Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαφορετικές απόψεις για την αναδιάρθρωση του χρέους

Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα αποφευχθεί, επανέλαβε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Όλι Ρεν, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στη γερμανική Βουλή ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική Κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά υπ

  • Ant1
Διαφορετικές απόψεις για την αναδιάρθρωση του χρέους

Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα αποφευχθεί, επανέλαβε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Όλι Ρεν, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στη γερμανική Βουλή ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική Κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά υπήρξε αντίθεσή της σε αυτό.

Ο κ. Ρεν παραδέχθηκε ότι οι αγορές ανησυχούν, αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογά της, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό προτάθηκε η επιμήκυνση σε 7 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ που έλαβε από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Ο επίτροπος εκτιμά ότι μία αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους θα συνεπάγονταν μεγαλύτερες οικονομικές αναταραχές. «Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε», διαβεβαιώνει ο κ.Ρεν.

Ο επίτροπος Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «το Μάιο του 2010 αντιμετωπίστηκε η αδυναμία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της. «Με τον τρόπο αυτό αποτρέψαμε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί στην Ευρώπη κάτι ανάλογο με την περίπτωση της «Λέμαν Μπράδερς». Αυτό θα είχε τεράστιες συνέπειες για την οικονομική ανάκαμψη», εκτιμά ο κ.Ρεν.

Οι δηλώσεις του κ. Ρεν γίνονται σε μία περίοδο που αυξάνονται οι φωνές στη Γερμανία υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους στην Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) - που μετέχει στην Κυβέρνηση της Γερμανίας - κ. Βολφ Κλιντς δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στο Βερολίνο δεν είναι αντίθετο σε μία τέτοια κίνηση.

«Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση», είπε ο κ. Κλιντς, προσθέτοντας ότι «το πιο πιθανό βήμα είναι η αλλαγή στη διάρκεια αποπληρωμής και στο επιτόκιο των ομολόγων και ένα μικρό «κούρεμά» τους». Συνεχίζοντας, ο ευρωβουλευτής είπε: «Πιστεύω ότι θα δούμε μόνο μικρό «κούρεμα» για τους κατόχους ομολόγων - ίσως 20% - που δεν θα απαιτούσε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες». 

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και η κυρία Μπεατρίς Βέντερ Ντι Μάουρο, μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής Κυβέρνησης. «Μία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν», είπε η κυρία Βέντερ Ντι Μάουρο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v