
Την κάτω-βόλτα πήραν και πάλι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πριν την κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί στο Παρίσι. «Σοκ» έπαθαν οι επενδυτές από τη Φρανκφούρτη, και το Μιλάνο ως το Παρίσι και το Λονδίνο όταν ανακοινώθηκε η μηδενική ανάπτυξη στη Γερμανίας στο δεύτερο τρίμηνο και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη που υποχώρησε στο 0,2% από 0,8% στο πρώτο τρίμηνο.
Το γερμανικό ακαθάριστο προϊόν αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% εκατό το δεύτερο τρίμηνο.
Οι σκοτεινές προοπτικές ανάπτυξης ανάβουν τη συζήτηση για την έκδοση του ευρωομολόγου και αναγκάζουν το Βερολίνο να βάλει «νερό στο κρασί του» και να αρχίσει να το συζητά παρόλο που επισήμως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αρνείται κατηγορηματικά την υιοθέτηση του, γιατί τιμωρούνται οι «καλοί μαθητές» της ευρωζώνης σαν τη Γερμανία και παραμένουν «απείθαρχοι» οι αδύναμοι κρίκοι.
Πάντως, οι αγορές λένε τώρα ότι οι συνεχείς συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών είναι χωρίς ουσία και ότι θέλουν να δουν δράση. Αυτό που θέλουν να δουν είναι ένα ευρωομόλογο στηριγμένο και εγγυημένο από 17 χώρες και λένε ότι αυτό θα μετρήσει στις αγορές. Όμως οι Γερμανοί λένε ότι δεν υποχωρούμε.
Ωστόσο, στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές ακόμη και μέσα στο κυβερνών κόμμα των χριστιανοδημοκρατών για την υιοθέτηση του ευρωομόλογου. Η γερμανική αντιπολίτευση θεωρεί το ευρωομόλογο ως την καλύτερη λύση. Το βέβαιο είναι ότι η Μερκελ για να συναινέσει στο ευρωομόλογο θα απαιτήσει να ελέγξει τον μηχανισμό έκδοσης και διαχείρισης του, αλλά και να επιβάλει του δικούς της αυστηρούς όρους για την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης και το μηχανισμό στήριξης.
Η ιδέα του ευρωομολόγου με την στήριξη και την εγγύηση των κρατών που διαθέτουν την καλύτερη αξιολόγηση, πολύ καιρό τώρα πλανάται ως ένας τρόπος να βοηθηθεί η ταλαιπωρημένη από χρέος Ελλάδα και άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Η Γερμανία αντιτίθεται σ' αυτή την πρόταση επειδή πιστεύει ότι η κίνηση να αυξήσει τα δικά της δανειοληπτικά επιτόκια, θα σταματήσει κάποιες χώρες από την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στιγκλιτς θεωρεί, πάντως, το ευρωομόλογο είναι αξιόπιστο εργαλείο για την έξοδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, επεσήμανε για ακόμη μία φορά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να λάβουν ριζοσπαστικές αποφάσεις και να τις εφαρμόσουν. «Αυτό είναι πράγματι σε ένα στάδιο όπου έχετε ακόμα κυρίαρχες χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις στην Ευρώπη. Το κάνουν μέσα σε μία υπέρ-ομοσπονδιακή δομή και πραγματικά θα γίνει η ευθύνη καθεμιάς από αυτές τις κυρίαρχες οντότητες να πάρει αποφάσεις σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, αλλά επίσης τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες», τόνισε σχετικά. Την ίδια ώρα, οι αγορές δεν αρκούνται στα λόγια, αλλά στις πράξεις.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin