Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί τάπητος το σχέδιο για τα κοινοτικά κονδύλια

Η Ευρώπη με τις δηλώσεις Μπαρόζο έδειξε διατεθειμένη να βάλει το χέρι στη τσέπη για τη χρηματοδότηση έργων που θα δώσουν ανάσα ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ πρότεινε να μειωθεί και το ποσοστό συμμετοχής της χώρας μας στη χρηματοδότηση των έργων. Έτσι τώρα εξετάζονται δύο σενάρια. Είτε η Ελλάδα να χρηματοδοτεί μόνο το 15% των έργων ύψους 25,8 δισ. αντί του 30% που είναι σήμερα και

  • Ant1
Επί τάπητος το σχέδιο για τα κοινοτικά κονδύλια

Η Ευρώπη με τις δηλώσεις Μπαρόζο έδειξε διατεθειμένη να βάλει το χέρι στη τσέπη για τη χρηματοδότηση έργων που θα δώσουν ανάσα ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ πρότεινε να μειωθεί και το ποσοστό συμμετοχής της χώρας μας στη χρηματοδότηση των έργων.

Έτσι τώρα εξετάζονται δύο σενάρια. Είτε η Ελλάδα να χρηματοδοτεί μόνο το 15% των έργων ύψους 25,8 δισ. αντί του 30% που είναι σήμερα και το υπόλοιπο 85% να το αναλάβει ως το 2013 η Ένωση, είτε για τα επόμενα δυο χρόνια η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει πλήρως τα έργα και η χώρα μας να αρχίσει να βάζει χρήματα ξανά από το 2014-15 με αυξημένο ποσοστό.

Την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει το σχέδιο που θα ξεμπλοκάρει τα κοινοτικά κονδύλια

«Θα θέσω υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης επιτάχυνσης της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων. Η έμφαση θα δοθεί  στη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης», τονίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Real News.

Το ιστορικό της Ελλάδας πάντως είναι… βεβαρυμμένο σε σχέση με τα κοινοτικά κονδύλια. Απ’ τα χρήματα που δικαιούται η χώρα μας ελάχιστα έχουν αξιοποιηθεί. Μόλις 4,9δισ. απ’ το 2007, ενώ φέτος απορροφήθηκαν μόλις 600 εκατομμύρια απ’ το 1,1 δισ. 10 δις. παραμένουν στα αζήτητα καθώς η χώρα μας απορροφά λιγότερο απ’ το 1/5  των χρημάτων της Ένωσης και ενώ υπολογίζονται στα 5 δις. τα χρήματα για επενδύσεις στην Ελλάδα ακόμη εκκρεμούν 2.000 αιτήσεις απ’ το 2009.

Ουσιαστικά στο τραπέζι βρίσκεται η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Για το λόγο αυτό θα βρεθεί αυτή τη βδομάδα στις Βρυξέλλες και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και υπεύθυνος επενδύσεων Γιώργος Γλυνός για μια διαπραγμάτευση που χαρακτηρίζεται σκληρή από στελέχη της Κυβέρνησης.

Στην προσέλκυση επενδύσεων το λεγόμενο «φαστ τρακ» και η απλοποίηση των διαδικασιών βοηθούν, ωστόσο για τα κοινοτικά κονδύλια θα χρειαστεί κοινοτική βοήθεια τόσο σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας όσο και αλλαγή κοινοτικών διατάξεων για να ξεμπλοκάρουν δημόσια έργα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v