Αγωνία για την κρίση του ιταλικού χρέους

Τον πρωινό πανικό διαδέχθηκε η απογευματινή ευφορία στις αγορές, η αγωνία όμως για την κρίση του ιταλικού χρέους έχει φτάσει στο ζενίθ. Και οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι. Το βουνό του ιταλικού χρέους είναι πιο μεγάλο από οιοδήποτε άλλο στην ευρωζώνη. Αναφερόμενος στις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχεται η Ιταλία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη δεν μειώθηκε ποτέ, ού

  • Ant1
Αγωνία για την κρίση του ιταλικού χρέους

Τον πρωινό πανικό διαδέχθηκε η απογευματινή ευφορία στις αγορές, η αγωνία όμως για την κρίση του ιταλικού χρέους έχει φτάσει στο ζενίθ. Και οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι. Το βουνό του ιταλικού χρέους είναι πιο μεγάλο από οιοδήποτε άλλο στην ευρωζώνη.

Επίθεση στην Ιταλία, οι αγορές καταρρέουν, γράφει η Ρεπούμπλικα, καταιγίδα στην Ιταλία, αποφαίνεται η Κοριέρε ντε λα Σέρα, κι ο Μπερλουσκόνι εκδίδει έκτακτο ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρει: «Η οικονομία της χώρας είναι ζωντανή και οι ιταλικές τράπεζες ισχυρές, σε απόσταση ασφαλείας από τις επιθέσεις που υπέστησαν μεγάλα τραπεζικά ινστιτούτα του εξωτερικού. Έτοιμες να απαντήσουν στις εκκλήσεις και  να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την κεφαλαιοποίησή τους».

Σύμφωνα με τον «Καβαλιέρε», «η ιταλική οικονομία μπορεί να βασισθεί στην καινοτόμο δραστηριότητα των επιχειρηματιών της, στην παραγωγικότητα  των εργαζομένων, στο αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων».

Αναφερόμενος στις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχεται η Ιταλία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη δεν μειώθηκε ποτέ, ούτε και στις πιο δύσκολες στιγμές. Σε αυτό βασίζεται η στράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, προς υπεράσπιση της χώρας, των προοπτικών ανάπτυξής της και της ευημερίας των πολιτών».

Ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι επιστρέφει άρον άρον στη Ρώμη για να ποσοτικοποιήσει το μεσοπρόθεσμο. Κι όσο κι αν λέει ο Γιούνκερ ότι δεν συζητήθηκε το ιταλικό πρόβλημα, οι αγορές ξέρουν να διαβάζουν και ανάμεσα από τις γραμμές. Ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του μετά την ολοκλήρωση του ECOFIN κι έδωσε στη Ρώμη γραμμή λιτότητας.

Υπό την πίεση των ασφυκτικών προθεσμιών και παρά το κακό κλίμα η Ιταλία βγήκε στις αγορές και δανείσθηκε 6,75 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,67% για 12 μήνες, το υψηλότερο επιτόκιο από την κρίση του 2008, μιάμιση μονάδα πάνω από την αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου. Όμως υπάρχουν και χειρότερα λέει η ιταλική τηλεόραση.

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, βλέπει το κακό να πλησιάζει και γίνεται ο θερμότερος υποστηρικτής μας ζητώντας άμεσα ξεκάθαρο σχέδιο για την Ελλάδα που θα πείσει πιστωτές και αγορές. Ο Θαπατέρο επέκρινε τη νευρικότητα των αγορών αποδίδοντάς την στις συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα: "η συζήτηση δεν ξεκίνησε σωστά και δεν έχει τελειώσει", σημείωσε.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο