
Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και τον Κώστα Λασκαράτο ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν χρειάζονται και πρόσθεσε ότι έχει δουλειά η κυβέρνηση. «Η άποψή μου είναι ότι οι εκλογές δεν χρειάζονται τώρα. Έχει πολύ δουλειά να κάνει αυτή η κυβέρνηση, η χώρα βρίσκεται κάτω από έκτακτες καταστάσεις, η κυβέρνηση αυτή κλήθηκε να κυβερνήσει κάτω από εντελώς έκτακτη κατάσταση, δεν υπάρχει σύγκριση με καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν για το τι δυσκολίες αντιμετώπισε αμέσως μόλις ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας και για αυτό το λόγο υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει ακόμη. Πολλές αλλαγές πρέπει να προωθηθούν, να εφαρμοστούν, για να βγει η χώρα από τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε στο πρόσφατο παρελθόν. Άρα δεν είναι οι εκλογές εκείνες που χρειάζεται ο τόπος, είμαι σαφής. Βέβαια δεν αποφασίζω εγώ την προσφυγή στις εκλογές», τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.
Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης, επεσήμανε πως θα ήταν ευχής έργον η δημιουργία ευρωπαϊκού Οίκου. «Οι ευρωπαίοι είχαν συζητήσει πέρσι και είχαν καταλήξει ότι χρειάζεται κατά πάσα πιθανότητα ένας ευρωπαϊκός σοβαρός, αντικειμενικός οίκος ή ένα σύστημα αξιολόγησης. Ευχής έργον θα είναι να γίνει αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την υπόθεση του βουλευτή με τις καταθέσεις ύψους 176 εκατομμυρίων ευρώ, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίζουμε θεσμικές διαδικασίες τέτοιες που αφενός μεν δεν θα επιτρέπουν σε πολιτικούς να πλουτίζουν και αφετέρου θεσμούς οι οποίοι όταν θα υπάρχει πραγματικά η αναγκαιότητα να ξεκινήσει επειδή θα υπάρχουν κάποια στοιχεία μια σχετική διαδικασία να μπορεί αυτή η διαδικασία να φτάνει μέχρι το τέλος και να υπάρχει άπλετο φως. Αυτό πρέπει να κατοχυρώσουμε και να κατακτήσουμε σε αυτή τη χώρα. Άπλετο φως για όλα και για όλους».
Όταν ζητηθηκε η άποψή του για το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των βουλευτών, ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε πως δεν τον βρίσκει σύμφωνο αυτή η άποψη. «Τώρα εάν προχωρούσαμε στην μείωση αφενός μεν οικονομικό κέρδος δεν θα είχαμε από την άλλη μεριά θα ήταν σε μειονεκτική θέση κυρίως η ελληνική περιφέρεια. Γιατί από διάφορες περιφέρειες της χώρας ο αριθμός των βουλευτών πλέον θα ήταν πολύ μικρότερος έως και μονοψήφιος σε διάφορες περιοχές και συνήθως στις πιο απομακρυσμένες. Άρα ας το πω απλά η φωνή αυτών των περιφερειών και αυτών των περιοχών θα ήταν αποδυναμωμένη και στο κέντρο, στο εθνικό κοινοβούλιο. Γι αυτό και δεν με βρίσκει σύμφωνο η άποψη ότι τώρα ας λαϊκίσουμε λίγο παραπάνω να μειώσουμε τους βουλευτές σε 200 και τότε λύθηκαν τα προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην αυξημένη πλειοψηφία στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο ο Πρόεδρος της Βουλής, επεσήμανε πως «το σύνταγμα περιγράφει σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της βουλής…. Σε ότι αφορά τώρα το επιχείρημα που λέγεται, ότι ξέρετε ένα τέτοιο πρόγραμμα υπερβαίνει τον τριετή ορίζοντα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, θα θυμίσω το εξής: ότι στην Ε.Ε στην Σύνοδο Κορυφής όλες οι χώρες συμφώνησαν ότι θα καταρτίσουν τέτοια 5ετή προγράμματα, σταθερότητας, στήριξης του ευρώ κ.λ.π αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις χώρες τα κοινοβούλια θα αποφασίσουν για αυτά τα προγράμματα. Όπως αντιλαμβάνεστε σε όλες τις χώρες ούτε εκλογές θα γίνουν επειδή θα είναι πενταετή τα προγράμματα ούτε ειδικές πλειοψηφίες θα απαιτηθούν. Κάθε χώρα σύμφωνα με το τι προβλέπει το σύνταγμά της και ποια είναι και η πρακτική που ακολουθεί η κοινοβουλευτική. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που στη χώρα μας η κυβέρνηση καταρτίζει – προτείνει και η βουλή εγκρίνει ένα 5ετες πρόγραμμα, αυτά πρέπει να έχουμε υπόψη μας».
Αναφερόμενος στην Ανάπτυξη, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τις αλλαγές που έχουν γίνει και που γίνονται, η εκτίμηση είναι ότι από το 2012 καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να αρχίσει να υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι από το 2012 θα μπορούμε να πούμε μάλλον ότι έχουμε ξεπεράσει το πιο χαμηλό σημείο και ότι μπορεί να αρχίσει βήμα-βήμα με πολύ επίμονη προσπάθεια να αρχίσει και πάλι μια ανοδική πορεία.
Για τις τράπεζες, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θα πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, σημειώνοντας ότι «καθοριστικό ρόλο παίζει παντού και πάντα σε κάθε χώρα το τραπεζικό σύστημα. Και το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας τη στιγμή μάλιστα που στηρίζεται και έπρεπε να στηριχθεί με τις εγγυήσεις που έχει δώσει το δημόσιο, λόγω της γενικότερης κατάστασης και της δυσκολίας των ελληνικών τραπεζών να αντλούν κεφάλαια από την διεθνή αγορά. Θα πρέπει όμως το τραπεζικό σύστημα να αντιληφθεί ότι θα έχει και αυτό καθοριστική ευθύνη και πρέπει να έχει ευθύνη στην συνολική αναπτυξιακή πορεία της κοινωνίας και της χώρας».
Ο κ. Πετσάλνικος έκανε και τη δική του πρόταση για την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε μόνο τις μεγάλες επενδύσεις, καλοδεχούμενες και εκείνες από όπου και αν έρθουν είτε από το εξωτερικό είτε από έλληνες επενδυτές. Αλλά επειδή ακριβώς η μικρομεσαία επιχείρηση πάντα αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, όχι μόνο στην χώρα μας στην ουσία και σε πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάζεται κατά την άποψή μου και ένα fast track υποβοήθησης των μικρομεσαίων επενδύσεων. Και αυτό έχω πει και ο ίδιος και προς την ίδια την κυβέρνηση».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin