Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόμματα και παρατάξεις δεν έχουν λόγο στα πανεπιστήμια»

Κόμματα και φοιτητικές παρατάξεις δεν μπορεί να έχουν λόγο στα πανεπιστήμια, υπογραμμίζει η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής, αιτιολογώντας τις αλλαγές που από τη Δευτέρα τίθενται σε διαδικασία ψήφισης από τη Βουλή. Επιμένοντας μέχρι τέλους στις διατάξεις του νέου-νόμου πλαισίου, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους πανεπιστημιακούς και τα

  • Ant1
«Κόμματα και παρατάξεις δεν έχουν λόγο στα πανεπιστήμια»

Κόμματα και φοιτητικές παρατάξεις δεν μπορεί να έχουν λόγο στα πανεπιστήμια, υπογραμμίζει η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής, αιτιολογώντας τις αλλαγές που από τη Δευτέρα τίθενται σε διαδικασία ψήφισης από τη Βουλή.

Επιμένοντας μέχρι τέλους στις διατάξεις του νέου-νόμου πλαισίου, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους πανεπιστημιακούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κ. Διαμαντοπούλου επιτίθεται σε όσους δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν το νέο νόμο, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, η οποία αρνείται να υπερψηφίσει διατάξεις τις οποίες υποστήριζε ως κυβέρνηση.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο εισάγεται τη Δευτέρα για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Η υπουργός Παιδείας έχει αποφασίσει να αποδεχθεί ορισμένες τροποποιήσεις, που προτείνουν οι πρυτανικές αρχές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές που αγγίζουν την πυρήνα της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας είναι διατεθειμένη να συζητήσει τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες της Συγκλήτου, καθώς και τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου. Επίσης συζητά την ελαστικοποίηση της διάταξης για τις τριετείς σπουδές, την ενεργό συμμετοχή των τμημάτων στην οργάνωση των πανεπιστημίων, την συμμετοχή των φοιτητών στα συμβούλια για τη μέριμνα και τις σπουδές, καθώς και τη συνεργασία των ΤΕΙ με ερευνητικά κέντρα.

Αντίθετα, οι αλλαγές που η κ. Διαμαντοπούλου δεν διαπραγματεύεται είναι η καθιέρωση εξωτερικών μελών στα πανεπιστημιακά συμβούλια, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η αυστηροποίηση των σπουδών με προαπαιτούμενα μαθήματα που θα πρέπει να περάσει ο φοιτητής για να προχωρήσει στην επόμενη περίοδο, η θεσμοθέτηση ανώτατου χρόνου σπουδών (ν+2), καθώς και την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με βάση την αξιολόγησή τους. 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v