Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπουτσάνης: Βλέπει αύξηση εσόδων, εξετάζει εξαγορές

Θετικές οι προβλέψεις της διοίκησης της εταιρείας για το τρέχον έτος. Άνοδος της ζήτησης για προϊόντα ξενοδοχείου. Νέες επενδύσεις 4,5 εκατ. ευρώ. Προτείνεται στη ΓΣ διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ.

Παπουτσάνης: Βλέπει αύξηση εσόδων, εξετάζει εξαγορές

Σημαντική βελτίωση οικονομικών επιδόσεων προσδοκά για φέτος η σαπωνοποιία Παπουτσάνης, καθώς πέρα από την αύξηση του κύκλου εργασιών της, αναμένει και διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους της.

Ειδικότερα, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι φέτος  οι πωλήσεις θα είναι της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ (+12,4% σε σύγκριση με πέρυσι). Η εκτίμηση αυτή εδράζεται  μεταξύ άλλων:

  1. Στην προβλεπόμενη αύξηση των επιδόσεων στα προϊόντα ξενοδοχείου τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό, τόσο στα ίδια σήματα όσο και στις παραγωγές για λογαριασμό τρίτων.
  2. Στη δυναμική ανάπτυξη των προϊόντων «Αρκάδι», για τα οποία μετά το +50% του 2023 έχει τεθεί φιλόδοξος φετινός στόχος για +85%.
  3. Στα θετικά πρώτα σήματα που λαμβάνονται από την αγορά για τα προϊόντα των απορρυπαντικών, όπου όμως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να προκύψουν σαφέστερα συμπεράσματα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την προβλεπόμενη πορεία του περιθωρίου κέρδους, ο διευθύνων σύμβουλος της Παπουτσάνης Μενέλαος Τασόπουλος επεσήμανε ως θετικούς παράγοντες:

  • Την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των δικών της εμπορικών σημάτων ως ποσοστό επί των πωλήσεων.
  • Το αποτέλεσμα του επενδυτικού προγράμματος που υλοποιείται και αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη μείωση του παραγωγικού κόστους.
  • Στο γεγονός ότι οι τιμές των πρώτων υλών θα παραμείνουν κοντά στα χαμηλά επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2023, τουλάχιστον έως το τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου, ενώ μέχρι τώρα το ενεργειακό κόστος κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι.
  • Την εκκίνηση της λειτουργίας της επένδυσης στο μέτωπο των φωτοβολταϊκών πάρκων από το προσεχές φθινόπωρο (περίοδο επανάκτησης αρχικού κεφαλαίου γύρω στα τρία χρόνια).

Επενδύσεις-Εξαγορές

Τέλος, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα των αναλυτών, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  • Οι φετινές της επενδύσεις προγραμματίζονται στα 4,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με δεδομένο ότι τις επενδύσεις συντήρησης, η Παπουτσάνης τις λογιστικοποιεί ως έξοδα, ο μέχρι σήμερα προγραμματισμός προβλέπει μικρότερο ύψος επενδύσεων για το 2025.
  • Η εταιρεία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο της εξαγοράς άλλων επιχειρήσεων, από τη στιγμή που προκύψει κάποια επενδυτική ευκαιρία.
  • Η παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις τιμές των προϊόντων από την 1η Μαρτίου προκάλεσε αναστάτωση στο σύνολο της αγοράς, καθώς αφενός μείωσε τις παραγγελίες του Φεβρουαρίου και ανέβαλε τις προωθητικές ενέργειες των εταιρειών και αφετέρου οδήγησε σε μειώσεις των αρχικών (προ εκπτώσεων, κ.λπ.) τιμών, οι οποίες στην περίπτωση της Παπουτσάνης κυμάνθηκαν γύρω στο 15%.
  • Στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση θα προταθεί η διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή, πλην όμως από το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί το 0,03 ευρώ που έχει δοθεί από πέρυσι με μορφή προμερίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v