Επίσκεψη Παπούλια στο Αζερμπαϊτζάν

Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν, αποτελούν τα κύρια θέματα της ατζέντας στις συναντήσεις που θα έχει από την Τρίτη 5 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

  • του Μ. Καϊταντζίδη
Επίσκεψη Παπούλια στο Αζερμπαϊτζάν
Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν, αποτελούν τα κύρια θέματα της ατζέντας στις συναντήσεις που θα έχει από την Τρίτη 5 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ακόμη αν θα προκύψει και υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα, μεταξύ του υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Αζέρο ομόλογό του.

Κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό από Ελληνικής πλευράς ιδίως μετά την υπογραφή τον περασμένο Φεβρουάριο μίας κατ΄αρχήν συμφωνίας, για απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, χωρίς την παρεμβολή της τουρκικής BOTAS.

Οι συμφωνίες που θα υπογράψει ο Έλληνας Πρόεδρος, είναι από τις λεγόμενες "χαμηλής διπλωματίας" και καλύπτουν τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης, εκπαίδευσης , τέχνης, προστασίας του περιβάλλοντος και ναυτιλίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αζέρου Πρέσβη στην Αθήνα Rahman Mustafayev, οι διμερείς συζητήσεις θα καλύψουν οπωσδήποτε θέματα ενεργειακής συνεργασίας. Ο ίδιος αναφέρεται και σε επαφές του επικεφαλής της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη με ανώτατα στελέχη της κρατικής Socar, για την απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου, χωρίς την παρεμβολή της τουρκικής BOTAS, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤην Τετάρτη ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, θα έχει συναντήσεις με τον Αζέρο υπουργό Ενέργειας Natig Abbasov, με κύριο θέμα την προώθηση διμερών συμφωνιών για νέες ποσότητες φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σάχ Ντενίζ ΙΙ και τη συνεργασία των δύο κρατών στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ προμηθεύεται περίπου 0,75 δισ. Κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προέλευσης Αζερμπαϊτζάν μέσω του τουρκικού δικτύου από το 2007. Ωστόσο η συμφωνία έχει γίνει με την τουρκική BOTAS, επειδή η τελευταία δεν είχε συμφωνήσει με την αζέρικη Socar τους όρους διέλευσης του φυσικού αερίου από το τουρκικό δίκτυο.

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται αφ΄ενός να αυξήσει την ποσότητα αερίου που παραλαμβάνει και αφ΄ετέρου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ποσότητες στα επίπεδα των 10 δις. Κυβικών μέτρων το χρόνο από το κοίτασμα του Σάχ Ντενίζ ΙΙ, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού ITGI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v