣ. Το ζήτημα του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ και της συγκρότησης των Συμβουλίων των ανωτάτων εκπα

  • Ant1
Συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Συνεχίζεται, από το πρωί στη Βουλή και ολοκληρώνεται αργά το απόγευμα, μετά από τρεις συνεδριάσεις, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ. Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, την οποία ζήτησε ο ΛΑΟΣ.

Το ζήτημα του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ και της συγκρότησης των Συμβουλίων των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με διοικητικά καθήκοντα και με συμμετοχή και εξωπανεπιστημιακών προσώπων, ξεχωρίζει κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την ανώτατη παιδεία.

Το νομοσχέδιο στηρίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, και συναντά την κριτική της Νέας Δημοκρατίας και την αντίθεση των κομμάτων της Αριστεράς.

«Με αυτό το νομοσχέδιο, απελευθερώνουμε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον κρατισμό και τα παραδίδουμε στην κοινωνία ως δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν για το δημόσιο συμφέρον και όχι τις στενές συντεχνίες» ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή για το νέο νόμο-πλαίσιο για την Παιδεία, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου σκιαγράφησε ένα τοπίο αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνέπεια των γενικότερων πελατειακών αντιλήψεων που κυριάρχησαν στην ελληνική κοινωνία. «Σήμερα όμως, η κοινωνία ζητά αξιοσύνη, ευνομία, απελευθέρωση της κοινωνίας από παραγοντίσκους, είτε στο ποδόσφαιρο, είτε στον επιχειρηματικό χώρο είτε στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ» σημείωσε. Αναφερθείς στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ο κος Παπανδρέου τόνισε πως αυτά «δεν είναι δουλειά του κράτους, αλλά των Επιμελητηρίων.

«Αλλάζουμε τη λογική του συστήματος. Ας σταθούμε όλοι αντάξιοι της ευκαιρίας να αλλάξουμε αυτή τη χώρα. Σήμερα κρίνεται το ποιες δυνάμεις είναι πραγματικά διατεθειμένες να συμβάλλουν στην αλλαγή της χώρας μας. Μακάρι να υπάρξουν και άλλες εκτός από το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του, ουσιαστικά προέβη σε μία καταγγελία των νομοθετημάτων που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση και της άρνησής του ως αντιπολίτευση, να υιοθετήσει τις πολιτικές που προώθησε η Νέα Δημοκρατία» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπ. Ταλιαδούρος.

«Η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, αλλά για να επιτύχει πρέπει να είναι ριζική, αλλά και ρεαλιστική και εφαρμόσιμη - αλλιώς θα μείνει στα χαρτιά. Φοβούμαστε πως το νομοσχέδιο με το δυαδικό μοντέλο διοίκησης θα μείνει στα χαρτιά και δεν θα δώσει τις λύσεις που χρειαζόμαστε και είναι αναγκαίες» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής υπερασπίστηκε τον «σοβιετικό κεντρικό σχεδιασμό» στον οποίον είχε αναφερθεί στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «ο κεντρικός σχεδιασμός συνέβαλε αποφασιστικά για να ανθίσει η παιδεία και η γνώση στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Εσείς δεν ιδρύσατε σε κάθε κεφαλοχώρι και ένα ΤΕΙ, σε κάθε πρωτεύουσα νομού και από μία σχολή; Οι δικές σας δυνάμεις και αυτές της ΝΔ δεν είναι αυτές που συναλλάσσονται στις σχολές;»

Αιχμηρός τόσο για την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και για την «υποχώρηση» του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές που ανακοίνωσε, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Αυτό που ξεκινήσατε μου άρεσε περισσότερο από αυτά που φέρατε σήμερα στη Βουλή» σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τις αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο η υπουργός Παιδείας, παρομοιάζοντας τες με «το ταγκό που είναι ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω».

Κατήγγειλε επίσης ότι το άσυλο διατηρείται τόσα χρόνια «προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κομματικός στρατός της αριστεράς». Αναφερόμενος στην «υποχώρηση», όπως τη χαρακτήρισε, του υπουργείου στη διάταξη για τα μέλη που θα απαρτίζουν τα συμβούλια των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν αν θέλουν τους καθηγητές να διδάσκουν ή διαχειριστές, με όποιον κίνδυνο ελλοχεύει.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Έντονα επικριτικός για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «απόπειρα κατεδάφισης των δημόσιων πανεπιστημίων» και «κατάργηση του αυτοδιοίκητου τους με τη δημιουργία ενός ολιγαρχικού και αδιαφανές σχήματος με ανεξέλεγκτη διοίκηση». Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κατά βάση είναι νομοσχέδιο Παπανδρέου και έχει να κάνει με την εμμονή του σε μια αποτυχημένη απόπειρα αλλαγής του Συντάγματος που καταδικάστηκε από τις κινητοποιήσεις της ίδιας της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας πριν από λίγα χρόνια». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος γιατί είναι αντισυνταγματικός.

Για συκοφάντηση των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, καταγγέλλοντας προθέσεις συσπείρωσης της ελληνικής κοινωνίας, εναντίον των δήθεν «βολεμένων πανεπιστημιακών».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Λευτέρης Αυγενάκης, διευκρίνισε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, θεωρώντας την μεταρρύθμιση επιτακτική προτεραιότητα, αλλά όχι και επί των άρθρων, καθώς υπάρχουν ρυθμίσεις επί των οποίων το κόμμα του διαφοροποιείται ουσιαστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v