
Τα κρατικά ακίνητα που θα πουληθούν πρέπει να αντιπροσωπεύει ο άγνωστος Χ στην εξίσωση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και παράγοντες της κτηματαγοράς.
«Η εφαρμογή μιας επιθετικής πολιτικής, με πώληση έστω μέρους της κρατικής περιουσίας κάνουν πιο ρεαλιστικό το στόχο των 50 δις, και παράλληλα θα οδηγήσει τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές να προεξοφλήσουν ότι γρηγορότερα ο λόγος του δημοσίου χρέος προς το ΑΕΠ, θα κινηθεί σε επίπεδα παραπλήσια του μέσου όρου της ευρωζώνης», τονίζει ο οικονομολόγος, Μίλτος Δουλγεράκης.
Χωρίς φόβο αλλά με πάθος η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών όπως η Γαλλία, στην οποία μόνο την περίοδο 2007-2009 αποταμιεύτηκαν 1,7 δις ευρώ από την εκποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα ακίνητα που περισσεύουν στην δημόσια διοίκηση, χωρίς να αποκλειστούν αυτά που έχουν ακόμα λειτουργική χρήση.
Ένα από τα κριτήρια όμως που κεντρίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι οι fast track διαδικασίες, που απουσιάζουν στην περίπτωση του ελληνικού προγράμματος. Παραδείγματος χάριν τον περασμένο Μάρτη, προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλων, με τους ενδιαφερόμενους να καταθέτουν τους φακέλους με τις προσφορές και τις προτάσεις, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί η αυτονόητη πρόοδος, και οι εξελίξεις μετατίθενται για μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνούς κτηματομεσιτικού οίκου, κατά το 2010 υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη πωληθήκαν κρατικά ακίνητα, 1,1 δις ευρώ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin