
Προς τα πάνω αναθεωρήθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας για το 2010 φθάνοντας έπειτα από την επίσκεψη της Eurostat στη Λισαβόνα το 8,6% του ΑΕΠ έναντι στόχου 7,3% λόγω του συνυπολογισμού σε αυτό των ζημιών που είχαν μία τράπεζα και τρεις μεταφορικές εταιρείες. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, η αναθεώρηση αυτή δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στην Πορτογαλία να απευθυνθεί σε εξωτερική βοήθεια, με τα αναθεωρημένα στοιχεία να δείχνουν το δημόσιο χρέος στο 92,4% του ΑΕΠ το 2010, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί για το έλλειμμα του 2011 ήταν η συγκράτησή του στο 4,6% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, μετά την παραίτηση Σόκρατες η παρούσα κυβέρνηση της ιβηρικής χώρας είναι υπηρεσιακή και ως τέτοια «δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση» να προσφύγει στον εξωτερικό δανεισμό, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος. «Δεν έχει αυτή η κυβέρνηση ούτε τη νομιμοποίηση ούτε τις προϋποθέσεις για να διαπραγματευθεί οτιδήποτε σχετίζεται με τον εξωτερικό δανεισμό», απάντησε ο υπουργός.
«Με όλα τα μέσα θα αναζητήσουμε τρόπους χρηματοδότησης των κρατικών δαπανών φέτος», σημείωσε ο ντος Σάντος. «Είμαστε μία υπεύθυνη κυβέρνηση που θα βρει πόρους για τη δράση της, αλλά και θα τιμήσει τις έναντι των πιστωτών της δεσμεύσεις».
Η Πορτογαλία πρόκειται την Τετάρτη να αναζητήσει μεταξύ 750 εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την αγορά κρατικών ομολόγων επταετούς και δεκαετούς διάρκειας. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους προσδοκά την εξασφάλιση άλλων επτά δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση βραχυπρόθεσμων κρατικών χρεογράφων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Όμως, από την άλλη πλευρά, μέχρι τα μέσα Ιουνίου η Λισαβόνα πρέπει να είναι σε θέση να εξοφλήσει συνολικά εννέα δισεκατομμύρια δολάρια ληξιπρόθεσμο χρέος - μέσα στο τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος .
«Ροή» κρατικών ομολόγων
Για το λόγο αυτό αναλυτές αναφέρονται ήδη στο ενδεχόμενο μιας συνεχούς ροής κρατικών πορτογαλικών ομολόγων στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ώστε ακριβώς να είναι δυνατόν να εξυπηρετείται διαρκώς αυτό το πολύ πιεστικό χρονοδιάγραμμα οφειλών.
Στο μεταξύ, εξαιτίας της αρνητικής προοπτικής για την πορτογαλική οικονομία που προβλέπουν αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης, τα spreads των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έχουν φθάσει σε ιστορικά ύψη τις τελευταίες ημέρες, ξεπερνώντας το 8%. Τα spreads των πενταετών ομολόγων έχουν ξεπεράσει ήδη το 9%.
Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες πρόσφατα απέκλειε η χώρα του να καταφύγει στον εξωτερικό δανεισμό, παρά το ότι οι χρηματαγορές, ανεβάζοντας συνεχώς τα spreads των πορτογαλικών ομολόγων, είναι σαν να υπαγορεύουν στη Λισαβόνα τη λύση της καταφυγής στον εξωτερικό δανεισμό.
Ο οικονομολόγος της γαλλικής Societe Generale Τζέιμς Νίξον έκρινε την Πέμπτη ότι η διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος της Πορτογαλίας πέρυσι δεν προοιωνίζεται ένα αυξημένο δημόσιο έλλειμμα και φέτος.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης σε στενωπό
Παράλληλα, όμως, η πανθομολογούμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μέσω της υποβάθμισης των τραπεζών της, στις οποίες προβαίνουν οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης «ρίχνει αυτές τις τράπεζες στην αγκαλιά» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το δανεισμό τους.
Εξάλλου, αναλυτές εκφράζονται με δυσοίωνο τρόπο και τονίζουν ότι ειδικά στον «τραπεζικό τομέα, όπου πρέπει τα βάρη να μοιραστούν» η γενική εικόνα για την Ευρωζώνη μπορεί να θυμίζει στο ορατό κιόλας μέλλον την πολύ προβληματική κατάσταση του τέλους του 2008, οπότε η αμερικανική οικονομική κρίση βρέθηκε στο αποκορύφωμά της.
Οι τράπεζες θα υποφέρουν για να βρουν επαρκή κεφάλαια όσο σήμερα ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πασχίζουν να βρουν κεφάλαια για τους πιστωτές τους. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να υποβληθούν σε αληθινά τεστ αντοχής τους, λένε οι ίδιοι αναλυτές.