Αισιοδοξία Ρομπάι για έξοδο από την κρίση

Το χρέος της Ελλάδας παραμένει υψηλό, αλλά είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες, δηλώνει στη L'Echo ο Van Rompuy, τονίζοντας πως "οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα μειώσουν τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας έως το 2020".

  • Ant1
Αισιοδοξία Ρομπάι για έξοδο από την κρίση

Υπό τον τίτλο "Το καλοκαίρι της δυσαρέσκειας", η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου "L' Echo" δημοσιεύει άρθρο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, στο οποίο αναφέρει ότι η σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου είχε δύο βασικούς στόχους: ο πρώτος ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα και η ελάφρυνση του χρέους της, ώστε να καταστεί περισσότερο βιώσιμο, ενώ ο δεύτερος ήταν να καθησυχαστούν οι αγορές αναφορικά με την κρίση χρέους της ευρωζώνης. 

Στο άρθρο, το οποίο δημοσιεύεται και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο κ. βαν Ρομπάι σημειώνει ότι "πήραμε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της". "Για πρώτη φορά καλύψαμε χωρίς καμία αμφιβολία όλες τις πλευρές της κρίσης χρέους της ευρωζώνης", τονίζει, σημειώνοντας ωστόσο ότι "τις τελευταίες μέρες έχουν εμφανιστεί κάποιες παρανοήσεις που οφείλονται είτε στην πολύπλοκη φύση της ίδιας της συμφωνίας, είτε στις απαιτήσεις που προβάλλουν τα κοινοβούλια των κρατών-μελών για να την επικυρώσουν, είτε τέλος στις θέσεις και στις απόψεις των ίδιων των αγορών. Γι’ αυτόν τον λόγο εκτιμώ ότι είναι απαραίτητο να διευκρινίσω ορισμένα σημαντικά ζητήματα".

Όπως τονίζει ο κ. βαν Ρομπάι, πρώτο μέλημα των ηγετών της ευρωζώνης ήταν οι ανησυχίες που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επισημαίνει δε πως "παρότι στην τελευταία τους αξιολόγηση το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν κρίνει το χρέος βιώσιμο, οι ηγέτες κατά τη σύνοδο αποφάσισαν να ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους". 

"Αναμφίβολα, το χρέος της Ελλάδας παραμένει μεγάλο, αλλά οπωσδήποτε σημαντικά μικρότερο από π.χ. το ιαπωνικό, το οποίο ανέρχεται στο 225% του ΑΕΠ", σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας παράλληλα: "Οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα μειώσουν τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας έως το 2020, δίνοντας έτσι στη χώρα τον απαραίτητο χρόνο για να επιτύχει ανάπτυξη και να ξαναβρεί τον δρόμο της προς τις αγορές. Επίσης, θα της δώσει τον χρόνο να πραγματοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, αρχής γενομένης από τα μέτρα που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο πριν από έναν μήνα". 

"Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο", αναφέρει ο κ. βαν Ρομπάι, "αποφασίσαμε να παράσχουμε στην Ελλάδα διοικητική και τεχνική βοήθεια ευρείας κλίμακας, ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή αυτών των μέτρων". Όπως αναφέρει στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την εμπειρία του Βελγίου, η μείωση του χρέους είναι δυνατή υπό δύο προϋποθέσεις: πρώτον να περιοριστούν οι σπατάλες στην οικονομία και, δεύτερον, να μειωθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για την ανάπτυξη. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει ότι "εφόσον οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο τεθούν σε εφαρμογή και η τεχνική βοήθεια της Ε.Ε. αποδώσει καρπούς, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, τότε πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες να εξέλθει από την κρίση".

Άλλος στόχος των ηγετών της ευρωζώνης ήταν να μπει τέλος στην κερδοσκοπία που αναπτύσσεται αναφορικά με την κρίση χρέους στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Γι’ αυτόν τον λόγο, "κάναμε απόλυτα σαφές ότι η συμμετοχή των ιδιωτών λαμβάνει χώρα μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αγορές φοβούνται πως μπορεί να υπάρξει μονομερής αλλαγή των όρων της συμφωνίας, παρ’ όλο που είναι ξεκάθαρο ότι η εμπλοκή των ιδιωτών είναι σε εθελοντική βάση. Δεν θα υπάρξει ωστόσο επανάληψη αυτής της ρύθμισης σε άλλες περιπτώσεις. Και, εξάλλου, τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία είναι δεσμευμένες να προχωρήσουν στον δρόμο της ανάκαμψης".

Ο κ. βαν Ρομπάι αναφέρεται και στις αποφάσεις που έλαβε η σύνοδος κορυφής για τα θεσμικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, ελήφθησαν οι αποφάσεις ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, για να μπορεί να διαδραματίζει και ρόλο προληπτικό. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει ότι, σε αντίθεση με ορισμένες απόψεις και κάποια σχόλια που εκφράζονται, το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας διαθέτει αρκετούς πόρους ώστε να ασκήσει πλήρως τις νέες του αρμοδιότητες.

Ο ίδιος παρατηρεί ότι κατά έναν ανεξήγητο λόγο τις μέρες που ακολούθησαν της συνόδου κορυφής το κόστος δανεισμού για ορισμένες χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε εκ νέου. Και τον χαρακτηρίζει ανεξήγητο γιατί όλοι οι θεμελιώδεις μακροοικονομικοί δείκτες συνηγορούν στο αντίθετο. Γι’ αυτό υπογραμμίζει και πάλι πως "η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική και δεν συγκρίνεται με αυτές άλλων χωρών της ευρωζώνης".

Αναφορικά με την Ιταλία και την Ισπανία, παρατηρεί ότι η αξιολόγηση των κινδύνων που γίνεται από τις αγορές δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα και είναι γελοίο το γεγονός πως στην κατάταξη των CDSs αυτές οι χώρες εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις εκείνων που κινδυνεύουν με πτώχευση.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Τέλος, αναφέρει ότι οι χώρες που επωφελούνται από προγράμματα δανεισμού θα ξαναβρούν τον δρόμο προς την ανάπτυξη το 2012. Από τη στιγμή όπου οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις διαπιστώσουν ότι το επίπεδο του δανεισμού και του χρέους των χωρών αυτών είναι σε πτώση, τότε η εμπιστοσύνη τους θα αυξηθεί. "Αυτή η κατάσταση θα καταλήξει προς όφελος όλων", καταλήγει ο κ. βαν Ρομπάι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο