Βέλγιο: «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα»

Υπό τον τίτλο «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα», η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «LE SOIR» δημοσιεύει την Τετάρτη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς. «Θα πρέπει πιθανόν να βοηθήσουμε τις ελληνικές τράπεζες, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε μερική στάση πληρωμών, ενώ η φερεγγυότητα των βελγικών τραπεζών δεν κινδυνεύει», αναφέρει ο Βέλγος υπουργός στη συνέντευξή του.

  • Ant1
Βέλγιο: «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα»

Υπό τον τίτλο «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα», η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «LE SOIR» δημοσιεύει την Τετάρτη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Θα πρέπει πιθανόν να βοηθήσουμε τις ελληνικές τράπεζες, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε μερική στάση πληρωμών, ενώ η φερεγγυότητα των βελγικών τραπεζών δεν κινδυνεύει», αναφέρει ο Βέλγος υπουργός στη συνέντευξή του.

Ερωτηθείς για τον αν η Ευρώπη θα αφήσει την Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών, ο Βέλος ΥΠΟΙΚ, δηλώνει ότι το :«Το κείμενο της τελευταίας συνόδου της ευρωομάδας είναι ξεκάθαρο: Υπάρχει απόλυτη δέσμευση του Eurogroup υπέρ της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης. Υπάρχει, δηλαδή, δέσμευση να μην εγκαταλειφθεί η Ευρώπη ή οποιαδήποτε χώρα. Είχαμε τηρήσει την ίδια δέσμευση κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης, λέγοντας ότι δεν θα εγκαταλείπαμε ποτέ ούτε έναν ιδιώτη που αποταμίευσε και ότι θα υποστηρίζαμε τις κύριες τράπεζες, υπό αυστηρούς όρους. Και τώρα, τα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολα».

Αναφορικά με τους οίκους αξιολόγησης που μιλούν για στάση πληρωμών, ο κ. Ρέιντερς αναφέρει ότι: «Πήγα στο Λονδίνο και συζήτησα μαζί τους, αλλά χρησιμοποίησαν ένα επιχείρημα αρχής, λέγοντας: η λύση που προτείνετε είναι μερική στάση πληρωμών, είναι ο ορισμός μας. Εάν, όντως, θεωρούν ότι η εμπλοκή ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι δέχονται, εθελοντικά, να ανταλλάξουν ομόλογα, αντιστοιχεί με στάση πληρωμών, είναι η δική τους ανάλυση. Αυτό θα μπορούσε να έχει δυσάρεστο αντίκτυπο στα CDS, σε τίτλους και θα υποχρέωνε ορισμένα ιδρύματα να κάνουν ανακεφαλαιοποίηση. Είναι δική μας ευθύνη να δείξουμε ότι δεν μοιραζόμαστε αυτήν την ανάλυση και να πείσουμε την αγορά».

Αναφορικά με τη διάδοση της κρίσης και τις τράπεζες, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι: «Πρέπει, τις επόμενες μέρες, να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο φερέγγυο, ώστε να αποκατασταθούν τα χρηματοοικονομικά της Ελλάδας. Μία ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζεται αυτό το σχέδιο. Ειδάλλως, οι τράπεζες θα πρέπει να υπολογίσουν στους λογαριασμούς τους αποθέματα για τους ελληνικούς τίτλους, γεγονός που θα αντιστοιχούσε σε στάση πληρωμών, αφού θα υπήρχε ο φόβος ότι δεν θα μπορούσαν να αποπληρωθούν. Για να αποφύγουμε την εξάπλωση της κρίσης, οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους».

Ακόμη, τόνισε ότι «το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης πρέπει να υιοθετηθεί, ενώ θα χρειαστεί να βρούμε μία λύση για να ελαφρύνουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, με συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Και εάν αυτό οδηγήσει τους οίκους να δηλώσουν ότι υφίσταται επιλεκτική στάση πληρωμών, τότε θα πρέπει να συνοδευτεί από σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν κινδυνεύουν οι βελγικές τράπεζες, είπε: «Δεν νομίζω ότι οι βελγικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες. Η φερεγγυότητα τους είναι μεγάλη. Δεν κινδυνεύουν».

