Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Η αναδιάρθρωση χρέους δεν λύνει το πρόβλημα

Με έκθεσή του, που αναφέρεται συγκεκριμένα και στην περίπτωση της Ελλάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η λύση της αναδιάρθρωσης χρεών, ακόμη και με haircut 50%, δεν θα αντιμετώπιζε το ουσιαστικό πρόβλημα των μεγάλων πρωτογενών ελλειμμάτων. Συγκεκριμένα, στην έκθεση «Fiscal Exit: From Strategy to Implementation», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει πως «η ανάγκη για δημοσιον

  • Ant1
ΔΝΤ: Η αναδιάρθρωση χρέους δεν λύνει το πρόβλημα

Με έκθεσή του, που αναφέρεται συγκεκριμένα και στην περίπτωση της Ελλάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η λύση της αναδιάρθρωσης χρεών, ακόμη και με haircut 50%, δεν θα αντιμετώπιζε το ουσιαστικό πρόβλημα των μεγάλων πρωτογενών ελλειμμάτων.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση «Fiscal Exit: From Strategy to Implementation», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει πως «η ανάγκη για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις για ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πράγματι πολύ μεγάλη, αλλά όχι άνευ προηγουμένου».

«Η ανάγκη για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα υποβαθμιστεί ακόμη και στην περίπτωση (αναδιάρθρωσης) μεγάλου haircut», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ και συμπληρώνει: «Αυτό συμβαίνει γιατί το πρόβλημα στις ανεπτυγμένες οικονομίες σήμερα είναι το μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, όχι τα υψηλά επιτόκια και το μεγάλο κόστος των τόκων», τονίζεται ακόμη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, ακόμα και στην περίπτωση haircut της τάξεως του 50%, «ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία», η Ελλάδα θα «γλίτωνε» μέτρα λιτότητας που θα αντιστοιχούσαν στο 2,7% του ΑΕΠ. Σαλιώνεται δε ότι η χώρα καλείται να μειώσει το έλλειμμα της συνολικά κατά 12,5% του ΑΕΠ (από 15,5% στο 3% του ΑΕΠ).

Ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, «οι μακροοικονομικές και οι δημοσιονομικές μας προβλέψεις για το 2010 και μεσοπρόθεσμα είναι σύμφωνες με το πρόγραμμα των τοπικών αρχών, που στηρίζεται από το ΔΝΤ», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και συμπληρώνουν: «Οι δημοσιονομικές προβλέψεις περιλαμβάνουν ισχυρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις κατά το 2010, ακολουθούμενες από νέα μέτρα την περίοδο 2011 – 2013».

Ως προς την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, «προβλέπεται ότι η ύφεση θα κορυφωθεί στα τέλη του 2010 και θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το 2012».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v