Δηλώσεις Σόιμπλε για την ιδέα ενός ευρωπαίου ΥΠΟΙΚ

Δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η δημιουργία θέσης για έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελτ. «Δεν έχω πρόβλημα με την ιδέα ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών. Όμως, ως γερμανός υπουργός Οικονομικών, λέω το εξής: η αποστολή μας εδώ και τώρα είναι βάσει των σημερινών συνθηκών να ε

  • Ant1
Δηλώσεις Σόιμπλε για την ιδέα ενός ευρωπαίου ΥΠΟΙΚ

Δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η δημιουργία θέσης για έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελτ.

«Δεν έχω πρόβλημα με την ιδέα ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών. Όμως, ως γερμανός υπουργός Οικονομικών, λέω το εξής: η αποστολή μας εδώ και τώρα είναι βάσει των σημερινών συνθηκών να επιλύσουμε τα προβλήματα το ταχύτερο δυνατό», τονίζει. 

«Δεν μπορούμε να πάμε τόσο μακριά και τόσο γρήγορα αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους πληθυσμούς σε καθεμία χώρα και τους βουλευτές που τους εκπροσωπούν», προσέθεσε.

Κατά τη σύνοδο κορυφής που είχαν την Τρίτη στο Παρίσι ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πρότειναν στους ευρωπαίους εταίρους τους «μια πραγματική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ».

Ως προς αυτό ο Σόιμπλε δηλώνει ότι η διακυβέρνηση αυτή που αναφέρθηκε στη σύνοδο κορυφής πρέπει να γίνει κατανοητή ως μια επιτροπή διακυβέρνησης κι όχι ως μια κυβέρνηση με την κυριολεκτική έννοια του όρου.

«Χωρίς μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή κυβέρνηση όπως αυτή που αντιλαμβανόμαστε συνήθως», σημειώνει.

Παράλληλα όσον αφορά το θέμα των ευρωομολόγων, ο Σόιμπλε δηλώνει ότι είναι συνώνυμα μιας «μείωσης των πάρα πολύ μεγάλων διαφορών των επιτοκίων για τα διάφορα κράτη μέλη».

«Το θέμα είναι: μπορούμε να έχουμε μια νομισματική ένωση, όταν η οικονομική πολιτική και η χρηματοπιστωτική πολιτική είναι τόσο διαφορετικές;», διερωτάται ο Σόιμπλε, ζητώντας να υπάρξει «μια πιο μεγάλη αμοιβαιότητα».

Τέλος, σχετικά με την όχι και τόσο μεγάλη επέκταση της καγκελαρίου και την απουσία μιας συνόδου κρίσης στη Γερμανία που επικρίθηκαν, ο Σόιμπλε σημειώνει ότι «αυτό θα συνέβαλε μόνον στην πρόκληση περαιτέρω ανησυχίας στις αγορές». «Εργαστήκαμε σκληρά στο παρασκήνιο», προσθέτει.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v