Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχία και φόβοι για διάχυση της κρίσης

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δώσει στην Αθήνα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης και τόσο οι πολιτικοί, όσο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εκφράζουν ήδη φόβους για την ικανότητα της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας να αντιμετωπίσουν την κρίση.

  • Ant1
Ανησυχία και φόβοι για διάχυση της κρίσης

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δώσει στην Αθήνα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης και τόσο οι πολιτικοί, όσο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εκφράζουν ήδη φόβους για την ικανότητα της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Στο επίκεντρο των αναλύσεων είναι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική βουλή, η συναίνεση, αλλά και η πιθανή διάχυση της κρίσης σε άλλες χώρες.
   
Με κομμένη την ανάσα η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αθήνα και τη διαδικασία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Οι 27 ηγέτες της Ευρώπης έχουν κάνει σαφές ότι απαιτείται συναίνεση των ελληνικών κομμάτων και έχουν τονίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη βοήθεια, αν καταψηφιστεί το νέο πακέτο τη Βουλή.

«Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Το επόμενο πρόβλημα είναι να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από το Ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου και το άλλο είναι η συναίνεση. Η αντιπολίτευση πρέπει να καταλάβει ότι η συναίνεση μεταξύ των μεγάλων κομμάτων είναι πολύ σημαντική», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη υποβάθμιση ιταλικών τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης και η διάχυση της κρίσης είναι στις πρώτες σελίδες όλων των διεθνών ΜΜΕ. «Το ευρώ πέφτει στην ελληνική κρίση χρέους, ανησυχεί η διάχυση της κρίσης», αναφέρει η Wall Street Journal, ενώ η εφημερίδα Financial Times τονίζει ότι «Η Αθήνα είναι ακόμη υπό πίεση για να αποφύγει την πτώχευση».

Παράλληλα, ο Economist αναφέρει πως: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της για τρείς λόγους» και εξηγεί: «1) Η άρνηση των πολιτικών όλων των πλευρών να βρουν μια πραγματική λύση γίνεται όλο και πιο τοξική, 2) οι αγορές είναι βέβαιες ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και 3) ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης αυξάνει αντί να μειώνεται».

Για θυσίες χωρίς αντίκρισμα έκανε λόγο και αναλυτής του CNN, που έδειξε κατανόηση για τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού. «Μιλάμε συνέχεια για τη λιτότητα που θα έχουν οι Έλληνες. Το 2011 το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα είναι 157%. Νομίζεις λοιπόν ότι μετά τόση λιτότητα και πόνο ότι το 2015 θα έχουν λυθεί τα προβλήματα. Όμως, το 2015 το χρέος θα είναι 140% του ΑΕΠ. Αυτό λοιπόν λέει και ο ελληνικός λαός. Θα κάνουμε τόσες θυσίες, πέντε ολόκληρα χρόνια, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;», ανέφερε ο Τζον Ντεφτέριος.

Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η δήλωση στην Wall Street Journal, της Mαρτα Άντερσον, πρώην αρχιλογίστριας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποστηρίζει ότι η Ευρώπη γνώριζε πολύ καλά τα προβλήματα του ελληνικού χρέους πολύ καιρό πριν αποκαλυφθεί και τώρα, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμπεριφέρονται υποκριτικά στους Έλληνες, σαν να είναι παρίες.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v