
Καθαρές λύσεις, εδώ και τώρα, ζητούν, πλέον, όλο και περισσότεροι εντός των κόλπων της Ευρωζώνης, με την πίεση να μεταφέρεται στο Βερολίνο, το οποίο καλείται να κάνει ένα βήμα πίσω, αποδεχόμενο την συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα από την …πίσω πόρτα.
Την Τετάρτη, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup, και υπό την επιμένουσα πίεση των αγορών, τρία ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία των πυρετωδών διαβουλεύσεων για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Πρώτο στοιχείο αποτελεί η – έστω και με καθυστέρηση, διαπίστωση από τις ηγεσίες ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια χρόνου. Το δεύτερο, όπως προκύπτει από συστοιχία δηλώσεων, η ανάγκη για ξεκάθαρες λύσεις που να προσφέρουν βεβαιότητα. Και το τρίτο είναι ο κίνδυνος ντόμινο από μια ενδεχόμενη κήρυξη της Ελλάδος σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Κοινός τόπος των δηλώσεων πολιτικών, στελεχών της Κομισιόν ή των αγορών αλλά και της έντονης κριτικής που άσκησαν στις ευρωπαϊκές ηγεσίες διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί η αναγκαιότητα άμεσων αποφάσεων.
Όλοι, πλην Γερμανίας, δείχνουν να συμφωνούν ότι η μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία ακυρώνει κάθε προηγούμενο χρονοδιάγραμμα και καθιστά επιβεβλημένη την άμεση λήψη αποφάσεων ή έστω την διατύπωση ισχυρής πολιτικής δέσμευσης ότι η Ευρώπη στοχεύει να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης και όχι της αποδόμησης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης χρέους από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες «ως κύμα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τον αποτρέψουμε».
Αγωνία, που δεν δείχνει να συμμερίζεται η Γερμανία. Ακόμη και χθες ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε ότι οι τελικές αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα αναμένεται να ληφθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο σε συνεργασία με την ΕΚΤ και σίγουρα θα προβλέπουν συμμετοχή ιδιωτών.
Η Γερμανία δείχνει να αντιτίθεται και στο αίτημα της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών (Γαλλίας, Ιταλίας κα) για άμεση σύγκλιση Συνόδου Κορυφής με αντικείμενο την ευρωπαική κρίση χρέους και προτεραιότητα στο πως θα διαρθρωθεί η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Αντίδραση που ενδέχεται τελικώς να οδηγήσει σε νέο έκτακτο Eurogroup.
ΕΚΤ και Κομισιόν ζητούν επαναγορά ομολόγων από EFSF
Την ώρα πάντως που η Γερμανία συνεχίζει να αντιστέκεται στην επιτάχυνση των αποφάσεων, αυξάνονται οι δημόσιες τοποθετήσεις ευρωπαίων ηγετών υπέρ της ανάγκης να υιοθετηθούν καθαρές λύσεις από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών Ιταλίας και Βελγίου τάχθηκαν υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου και της μη συμμετοχής ιδιωτών στο συζητούμενο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών κ. Τζούλιο Τρεμόντι απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για έκδοση ευρωομολόγου , σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Μερικές ώρες νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου επιτέθηκε στον Ολλανδό ομόλογό του χαρακτηρίζοντας μειοψηφική εντός των κόλπων της Ευρωζώνης την άποψή για αναγκαία συμμετοχή ιδιωτών.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Από την πλευρά του ο μελλοντικός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μ. Draghi ζήτησε από την Ρώμη λύσεις που να προσφέρουν βεβαιότητα σημειώνοντας ότι όσοι διαχειρίζονται τη λύση πρέπει να έχουν ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Φιλίπ Μεϊστάντ αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προτείνει ως λύση για το ελληνικό χρέος, την επαναγορά κρατικών ομολόγων από τον Προσωρινό Μηχανισμό ( EFSF), σε τιμές αγοράς. Πρόταση, που όπως σημείωσε, τυγχάνει της στήριξης και της Κομισιόν.
Διατεθειμένη να το συζητήσει επαναγορά από EFSF η Γερμανία
Μπροστά στις αυξανόμενες φωνές για ευρωομόλογο ή χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του EFSF το Βερολίνο έκανε χθες ένα μικρό βήμα πίσω δηλώνοντας ότι η επαναγορά ομολόγων χώρας μέλους της Ευρωζώνης από τον EFSF είναι θεωρητικά εφικτή και πραγματοποιήσιμη ώστε να μειωθεί το χρέος μιας χώρας.
Για πρώτη φορά η Γερμανία αποδέχεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του EFSF για επαναγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά.
Πρόκειται για ένα μικρό βήμα που ενδέχεται να προμηνύει αλλαγή στάσης από πλευράς Γερμανίας σημειώνουν αναλυτές, συμπληρώνοντας ότι η επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων είτε άμεσα από τον EFSF είτε με δάνειο από τον Μηχανισμό εξασφαλίζει έμμεσα και τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος δανεισμού μια και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται με δυσθεώρητα discounts.
Ντόμινο από ενδεχόμενη επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδος
Την ίδια στιγμή γίνεται αντιληπτό από όλους ότι ενδεχόμενη κήρυξη της Ελλάδος σε επιλεκτική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης δεν πρόκειται να βάλει πάτο στο βαρέλι αλλά αντίθετα θα ρίξει περισσότερο λάδι στην φωτιά.
Και αυτό γιατί όπως σημειώνουν στελέχη ξένων και εγχώριων τραπεζών θα αυξηθούν τα πονταρίσματα των αγορών ότι θα ακολουθήσει η Πορτογαλία και υπό προϋποθέσεις η Ιρλανδία.
Παρ ότι η επιλεκτική χρεοκοπία δείχνει αναπόδραστη, βάσει του γαλλικού και του γερμανικού σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι ίδιοι εκτιμούν ότι η Γερμανία θα κάνει τελικώς πίσω και θα αποδεχθεί συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος προς την Ελλάδα, από την …πίσω πόρτα. Μέσω δηλαδή της επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων από τον EFSF ή από την Ελλάδα, με κεφάλαια του Μηχανισμού, από την δευτερογενή αγορά.