
Σημαντική πρόοδο καταγράφει η Ελλάδα στη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία των κοινοτικών οδηγιών που αφορούν την εσωτερική αγορά, σύμφωνα με τον τελευταίο πίνακα επιδόσεων της εσωτερικής αγοράς, που δημοσίευσε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, η Ελλάδα πέτυχε να μειώσει από 2,4% σε 1% (35 οδηγίες ) το ποσοστό των κοινοτικών οδηγιών για την εσωτερική αγορά των οποίων η προθεσμία εφαρμογής στην εθνική νομοθεσία έχει εκπνεύσει. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πετυχαίνει το στόχο του 1% για έλλειμμα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο.
Συνολικά, έξι από τα είκοσι κράτη μέλη που πέτυχαν το στόχο του 1% βελτίωσαν ή διατήρησαν το έλλειμμα μεταφοράς τους σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες. Πρόκειται για τη Μάλτα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και τη Λετονία. Σύμφωνα με την Επιτροπή, «αυτές οι χώρες απέδειξαν ότι, παρά τη δύσκολη συγκυρία, είναι ακόμα δυνατό να διατηρηθούν ή και να βελτιωθούν περαιτέρω οι επιδόσεις στον τομέα της μεταφοράς του κοινοτικού δικαίου στο εθνικό».
Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 0,9%. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να πληρούν, μετά βίας, το στόχο του 1,0% που είχε τεθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων το 2007.
Η Μάλτα είναι στην πρώτη θέση με τις καλύτερες επιδόσεις και μόνο δύο οδηγίες να εκκρεμούν για μεταφορά Αντίθετα, επτά κράτη μέλη είναι εκτός στόχου ενσωμάτωσης, με έλλειμμα πάνω από 1%: Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Κύπρος, Ουγγαρία, Πολωνία και Ιταλία. Η Ιταλία διπλασίασε μάλιστα το έλλειμμά της από 1,1% σε 2,1%, και τώρα εμφανίζει το υψηλότερο έλλειμμα μεταφοράς μεταξύ των 27 κρατών μελών.
Γενικότερα για τους «27» προκύπτει ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες, τα κράτη μέλη έχουν πετύχει μείωση σχεδόν κατά 40% του μέσου όρου του επιπλέον χρόνου που χρειάζονται για να μεταφέρουν μια κοινοτική οδηγία στο εθνικό δίκαιο.
Ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε: «Παρά τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες, διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι οι κυβερνήσεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να τηρήσουν τις προθεσμίες μεταφοράς των κανόνων της ενιαίας αγοράς στις εθνικές νομοθεσίες. Ακόμη και ορισμένες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση δεν κατέφυγαν στον προστατευτισμό, αλλά συνέχισαν να τηρούν τους κανόνες της ενιαίας αγοράς. Αυτό υπογραμμίζει ακόμη εντονότερα και σαφέστερα ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία αγορά που να λειτουργεί: είναι και θα παραμείνει η πηγή για την αειφόρο ανάπτυξη μας».
Πριν από ένα χρόνο, για τη μεταφορά των κοινοτικών οδηγιών, τα κράτη μέλη χρειάζονταν 9 μήνες κατά μέσον όρο μετά τη λήξη της προθεσμίας μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στην ανάγκη μείωσης των καθυστερήσεων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο. Σήμερα, τα κράτη μέλη κατόρθωσαν να περιορίσουν σε 5,8 μήνες τον κοινοτικό μέσο όρο καθυστέρησης μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, δηλαδή σχεδόν κατά 40%.
Εξάλλου, σε ότι αφορά το συνολικό αριθμό των διαδικασιών επί παραβάσει που αφορούν την εσωτερική αγορά προκύπτει ότι μειώθηκε κατά 11% σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από έξι μήνες. Στην ΕΕ η «φορολογία» και το «περιβάλλον» εξακολουθούν να είναι οι κατ' εξοχήν τομείς όπου σημειώνονται παραβάσεις. Από τα στοιχεία της Επιτροπής προκύπτει ότι ο κοινοτικός μέσος όρος διαδικασιών παράβασης είναι σήμερα 40 υποθέσεις ανά κράτος μέλος, ενώ προ εξαμήνου ήταν 46. Το Βέλγιο εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο αριθμό διαδικασιών παράβασης (109) και ακολουθούν η Ελλάδα (88) και η Ιταλία (80).
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin