Σε υποχώρηση του κύκλου εργασιών και σε ζημιογόνο αποτέλεσμα υποχρεώθηκε το 2023 η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου εξ’ αιτίας της βαθιάς κρίσης που έπληξε τον κλάδο της νηματουργίας.
Ειδικότερα:
• Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 16,4 στα 15,8 εκατ. ευρώ.
• Το EBITDA κατέστη ελαφρά αρνητικό (-69 χιλ.) έναντι +1,82 εκατ. το 2022.
• Το καθαρό αποτέλεσμα από +413 χιλ. το 2022 έκλεισε πέρυσι στα -748 χιλ. ευρώ.
• Στις 31/12/2023 τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 9,888 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 8,2 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τις προοπτικές, η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρει: «Η εταιρεία κατάφερε να διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων της με υψηλότερο περιθώριο κέρδους και να επεκτείνει το πελατολόγιό της ανταποκρινόμενη στη ζήτηση που υπάρχει για υπεύθυνα παραγμένα και με υψηλή διάρκεια ζωής κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει τόσο η νέα μονάδα του κλωστηρίου παραγωγής νημάτων compact που λειτουργεί από το 2022, καθώς και η πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας που εξασφαλίζει από τα εκκοκκιστήρια της.
Οι συνεργασίες με σημαίνουσες παγκοσμίως εταιρείες ένδυσης εδραιώνονται και συνεχίζεται η δημιουργία και εξέλιξη εξειδικευμένων πρωτοκόλλων παραγωγής. Η παραγωγή και πώληση βαμβακερών νημάτων από ελληνικό οργανικό βαμβάκι, αλλά και από βαμβάκι καλλιεργημένο με τις μεθόδους της αναγεννητικής καλλιέργειας είναι οι δύο επιτεύξιμοι στόχοι του 2024.
Από το Φεβρουάριο του 2024 παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη ανάκαμψη της ζήτησης και βελτίωση των τιμών πώλησης, χωρίς ωστόσο να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε κρίση βρίσκονται οι περισσότερες εταιρείες του ευρύτερου κλάδου κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, είτε πρόκειται για κατασκευαστές σε τρίτες χώρες, είτε για επώνυμες ευρωπαϊκές εταιρείες ένδυσης, ακόμα και αυτές του κλάδου πολυτελείας. Σε αυτήν τη συγκυρία, οφείλεται και η στασιμότητα των μεγεθών της εταιρείας.
Οι πολύ γρήγορες μεταβολές σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γεωπολιτικές εξελίξεις που προκαλούν ανασφάλεια σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη πρόνοιας για την ελληνική (και ευρωπαϊκή) βιομηχανία, δυσχεραίνουν το έργο μας και καθιστούν επισφαλείς τις όποιες προβλέψεις. Ενώ στην Ευρώπη οι εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων και το κόστος της πράσινης μετάβασης, στις Η.Π.Α. παρέχονται κίνητρα για να γίνουν επενδύσεις. Τα διαχρονικά αιτήματα της βιομηχανίας για συγκράτηση των τιμών ενέργειας, μείωση του μη μισθολογικού κόστους και στήριξη των εξαγωγικών βιομηχανιών, δε βρίσκουν καμία ανταπόκριση από την πολιτεία.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ (ECA) συνεχίζει την προώθηση του σήματος EU COTTON με την εταιρεία μας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό και τα πρώτα αποτελέσματα να φαίνονται μέσα στο 2024, αφού παρέχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες που παράγουν ενδύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η θυγατρική μας ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ, αν και δεν υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, παρέλαβε και επεξεργάστηκε μειωμένες ποσότητες βάμβακος, αντιμετώπισε αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της υποβαθμισμένης πρώτης ύλης, οπότε και θα έχει μικρότερη συμμετοχή στα αποτελέσματα του πρώτου οχταμήνου του 2024. Τα ανοικτά υπόλοιπα αγροτών, οι οποίοι είχαν χρηματοδοτηθεί από την εταιρεία, αλλά δε μπόρεσαν να συγκομίσουν προϊόν, βρίσκονται σε πλήρη έλεγχο.
Η Grow West, νεοσυσταθείσα θυγατρική του Ομίλου, συνεισέφερε περίπου 640 χιλ. ευρώ πωλήσεις στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε τον βασικό στόχο ίδρυσής της, που ήταν η συγκομιδή ποσοτήτων σύσπορου βάμβακος και η ενίσχυση της λειτουργίας της εκκοκκιστικής μονάδας στο Μεσολόγγι».