Από το «παραθυράκι» του Καλλικράτη πέρασαν 70 δήμοι την αυτοτέλεια ισάριθμων νομικών προσώπων, όπως φιλαρμονικές η μουσικοφιλολογικοί σύλλογοι που δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων.
Η δεδομένη όμως –έστω- και κατ’ ελάχιστο αιμοδότησή τους, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, αλλά και την επικύρωση τους από το αρμόδιο υπουργείο, στη συγκυρία κατά την οποία βρεφονηπιακοί σταθμοί για παράδειγμα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν δικαιούχους λόγω έλλειψης πιστώσεων.
Την ώρα πάντως που γίνονται «εκπτώσεις» στο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων το οποίο ήδη έχει μείνει αρκετά πίσω σε ότι αφορά στα εξαγγελθέντα χρονοδιαγράμματα, ο Ηλίας Μόσιαλος επανέλαβε την σταθερή βούληση της κυβέρνησης για αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, με σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα στέλνοντας εκ νέου αυστηρό μήνυμα προς τους δημόσιους λειτουργούς που δεν εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους.
«Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα με τόσο μεγάλη ανεργία, όπου ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα μπορεί να βρεθεί στο δρόμο την επόμενη ημέρα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς αποζημίωση, να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που δεν προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον», τονίζει ο Η. Μόσιαλος σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».
Στην αιχμή των σαρωτικών αλλαγών η εργασιακή εφεδρεία. Η κατάταξη του πλεονάζοντος προσωπικούς στους ειδικούς πίνακες θα γίνεται με μοριοδότηση των βασικών κριτηρίων όπως τα τυπικά προσόντα και η οικογενειακή κατάσταση. Για παράδειγμα ένας 50χρονος υπάλληλος, πατέρας δυο παιδιών, με 20ετη προϋπηρεσία στο φορέα που καταργείται, απόφοιτος λυκείου με βαθμό απολυτηρίου 16, πιστοποιητικό χειρισμού Η/Υ, δίπλωμα ξένης γλώσσας, θα συγκεντρώνει 1270 μόρια. Συνάδελφος του όμως , με 3 χρόνια εμπειρία στην αντίστοιχη θέση του καινούργιου οργανισμού θα έχει 60 μόρια περισσότερα.
Κατά προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων εφέδρων, και ανεξαρτήτως αριθμού μορίων, θα γίνεται η επιλογή εργαζομένων με αναπηρία άνω του 50%, καθώς επίσης έχουν συζύγους ή παιδιά με αναπηρία τουλάχιστον 67%. Εξτρά πριμοδότηση προβλέπεται και για τις πολύτεκνες οικογένειες, ενώ στην περίπτωση ζευγαριού δημοσίων υπαλλήλων που εντάσσεσαι στην κατηγορία του πλεονάζοντος προσωπικού, προβάδισμα στην κατάταξη έχει ο ένας από τους δυο.
Οι έφεδροι θα προτιμώνται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καλύπτοντας το 30% των θέσεων εποχικού προσωπικού που θα προκηρύσσεται κάθε χρόνο.