Ο βελγικός Τύπος για την κρίση και την Ελλάδα

To σύνολο του γαλλόφωνου τύπου Τύπου του Βελγίου, και ειδικότερα οι εφημερίδες «LE SOIR», «LA LIBRE BELGIQUE», και «L'ECHO», έχουν ως πρώτη είδηση στα φύλλα τους, την Τετάρτη,  την εντατικοποίηση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, με αντίστοιχους τίτλους: «Μαύρη Δευτέρα για τα Χρηματιστήρια»,
«Ισχυρότατο χτύπημα στις αγορές» και «Μίνι-κραχ στα Χρηματιστήρια».

Η εφημερίδα «LE SOIR» γράφει μεταξύ άλλων τα εξής: «Από την Παρασκευή, μύριζε μπαρούτι. Αλλά οι κανονιές άρχισαν αυτήν τη Δευτέρα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές άρχισαν να χτυπάνε την Ιταλία και οι πιο εύθραυστες χώρες δεν έμειναν εκτός πεδίου βολής. Στις αγορές ομολόγων, οι επενδυτές ζητούν όλο και περισσότερα λεφτά για να δανείσουν χρήματα στις χώρες αυτές. Τα επιτόκια των δεκαετών ιταλικών ομολόγων έφτασαν το 5,54% αυτή τη Δευτέρα, δηλαδή στο πιο ψηλό τους επίπεδο από τη δημιουργία του ευρώ. Και δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τα ελληνικά (17%), πορτογαλικά (13,3%) ή ιρλανδικά (13,3%) επιτόκια, αλλά είναι ήδη αρκετό ώστε να πλήξει τον ιταλικό χρηματοοικονομικό τομέα. Διότι το χρέος της χώρας, που ανέρχεται στα 1.600 δις ευρώ, είναι πολύ πιο σημαντικό από άλλα».

Εξάλλου, τα «τέσσερα επικρατέστερα σενάρια» για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, παραθέτει δημοσίευμα που φιλοξενεί την Τετάρτη η ολλανδόφωνη De Standaard υπό τον τίτλο «Τι θα γίνει τώρα με την Ελλάδα;». Η εφημερίδα θεωρεί, μεν, ιδιαίτερα πιθανά τα σενάρια επαναγοράς ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά, είτε από την Αθήνα είτε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, εντούτοις προσθέτει, ότι οι σχετικές προτάσεις προσκρούουν στις αντιρρήσεις Γερμανών και Ολλανδών, «οι οποίο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να επωμιστούν το σχετικό κόστος, δεδομένων των αντιδράσεων που υφίστανται στο εσωτερικό των χωρών τους για την προοπτική χορήγησης ενός δεύτερου πακέτου  βοήθειας προς την Ελλάδα».

Σε ό,τι, ειδικότερα, αφορά στην περίπτωση αγοράς ελληνικών ομολόγων από την Αθήνα, η εφημερίδα αναφέρει ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται μεγάλο κόστος για τις ελληνικές τράπεζες, που κατέχουν μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων, καθώς η επαναγορά θα γίνει σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Τις ζημιές που θα επιφέρει μια
τέτοια επαναγορά στο χαρτοφυλάκιό τους, θα κληθούν πιθανότατα να καλύψουν Γερμανία, η Ολλανδία κ.λπ., εξού και οι αντιδράσεις, σύμφωνα με τον αρθογράφο.

Από την πλευρά της, πάντως, η εφημερίδα εκτιμά ότι οι δύο αυτές επιλογές είναι οι πλέον πρόσφορες στο βαθμό που δίνουν εύλογο χρόνο στην Αθήνα να αποπληρώσει τις οφειλές της, ενώ, παράλληλα, μπορούν να μειώσουν το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος, απαλλάσσοντας την ΕΚΤ από το βάρος να επεμβαίνει στις αγορές ομολόγων, στηρίζοντας τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η πιθανότητα να προκριθεί μια λύση που προβλέπει είτε το κούρεμα της αξίας των ελληνικών ομολόγων είτε μια συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, η οποία όμως μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό επεισόδιο από τους οίκους αξιολόγησης, βρίσκει αντίθετη την ΕΚΤ, με το σκεπτικό ότι μπορεί να προκληθεί μείζων χρηματοπιστωτική κρίση.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ωστόσο, η εφημερίδα θεωρεί αρκετά πιθανό το δεύτερο αυτό σενάριο, ενώ φρονεί ότι το πρώτο, αυτό δηλαδή μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων, είναι ελάχιστα πιθανό.

Και τούτο, προσθέτει, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή στην πράξη του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης θεωρείται ανέφικτη από πολιτικής απόψεως, με αποτέλεσμα να θεωρείται απίθανο να κατορθώσει να φέρει την Ελλάδα εκ νέου στις αγορές εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v