Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: «Πράσινο φως» SSM για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

Οι αποδόσεις για τους μετόχους θα είναι μικρότερες από αυτές που είχαν αιτηθεί οι τράπεζες, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Τι εξετάζει η ΕΚΤ στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

BBG: «Πράσινο φως» SSM για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο φορέας τραπεζικής εποπτείας SSM αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως στις διανομές μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες μετά από μια δεκαετία και πλέον, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. 

Οι αποδόσεις για τους μετόχους θα είναι μικρότερες από αυτές που είχαν αιτηθεί οι τράπεζες, σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι αποφάσεις δεν είναι οριστικές. 

Η τελευταία φορά που κατέβαλε μέρισμα μεγάλη ελληνική τράπεζα ήταν το 2008, πριν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και την κρίση χρέους στην Ελλάδα. Εκτοτε, οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας. 

Η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τις διανομές μερισμάτων μετά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών, καθώς η ελληνική οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα. 

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bankέχουν ήδη συμπεριλάβει στον σχεδιασμό τους τις διανομές μερισμάτων, υπό την προϋπόθεση των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρχές. 

Η ρυθμιστική αρχή εξετάζει ακόμη το πώς θα εξελιχθούν τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Οπως επισημαίνουν, η ΕΚΤ εξετάζει τον ρόλο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών όπως και την εικόνα των κερδών τους, εάν υποχωρήσουν τα επιτόκια εντός του έτους. 

Σύμφωνα πάντως με τραπεζικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Euro2day.gr ο SSM έχει διαμηνύσει στις τράπεζες να υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα έγκρισης διανομής μερίσματος από τις 20 Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v