Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθελοντικός επαναπατρισμός αλλοδαπών

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες παράνομοι μετανάστες έχουν επαναπατριστεί μέσα σε διάστημα δύο ετών, μέσω του προγράμματος της εθελούσιας επιστροφής, ενώ άλλοι 500 αναμένεται να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους ως το τέλος Ιουνίου, όπως τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: «Η δυνατότητα της εθελούσιας επιστροφής υπηκόων τρίτων χω

  • Ant1
Εθελοντικός επαναπατρισμός αλλοδαπών

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες παράνομοι μετανάστες έχουν επαναπατριστεί μέσα σε διάστημα δύο ετών, μέσω του προγράμματος της εθελούσιας επιστροφής, ενώ άλλοι 500 αναμένεται να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους ως το τέλος Ιουνίου, όπως τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: «Η δυνατότητα της εθελούσιας επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους».

«Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τον οικιοθελή επαναπατρισμό των αλλοδαπών στα πλαίσια του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών. Ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την καλά οργανωμένη και αξιοπρεπή επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες τους. Η δράση της εθελούσιας επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής, το οποίο διαχειρίζεται ως υπεύθυνη Αρχή, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας», τόνισε ο υπουργός.

Το Υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, θα οργανώσει μια εκστρατεία με σκοπό την καταγραφή και την εθελούσια επιστροφή των μεταναστών, παρέχοντας μια σειρά κίνητρα στους παράνομους μετανάστες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως την έκδοση απόφασης επιστροφής χωρίς κράτηση, την κάλυψη του εισιτηρίου επιστροφής από την Ελληνική Πολιτεία, τη μη επιβολή διοικητικού προστίμου στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση και την μη καταχώρηση στον Κατάλογο των Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών.

«Η Ελλάδα, ήταν και είναι μια φιλόξενη χώρα. Οι Έλληνες ήταν και παραμένουν, γενναιόδωροι και φιλόξενοι, ανεξαρτήτως των σημερινών συγκυριών. Όμως η παράνομη μετανάστευση απαιτεί συστηματική αντιμετώπιση και κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», τόνισε ο κ. Παπουτσής.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των παράνομων μεταναστών άγγιξε τους 517.730.    Αριθμός, δυσανάλογος, σε σχέση με τον πληθυσμό, την έκταση αλλά και τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή, το 2010 η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο 132.524 χιλιάδων μεταναστών», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτή η σκληρή πραγματικότητα, δημιούργησε νέα αδιέξοδα, στους Έλληνες. Γιατί κάτω από τις εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες, πέραν του ότι αναγκαστικά υποβαθμίστηκε εν μέρει το βιοτικό τους επίπεδο, αντιμετωπίζουν, νέα φαινόμενα βίας και πρωτόγνωρης εγκληματικότητας που ανατρέπει σε καθημερινή βάση την ασφαλή διαβίωση, μετακίνηση και εργασία τους. Βίαιες συμπεριφορές, που δίνουν ακόμα, και την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ψαρεύουν σε «θολά» νερά, να εκμεταλλεύονται και να καλλιεργούν κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Ο κ. Παπουτσής συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει στους αλλοδαπούς που έρχονται εδώ τα μέσα εκείνα για να μπορούν να επιβιώσουν και να ζήσουν αξιοπρεπώς. Επομένως, υποβαθμίζεται η ζωή όλων και νόμιμων και παράνομων μεταναστών. Το χειρότερο, δε, από όλα είναι ότι γύρω από όσους διαβιούν εξαθλιωμένοι, παραμένοντας στη χώρα μας, δρουν και λειτουργούν τα στυγνότερα διεθνή δίκτυα οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, με ιλιγγιώδεις τζίρους. Η ελληνική κοινωνία έφτασε στα όριά της. Δεν μπορεί λοιπόν, να καταστεί η χώρα μας κέντρο μακράς παραμονής μεταναστών που έρχονται από όλο τον κόσμο, επιδιώκοντας να φθάσουν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Γι’ αυτό, συνέχισε ο κ. Παπουτσής, «και έθεσα το θέμα ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε ταχύτατα σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Ιδρύσαμε τη νέα αυτοτελή Υπηρεσία Ασύλου στην οποία θα υπάγονται τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου που δημιουργούμε παραχωρώντας την απόφαση σε πρώτο βαθμό επι των αιτημάτων ασύλου. Ο χειρισμός των θεμάτων ασύλου ανατίθεται σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Ιδρύσαμε την Αρχή Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό».

«Εγκαινιάζουμε με τα ΚΕ.ΠΥ ένα νέο σύστημα έγκυρης πιστοποίησης της ταυτότητας και της προέλευσης των μεταναστών μέσω ειδικής τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης που θα εξασφαλισθεί στο προσωπικό. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε το διαχωρισμό και την καταγραφή των μεταναστών, τον ιατρικό τους έλεγχο αλλά και την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και φυσικά την ενημέρωση όσων δικαιούνται διεθνή προστασία. Προωθήσαμε προγράμματα εκπαίδευσης των ιατρών των ΚΕ.Π.Υ. σε θέματα πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων», κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v