Σε «περιπέτειες» Λεβεντέρης, Μπήτρος, Σπύρου και Yalco

Οι 4 εταιρείες προσπαθούν να αναδιαρθρώσουν ή και να μειώσουν τα χρέη τους με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, απόσχιση κλάδων και ρυθμίσεις. Οι εκθέσεις των ορκωτών. Ποιες είναι οι προοπτικές.

Σε «περιπέτειες» Λεβεντέρης, Μπήτρος, Σπύρου και Yalco

Παρά την πολύ σημαντική αύξηση της κερδοφορίας που σημείωσαν σε αθροιστικό επίπεδο οι εισηγμένες εταιρείες το 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των οποίων καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ευρεία σειρά προκλήσεων.

Στις πλείστες των περιπτώσεων τα προβλήματα έρχονται από το μακρινό παρελθόν και ιδιαίτερα από την προηγούμενη δεκαετία της βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, γίνεται αγώνας είτε μέσα από προσπάθειες ρύθμισης υποχρεώσεων, είτε μέσα από τις πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων και προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών, είτε τέλος από έναν συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων προκειμένου να προκύψει μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους τους, η οποία θα οδηγήσει στη βιωσιμότητα των εισηγμένων.

Η συρματουργία Λεβεντέρης σημείωσε πέρυσι πωλήσεις ύψους μόλις 799 χιλ. ευρώ, αρνητικό EBITDA (-578 χιλ. ευρώ) ενώ η καθαρή ζημία περιορίστηκε στα -454 χιλ. ευρώ, επειδή η εισηγμένη πούλησε το ακίνητό της στον Πειραιά εισπράττοντας 1,42 εκατ. ευρώ και καταγράφοντας έκτακτα λογιστικά κέρδη 318 χιλ. ευρώ. Ο ορκωτός ελεγκτής επαναλαμβάνει τα περί «ουσιώδους αβεβαιότητας» για τη συνέχιση της δραστηριότητας, αναφέροντας μεταξύ άλλων το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 425 χιλ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το καθαρό χρέος της Λεβεντέρης ανέρχεται στα 2,32 εκατ. ευρώ και η εταιρεία έχει ήδη προσυμφωνήσει την πώληση δύο μεζονετών στη Μαγνησία και βρίσκεται κοντά στην πώληση του πρώην εργοστασίου της στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Στην Μπήτρος Συμμετοχών καθυστερεί ακόμη να υλοποιηθεί στην πράξη του MoU που είχε υπογραφεί το 2019 και αφορούσε την αναδιάρθρωση του δανεισμού της θυγατρικής της Μπήτρος μεταλλουργικής (η αναδιάρθρωση αποτελούσε μέρος της συμφωνίας για το deal της απορρόφησης της λειτουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος Μεταλλουργικής από την ΣΙΔΜΑ).

Έκτοτε, τα σχετικά δάνεια μεταβιβάστηκαν από την Εθνική Τράπεζα σε funds, τα οποία βλέπουν χρόνο με το χρόνο τα αποτελέσματα της εισηγμένης να βουλιάζουν. Έτσι, με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου του 2023, καταγράφηκαν αρνητικά ίδια κεφάλαια 105 εκατ. ευρώ, αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 168,4 εκατ. ευρώ και καθαρός δανεισμός 176,5 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Μπήτρος πάντως εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα προκύψει οριστική συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της Μπήτρος Μεταλλουργική.

H Yalco έκλεισε τη χρονιά με αρνητικά ίδια κεφάλαια, αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 40,5 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 34,5 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη εξακολουθεί πάντως να λειτουργεί βοηθούμενη από την περυσινή πώληση ακινήτου της στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκη και από δανειακές ενέσεις του βασικού της μετόχου (1,6 εκατ. στις 31/12/2023, οι οποίες έχουν αυξηθεί μέσα στη φετινή χρονιά).

Προφανώς απαιτούμενο για την επιβίωση της εταιρείας είναι μια γενναία ρύθμιση του χρέους της. Στην αγορά φημολογείται το σενάριο ύπαρξης αρχικού ενδιαφέροντος από στρατηγικό επενδυτή.

O Αγροτικός Οίκος Σπύρου έχει καταφέρει κατά τα τελευταία χρόνια να μπει σε νέες αγορές και να προσδοκά βελτίωση των μελλοντικών του επιδόσεων. Ωστόσο, τα ίδια κεφάλαιά του είναι μόλις 416 χιλ. ευρώ, τα περυσινά του αποτελέσματα ζημιογόνα (και σε επίπεδο EBIT), με τον καθαρό δανεισμό να υπολογίζεται στα 13,8 εκατ. ευρώ.
Με την εισηγμένη να έχει ρυθμίζει τον δανεισμό της, πληγή παραμένουν τα ανοίγματά της προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (γύρω στα 7,8 εκατ. ευρώ) που καθιστούν το κεφάλαιο κίνησης αρνητικό (-2,2 εκατ. ευρώ)

Όπως δηλώνει η διοίκηση της εισηγμένης, είχε προσφύγει σε ένδικα μέσα προκειμένου να διευθετηθούν οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις. «Στις 19/03/2024 κοινοποιήθηκε στην εταιρεία απορριπτική δικαστική απόφαση επί του αιτήματος. Η διοίκηση της εταιρείας αξιολογώντας τα δεδομένα έχει αποφασίσει και θα υλοποιήσει εντός του προσεχούς διαστήματος την κατάθεση νέας αίτησης υπαγωγής για ρύθμιση των οφειλών της.

Αναλυτικότερα επανασχεδιάζει να προσφύγει ξανά σε ένδικα μέσα και για τον σκοπό αυτό βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας νέου επιχειρηματικού σχεδίου σύμφωνα με την αρχή της συνέχισης της δραστηριότητας.

Η διοίκηση εκτιμά ότι θα επιτύχει την τελική ρύθμιση των ανωτέρω υποχρεώσεων με τρόπο που να καθιστά την εξυπηρέτηση τους βιώσιμη. Το γεγονός αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες κεφαλαίου κινήσεως της εταιρείας καθώς και την ρευστότητα της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v