Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί χρεοκοπημένα ομόλογα»

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί χρεοκοπημένα ομόλογα ως εχέγγυα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέμβουν ώστε να διορθωθεί η κατάσταση στην περίπτωση που τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αξιολογηθούν ως default, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutscheland ο επικεφαλής της Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο κ. Τρισέ επέκρινε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για τον χειρισμό της κρίσης στην ευρωζώνη,

  • Ant1
«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί χρεοκοπημένα ομόλογα»

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί χρεοκοπημένα ομόλογα ως εχέγγυα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέμβουν ώστε να διορθωθεί η κατάσταση στην περίπτωση που τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αξιολογηθούν ως default, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutscheland ο επικεφαλής της Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο κ. Τρισέ επέκρινε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για τον χειρισμό της κρίσης στην ευρωζώνη, δηλώνοντας πως χρειάζονται περισσότερη πειθαρχία.

«Αν μια χώρα χρεοκοπήσει, δεν θα μπορούμε πλέον να δεχθούμε τα χρεοκοπημένα κρατικά ομόλογα ως εχέγγυα», δήλωσε στην εφημερίδα, σε συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει τότε να παρέμβουν για να διορθώσουν την κατάσταση… οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φροντίσουν το ευρωσύστημα να λάβει εχέγγυα τα οποία μπορεί να δεχθεί».

Ωστόσο, ο κ. Τρισέ δεν επεκτάθηκε στο ποιες επιλογές έχουν οι κυβερνήσεις ώστε να εξασφαλίσουν ότι μπορεί να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην περίπτωση χρεοκοπίας.

Αν οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα κρατικά ομόλογα ως εχέγγυα στην ΕΚΤ, τότε θα έρχονταν αντιμέτωπες με έλλειψη ρευστού.

Σε ότι αφορά τον χειρισμό της κρίσης από τις κυβερνήσεις, δήλωσε ότι «υπάρχει απόλυτη ανάγκη βελτίωσης της ‘λεκτικής πειθαρχίας’. Οι κυβερνήσεις πρέπει να μιλούν με μια φωνή για τόσο περίπλοκα και ευαίσθητα θέματα όπως η κρίση».

Ερωτηθείς για την αντίθεση της ΕΚΤ στη συμμετοχή των ιδιωτών προκειμένου να λυθεί η κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Τρισέ δήλωσε πως σε γενικούς όρους, ο ρόλος του ιδιωτικού κλάδου είναι να παρέχει στις χώρες που έχουν πληγεί κεφάλαια με το να αγοράζουν κρατικά περιουσιακά στοιχεία και να επενδύουν σε αυτά.

«Σε όλον τον κόσμο, οι καλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι η άμεση ξένη επένδυση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η επιστροφή στην χρηματοδότηση από την αγορά όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ο κ. Τρισέ δήλωσε επίσης πως το ευρώ δεν κινδυνεύει.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v