
Δύσκολος μήνας θα είναι ο Ιανουάριος για την Ευρωζώνη με κρίσιμες εκδόσεις ομολόγων, καθώς οι χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ανησυχιών θα προσπαθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να αντλήσουν τον Ιανουάριο περί τα 80 δισ. ευρώ από τις αγορές. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (το ταμείο στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών) πιθανότατα θα προχωρήσουν στην έκδοση τίτλων 13 δισ. ευρώ ώστε να χρηματοδοτηθεί η στήριξη της Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Royal Bank of Scotland, τα κράτη της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν κατά το 2011 σε εκδόσεις κρατικών τίτλων συνολικής αξίας 814 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 10% εκτιμάται ότι θα αντληθεί τον Ιανουάριο.
«Ο φετινός Ιανουάριος ενδέχεται να αποδειχθεί ένας από τους δυσκολότερους» αναφέρουν οι FT επισημαίνοντας ότι ήδη πολλοί επενδυτές «μποϊκοτάρουν τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας».
Η Πορτογαλία βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς η χώρα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ληξιπρόθεσμους τίτλους 20 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα του έτους.
Οι περισσότερες ανησυχίες, ωστόσο, επικεντρώνονται στην Ισπανία, της οποίας οι ανάγκες χρηματοδότησης για το 2011 εκτιμώνται από την RBS στα 80 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο Κινέζος πρέσβης στη Μαδρίτη δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη «να καταβάλει προσπάθειες» για να βοηθήσει την Ισπανία να εξέλθει από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωση που γίνεται την παραμονή της επίσκεψη στη χώρα του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Λι Κετσιάνγκ.
Ο Λι Κετσιάνγκ φθάνει την Τρίτη για τριήμερη επίσκεψη στην Ισπανία, όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά με τις οικονομικές δυσχέρειες της χώρας, σε περιβάλλον ανησυχιών για την κρίση δημοσιονομικού χρέους στην Ευρώπη, πρώτο προορισμό των κινεζικών εξαγωγών.
Οι συνομιλίες του Λι Κετσιάνγκ με τον πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο και την υπουργό Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο θα είναι κρίσιμες για την οικονομική σταθεροποίηση, διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Κίνας Ζου Μπανγκζάο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Νέα Κίνα.
Οι συνομιλίες θα αφορούν την επέκταση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.
Η ισπανική οικονομία, η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισήλθε σε ύφεση το 2008, με το ξέσπασμα της παγκόσμιος οικονομικής κρίσης, και δεν έχει ανακάμψει. Πρόσφατα η Κίνα, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο και διαθέτουσα τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα, δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει τις περισσότερο εκτεθειμένες στην κρίση δημοσιονομικού χρέους ευρωπαϊκές οικονομίες, μετά την παροχή οικονομικής υποστήριξης στην Ελλάδα και, στη συνέχεια, στην Ιρλανδία. Στο τέλος Δεκεμβρίου, εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία» της για την ικανότητα των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, η Κίνα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη «να επενδύσει» τα συναλλαγματικά της αποθέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεσμεύθηκε δε για την αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος αυτών των επενδύσεων. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 2.648 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Λι Κετσιάνγκ θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας θα επισκεφθεί, μετά την Ισπανία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin