
Στο επίκεντρο πρωτοφανών αλλαγών τίθεται στο αμέσως επόμενο διάστημα ο δημόσιος τομέας της χώρας, με τις ανατροπές να ξεκινούν από τις αποδοχές των εργαζομένων μέχρι το ωράριο, την εξέλιξη, αλλά και την κινητικότητα των υπαλλήλων.
Έτσι, πέραν της θέσης σε ισχύ του Ενιαίου Μισθολογίου από το καλοκαίρι, το οποίο θα δομείται πάνω στη γενική αρχή «ίσος μισθός για ίδια καθήκοντα», το υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να δρομολογεί τη σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα των υπαλλήλων.
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», οι αυξήσεις των μισθών μέσω της «ωρίμασης» θα καθορίζονται από αξιολόγηση των προϊσταμένων των υπαλλήλων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα επιλέγονται μέσω γραπτών εξετάσεων, μοριοδότησης και συνέντευξης ενώπιον του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής προϊσταμένων. Το ίδιο σύστημα αξιολόγησης θα ισχύσει, εκτός των προϊσταμένων, και για τα διευθυντικά στελέχη του δημοσίου τομέα.
Η θητεία των προϊσταμένων και διευθυντών θα ορίζεται πενταετής και στη μοριοδότηση θα υπολογίζονται τα χρόνια υπηρεσίας, οι σπουδές, η γνώση ξένων γλωσσών, η εργασιακή-διοικητική εμπειρία, η υπηρεσιακή αξιολόγηση, οι ειδικές δραστηριότητες και η επίδοση στο γραπτό διαγωνισμό και την προφορική συνέντευξη.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει από το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας το τέλος στην αυτόματη «ωρίμαση» των αποδοχών και την εξέλιξη ανά κλιμάκιο. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης δεν θα επαφίεται μόνο στον προϊστάμενο, αλλά θα αποτελεί προϊόν μετρήσιμων δεικτών παραγωγικότητας.
Παράλληλα, προωθείται η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα μετονομάζονται σε «κρατικοί υπάλληλοι» και η σχέση εργασίας τους δεν θα είναι προς το υπουργείο που τους προσέλαβε (π.χ. Οικονομικών), αλλά προς το υπουργείο Εσωτερικών. Με τον τόπο αυτό θα διευκολύνεται η μετακίνηση των «κρατικών υπαλλήλων» σε υπηρεσίες που παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες στελέχωσης.
Ο θεσμός του «κρατικού υπαλλήλου» δεν πρέπει να αποσυνδέεται από την καθιέρωση του Ενιαίου Μισθολογίου, αφού έχει να κάνει και με την κατάργηση των επιδομάτων που δημιουργούσαν τα χάσματα στις αποδοχές από το ένα υπουργείο στο άλλο. Πλέον, με το προς καθιέρωση καθεστώς, οι εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα θα λαμβάνουν μόνο επίδομα θέσης, κοινωνικά επιδόματα (π.χ. οικογενειακό) και το πριμ παραγωγικότητας.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin