
Παρατεταμένη αποδεικνύεται η βουτιά της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 6,9% στο β’ τρίμηνο του έτους, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.
Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας έρχεται να προστεθεί στα ήδη ανοιχτά και μεγάλα μέτωπα. Πρώτο είναι αυτό της ταμειακής ρευστότητας, εξ’ ου και η κυβέρνηση επιθυμεί η επόμενη δανειακή δόση να είναι η πρώτη δόση του νέου δανείου για να βάλει στα ταμεία 20 δισ. ευρώ, αντί για 8 δισ. ευρώ που είναι η έκτη δόση του πρώτου δανείου.
Σε κρίσιμη καμπή είναι ο στόχος για συγκέντρωση 1,3 δισ. ευρώ μόνο το Σεπτέμβριο από τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και οι τελικές διατυπώσεις για την ανταλλαγή των ώριμων ελληνικών ομολόγων, αν και ο Τσαρλς Νταλάρα θεωρεί το Σεπτέμβριο ως χρονικό ορίζοντα και αποκάλυψε, με δηλώσεις του στο Reuters, ότι συζητείται να επεκταθεί η φόρμουλα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και για ομόλογα που θα λήξουν έως το 2024. Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, «θα ήταν πραγματικά μεγάλη έκπληξη το να μην καταγραφεί μεγάλη πρόοδος στη διαδικασία το Σεπτέμβριο. Απαιτείται χρόνος λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος. Πράγματι, εξετάζουμε ως ενδεχόμενο την επέκταση του προγράμματος κατά τέσσερα χρόνια».
Οι χαμηλές χρηματιστηριακές αξίες των υπό αποκρατικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων αποτελούν «αγκάθι» και ήδη η κυβέρνηση μελετά ακόμη και να βάλει ρήτρες, ώστε να αντλήσει έσοδα και από μελλοντική αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας, προκειμένου να μην είναι ευτελές το τίμημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε στο Real FM ότι «μπορεί να πάρεις υπ’ όψιν και τη μελλοντική χρηματιστηριακή αξία και να ζητήσεις στο μέλλον και να ζητήσεις στο μέλλον μέρος της χρηματιστηριακής αξίας μιας εταιρείας που αποκρατικοποιείται».
Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, που χτυπά «καμπανάκι» ότι η χώρα πορεύεται στην… έρημο της ύφεσης, προειδοποιεί ότι το ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας ούτε έσοδα θα φέρει, αλλά ούτε και ανάπτυξη. «Η εκποίηση σε συνθήκες απαξίωσης των χρηματιστηριακών τιμών δεν είναι αξιοποίηση, δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους και δεν βγάζει την Ελλάδα από την ύφεση», δηλώνει ο Νότης Μηταράκης, αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναμένει να κυρωθεί γρήγορα το ελληνικό δάνειο από τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών και στρέφει το ενδιαφέρον της στις αποφάσεις, στις οποίες θα καταλήξουν Μέρκελ και Σαρκοζί την Τρίτη στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, η Γερμανία, την οποία ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος στοχοποιεί για τη μετάδοση της κρίσης χρέους, στις 23 Σεπτεμβρίου κυρώνει τον Μόνιμο Μηχανισμό Βοήθειας ESM που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2013. Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο κ. Σόρος δηλώνει πως «η επιφύλαξη της Γερμανίας ήταν εκείνη που όξυνε την ελληνική κρίση και την κατέστησε μεταδοτική στην Ευρώπη».
Έντονη είναι η κριτική της αντιπολίτευσης για την ύφεση στην ελληνική οικονομία. «Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνουν συνεχώς οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι για να αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά για να πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης ο λαός», επισημαίνει διά στόματος Παναγιώτη Μεντρέκα το ΚΚΕ, ενώ ο ΛΑΟΣ σημειώνει ότι «η κλιμάκωση της ύφεσης απαιτεί περισσότερη κατανόηση και εντατικοποίηση προσπαθειών σε όλους τους τομείς από κόμματα και κοινωνία».
Κοινωνικές αντιδράσεις διαβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ που σχολιάζει: «Η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα όλο το προηγούμενο διάστημα για την ανατροπή της άδικης πολιτικής με τη συμμετοχή του κόσμου στους δρόμους και τις πλατείες όλης της χώρας είναι η παρακαταθήκη για νέους αγώνες στο άμεσο μέλλον». Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, «η κυβέρνηση είναι απαράδεκτο να θεωρεί ως μόνη σταθερή πηγή εσόδων την περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. Εθνική ενότητα προκρίνει η Δημοκρατική Συμμαχία: «Οφείλουμε ενωμένοι να δουλέψουμε με συνέπεια υπέρ της στήριξης της ζώνης του ευρώ και υπέρ της ελληνικής οικονομίας».
Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για καυτό φθινόπωρο στην οικονομία, καθώς τότε θα αρχίσουν να φαίνονται στην αγορά οι νέες αυξήσεις του ΦΠΑ - και όχι μόνο. Η συνεχιζόμενη ύφεση και η εκτόξευση της ανεργίας συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα για την κοινωνική συνοχή, με τις εξαγωγές να αποτελούν το μοναδικό οικονομικό μέγεθος με θετικό πρόσημο μαζί με την πορεία του τουρισμού.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Γεγονός παραμένει πως χρήμα στην αγορά δεν έχει πέσει, ενώ και το ΕΣΠΑ, παρά τις ανακοινώσεις, δεν έχει ακόμη «ξεκλειδώσει» - επομένως ο στόχος της ανάκαμψης χωρίς χρήμα στην αγορά και χωρίς υιοθέτηση νέου παραγωγικού μοντέλου βρίσκεται ακόμη μακριά.
Δεν είναι δε λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση το φθινόπωρο λόγω των έκτακτων εισφορών από την εφορία, αλλά και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.