
Για μία στις τρεις πιθανότητες υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες κάνει λόγο ο υπεύθυνος κρατικών αξιολογήσεων (sovereign ratings) του οίκου Standard & Poor’s Τζον Τσέιμπερς.
«Έχουμε μια αρνητική προοπτική [...] για έξι έως 24 μήνες», είπε ο Τσέιμπερς στην εκπομπή This Week του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Και εάν η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ επιδεινωθεί περαιτέρω ή αν το πολιτικό αδιέξοδο ενταθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υποβάθμιση. Η προοπτική δείχνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Τσέιμπερς, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι οι ΗΠΑ να ανακτήσουν το «άριστα», τη βαθμίδα «ΑΑΑ» που έχασαν την Παρασκευή. «Θα χρειαζόταν μια σταθεροποίηση του χρέους [...] και τελικά η μείωσή του. Και θα χρειαζόταν, νομίζω, μεγαλύτερη ικανότητα για συναίνεση στην Ουάσινγκτον απ’ όση παρατηρούμε σήμερα», κατέληξε.
Ο επικεφαλής αξιολογήσεων του οίκου Ντέιβιντ Μπιρς δήλωσε από την πλευρά του πως δεν περιμένει «τόσο μεγάλες επιπτώσεις» με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα λόγω της «ήπιας», όπως τη χαρακτήρισε, υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.
Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε από το κανάλι Fox για την πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας, ο Μπιρς είπε ότι η αρνητική προοπτική που βλέπει ο οίκος αξιολόγησης σημαίνει πως «οι κίνδυνοι είναι προς την αρνητική πλευρά».
Πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή δεν οφείλεται στη στάση που τηρεί επί οικονομικών θεμάτων οποιοδήποτε κόμμα. «Πιστεύουμε ότι αξιοπιστία σημαίνει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα είχε τη στήριξη και των δύο πολιτικών κομμάτων», Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, τόνισε.
Αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Μπιρς την χαρακτήρισε «πλήρη παρερμηνεία». Όπως υποστήριξε, ακόμη και με την έγκριση της αύξησης του ορίου του χρέους από το Κογκρέσο, «τα δανειακά βάρη των ΗΠΑ αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται την επόμενη δεκαετία».
Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλά για «κατάφωρη σύγκρουση συμφερόντων» που υφίσταται στους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι απαιτείται να αποκτήσουν ανταγωνισμό, ώστε ο τομέας αυτός να καταστεί πιο αποτελεσματικός.
«Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους οίκους αξιολόγησης», τόνισε ο Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Παράμο, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα La Voz de Galicia.
«Οι αξιολογήσεις τους μπορούν να είναι επιζήμιες ή και πολύ επιζήμιες, όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια, και όμως δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Εκτός της υφιστάμενης σύγκρουσης συμφερόντων, οι οίκοι αξιολόγησης δεν βασίζουν τις αναλύσεις τους μόνο στα γεγονότα αλλά επίσης και «σε απλές εικασίες», χωρίς να διαθέτουν πλήρη στοιχεία, υποστήριξε. Ερωτώμενος αν είναι δυνατόν να ιδρυθούν ευρωπαϊκοί οίκοι αξιολόγησης, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός απέναντι στους τρεις μεγάλους (Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch), ο Γκονθάλεθ-Παλέρμο είπε ότι «είναι δυνατό και επιθυμητό να υπάρχουν πολλοί οίκοι αξιολόγησης. ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα».