Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτά σημεία στην ατζέντα της Τρόικας

Με το motto ότι διανύουμε την κρισιμότερη περίοδο στην μετά-μνημόνιο εποχή και ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να πάρει μπρος το ελληνικό πρόγραμμα, καταφθάνουν στη χώρα μας οι ελεγκτές της τρόικας. Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επικεντρωθούν στην συλλογή στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα κρυφά χρέη, στα ελληνικά στρες τεστ των τραπεζών, στους μηχανισμούς είσπραξης

  • Ant1
Καυτά σημεία στην ατζέντα της Τρόικας

Με το motto ότι διανύουμε την κρισιμότερη περίοδο στην μετά-μνημόνιο εποχή και ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να πάρει μπρος το ελληνικό πρόγραμμα, καταφθάνουν στη χώρα μας οι ελεγκτές της τρόικας.

Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επικεντρωθούν στην συλλογή στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα κρυφά χρέη, στα ελληνικά στρες τεστ των τραπεζών, στους μηχανισμούς είσπραξης εσόδων, ενώ οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι θα αναλάβουν το δύσκολο έργο πολιτικής πίεσης και συναίνεσης, ώστε να «τρέξει» το πρόγραμμα χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το στρατόπεδο της τρόικας αναφέρουν ότι οι επιτελείς της έχουν πλέον πειστεί ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν οφείλεται μόνο στην βαθύτερη ύφεση, όπως λέγεται επισήμως, αλλά και στην έλλειψη σοβαρού και λεπτομερούς πολιτικού σχεδιασμού που δεν επιτρέπει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Και παρά τις πολιτικές δηλώσεις στήριξης και εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό έργο, αξιωματούχοι τόσο της Κομισιόν όσο και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους αλλά και την ενόχληση τους στο γεγονός ότι οι υποσχέσεις δεν μεταφράζονται σε έργα, καθώς τα νομοσχέδια πέφτουν βροχή πριν από κάθε αξιολόγηση αλλά μένουν στα χαρτιά.

Με σκοπό την αλλαγή κατεύθυνσης και προσήλωσης στις περικοπές δαπανών, την πιο ρεαλιστική εκτίμηση στόχων για τα έσοδα που ευθύνεται για τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του 2010, την πίεση για λεπτομερές σχέδιο αναπτυξιακών προγραμμάτων οι αξιωματούχοι της τρόικας έρχονται να:

1. Ζητήσουν την πλήρη και άμεση εφαρμογή της συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα κατά 30%, που ήταν και το βασικό σχέδιο, ακόμα και εάν χρειαστούν απολύσεις μέσω κατάργησης θέσεων εργασίας, κάτι που επιτρέπει το Σύνταγμα.

2. Πιο ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό πλάνο για τις αποκρατικοποιήσεις, τα έσοδα των οποίων εκτιμώνται πλέον γύρω στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ από 50 που ήταν ο αρχικός στόχος. Οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η πολιτική κατάσταση, σε συνδυασμό με την γραφειοκρατία και την σεναριολογία για αναδιάρθρωση του χρέους, κρατούν τους μεγάλους ξένους επενδυτές εκτός Ελλάδας.

3. Η κατάρτιση των επιπρόσθετων μέτρων για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του 2010 και του 2011, να γίνει με γνώμονα την πρόβλεψη για 3% ύφεση φέτος και όχι τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, που εξακολουθούν να θεωρούνται υπερ-αισιόδοξες.

4. Η πορεία προς την ανάκαμψη πρέπει να συνοδεύεται με μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις και όχι μέτρα one off όπως η περαίωση και η ρύθμιση των ημιυπαίθριων που προωθεί το υπουργείο οικονομικών

5. Η επιστροφή φόρου που δεν έχει καταβληθεί σε επιχειρήσεις πρέπει να δοθεί ώστε να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά. Η τρόικα δεν έχει κρύψει την ενόχληση της για την «μέθοδο» αυτή που θεωρείται λογιστικό τρικ.

6. Το ΥΠΟΙΚ πρέπει να λύσει το πρόβλημα της λευκής απεργίας που παρατηρείται στις εφορίες, με αποτέλεσμα να παραλύει όλος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

7. Το πρόγραμμα πάταξης της φοροδιαφυγής και διαφθοράς πρέπει να είναι υλοποιήσιμο με όσο το δυνατόν πιο ευέλικτες ομάδες ελέγχων

8. Πρέπει να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων του προγράμματος ΕΣΠΑ ώστε να δίνονται δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

9. Πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι εξυγιάνσεις των ελληνικών τραπεζών

10. Πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή του δημοσίου τομέα ώστε να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο που θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση δαπανών.

Επί τάπητος, βεβαίως, θα τεθεί η εξειδίκευση του δημοσιονομικού σχεδίου 2012-2014, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 16 Μαΐου. Οι αξιωματούχοι της τρόικας δεν κρύβουν ότι για να λειτουργήσει το πλάνο, πρέπει να υπάρχει σύμπνοια της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και στήριξη από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν, επίσης, ότι πολλές φορές το μνημόνιο έχει γίνει αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων εντός του υπουργικού σχήματος, κάτι που δημιουργεί de facto υπονόμευσή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v