Με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, να βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον, όπου θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, η Γερμανία έδωσε το βράδυ της Πέμπτης και τυπικά το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης και του νέου δανείου, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί τάπητος στις Βρυξέλλες. Η βασική πρόταση κάνει λόγο για οικονομική βοήθεια ύψους 60-65 δισ. ευρώ.
Η τρόικα φαίνεται πως συντάσσει δύο εκθέσεις. Η μία θα αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και τις πιθανότητες επίτευξης των στόχων του 2011, μετά την λήψη μέτρων 7 δισ. ευρώ. Με την πρώτη, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, ξεκλειδώνει η 5η δόση του δανείου. Η δεύτερη, πιο αναλυτική φαίνεται πως δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν «αγκάθια» στην αποσαφήνιση όρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για:
- Το νομικό πλαίσιο γύρω από τις αποκρατικοποιήσεις και την νέα εταιρία που θα συσταθεί. Τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ επιμένουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσει πλαίσιο λειτουργίας για την εταιρία το οποίο θα κινείται ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις και θα εξασφαλίζει συν-διαχείριση και από ξένους εμπειρογνώμονες. Έτσι, τα επόμενα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση καλείται να βρει την χρυσή τομή για το πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο, χωρίς να διαφαίνεται παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Η τρόικα έχει ζητήσει και ένα σαφές, ρητό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων.
- Οι απολύσεις, οι εργασιακές σχέσεις και η ρητή δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και σφικτό χρονοδιάγραμμα κλεισίματος και συγχωνεύσεων οργανισμών και ΔΕΚΟ.
Επίσης, η τρόικα επεξεργάζεται την φρασεολογία γύρω από το καυτό θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Η έκθεση θα πρέπει να είναι τέτοια «που θα καταδεικνύει την ανάγκη για άμεσο δάνειο αλλά δεν θα προδίδει χαρακτήρα άμεσης πτώχευσης της Ελλάδας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θεωρείται πλέον δεδομένο, με την σύμφωνη γνώμη των μεγάλων κυβερνήσεων της ΕΕ, ακόμα δεν έχει βρεθεί η λύση για το πώς θα συμμετέχουν ακριβώς οι ιδιώτες στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που λήγουν την επόμενη τριετία. Και αυτό γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει - ούτε οι ίδιες οι τράπεζες - εάν στο τέλος θα πετύχει η όποια συμφωνία.
Σε αυτή την λογική φαίνεται να κινείται ο πρόεδρος της ΕΚΤ ο οποίος προειδοποίησε την ΕΕ, ότι οι συνθήκες το 2012 ή 2013 στον τραπεζικό τομέα μπορεί να είναι διαφορετικές και οι τράπεζες που σήμερα να συμφωνούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, σε δύο χρόνια να κινηθούν αντίθετα, δημιουργώντας σοβαρό πιστωτικό επεισόδιο. Έτσι η ΕΕ φαίνεται πως καταλήγει στην λογική της πολύ περιορισμένης συμμετοχής ιδιωτών.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin