Επιθεώρηση στο υπό αναβάθμιση Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο Αττικής πραγματοποίησε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής Ιωάννης Μάργαρης, υποδέχθηκαν στους χώρους του νέου ΚΥΤ τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Διευθυντή της Ειδικής Ομάδας της ΕΕ για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα (RECOVER) Johannes Luebking και κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης με επικεφαλής τον Διοικητή Ορέστη Καβαλάκη.
Ακολούθησε ξενάγηση από τον Διευθυντή Νέων Έργων Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ Μιχάλη Χατζηπάνο, κατά την οποία διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην κατασκευή του έργου. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2024 ολοκληρώθηκε η πλευρά των 400 kV του ΚΥΤ, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνοδά έργα και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ενώ έως τον Οκτώβριο του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πλευρά των 150 kV. Στη σύγχρονη αυτή υποδομή θα καταλήγει και η νέα Γραμμή Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου – Αττικής, ένα έργο που βρίσκεται υπό κατασκευή, επίσης με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα προσφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια στην Πελοπόννησο.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Το μεγάλο έργο της αναβάθμισης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου είναι καίριο για το ηλεκτρικό μας σύστημα. Υλοποιείται -σχεδόν έχει τελειώσει- με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, με τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα κρίσιμο έργο και για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου και για τη διασύνδεση της Κρήτης, καθώς και για τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος. Είναι ένα έργο που βρίσκεται μια γενιά μπροστά από ο,τιδήποτε άλλο έχει χτιστεί, από πλευράς σταθμών για ρεύμα υψηλής τάσης, το οποίο επιτρέπει να έχουμε ασφάλεια στο ηλεκτρικό μας σύστημα, με μικρές απώλειες.
Παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όσο γίνεται πιο γρήγορα στο ηλεκτρικό μας σύστημα, με στόχο την αναγκαία μετάβαση προς ένα πιο πράσινο, πιο ασφαλές και πιο οικονομικά αποδοτικό μέλλον».
Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης, δήλωσε: «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έργο της αναβάθμισης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ. Το έργο αποτελεί μια νευραλγική υποδομή για το σύστημα μεταφοράς ενέργειας και συμβάλλει καθοριστικά στην δυναμικότητα και την ευστάθεια του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας από την Αττική έως και την Κρήτη. Είμαστε πλέον στην φάση υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και το συγκεκριμένο αποτελεί μια παρέμβαση κρίσιμη και απαραίτητη για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ που αποτελεί προτεραιότητα του Ταμείου».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Παρουσιάσαμε σήμερα στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένα από τα πλέον κρίσιμα έργα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, το οποίο διασυνδέει την Αττική με την Πελοπόννησο, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη και θα κάνει πιο ευσταθές το σύστημα της Στερεάς Ελλάδας συνολικά. Είναι μία “πράσινη” υποδομή, η οποία απαιτεί πολύ μικρότερο χώρο σε σχέση με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και θα αναβαθμίσει την ασφάλεια και σταθερότητα του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να προχωρήσουμε έγκαιρα στην ενεργειακή μετάβαση».
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.