Μετά τις εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις του 2023, η διοίκηση του ομίλου Τιτάν εξέφρασε στο χθεσινό conference call προς τους αναλυτές την αισιοδοξία της για αυξημένη φετινή κερδοφορία, με το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς να την επιβεβαιώνει στην πράξη.
Συγκεκριμένα, με βάση το τετραετές business plan που εκπόνησε πέρυσι ο εισηγμένος όμιλος, προβλεπόταν πως η κερδοφορία θα ανέβαινε στα 235 εκατ. ευρώ το 2026. Όμως τα περυσινά αποτελέσματα ήταν τόσο ισχυρά, έτσι ώστε να οδηγήσουν σε καθαρή κερδοφορία ύψους 268,7 εκατ. ευρώ και έτσι να προκύψει από το 2023 υπέρβαση του σχετικού στόχου που είχε τεθεί για το 2026.
Όταν αυτό άρχισε κατά το τελευταίο περυσινό τρίμηνο να γίνεται αντιληπτό από τους αναλυτές ως σοβαρό ενδεχόμενο, αρκετοί εξ αυτών είχαν θεωρήσει πως το 2023 ήταν μια χρονιά-εξαίρεση και πως ο όμιλος δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τόσο υψηλή επίδοση και μέσα στη διετία 2024-2025.
Τα πράγματα όμως φαίνεται να εξελίσσονται διαφορετικά, καθώς:
- Η ζήτηση τουλάχιστον στις βασικότερες αγορές (ΗΠΑ, Ευρώπη) παραμένει ισχυρή.
- Στο επίπεδο των τιμών έχουν γίνει κάποιες νέες αυξήσεις, έστω και μικρότερες σε σχέση με αυτές των προηγούμενων ετών.
- Το περιθώριο EBITDA θα μπορούσε ακόμη και να διευρυνθεί, ως αποτέλεσμα και των συνεχιζόμενων επενδύσεων που αποσκοπούν πέρα από την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, στην κατανάλωση λιγότερης ενέργειας, στη μεγαλύτερη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, στην παραγωγή περισσότερων «πράσινων» προϊόντων και στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των εργασιών του ομίλου.
- Το φετινό κόστος χρηματοδότησης θα επηρεαστεί από την περυσινή μείωση του καθαρού δανεισμού του ομίλου κατά 137 εκατ. ευρώ (στα 660 εκατ. ευρώ), με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν πως η τάση αποκλιμάκωσης του καθαρού χρέους θα μπορούσε να συνεχιστεί και φέτος παρά τις συνεχιζόμενες υψηλές επενδύσεις του ομίλου.
«Οι προοπτικές μας για το 2024 είναι θετικές χάρη στους αναμενόμενους βελτιωμένους όγκους πωλήσεων και τιμών και στις δύο βασικές αγορές μας, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 90% των πωλήσεων του ομίλου, αλλά και χάρη στην ολοκλήρωση των επενδυτικών έργων, τα οποία εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση.
Δίψα για επενδύσεις, αναζήτηση ευκαιριών
Όπως δήλωσε η διοίκηση του ομίλου στο χθεσινό conference call προς τους αναλυτές, υπάρχει διάθεση για συνέχιση των υψηλών επενδύσεων μέσα στο 2024, με το ποσό να προβλέπεται να κυμανθεί ίσως και στα 250 εκατ. ευρώ, με το management ωστόσο να δηλώνει πως «δεν θα διστάσουμε να ανεβάσουμε το ποσό για κάθε επένδυση που θα μπορεί να μας οδηγεί σε εξοικονόμηση κόστους, σε περισσότερα εναλλακτικά καύσιμα και στην εκμετάλλευση ευκαιριών».
Άλλωστε, η ρευστότητα της Τιτάν είναι τόσο υψηλή (δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA μόλις στο 1,2), έτσι ώστε να μη χρειαστεί η αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει φέτος με νέα αντίστοιχη έκδοση, αλλά να χρηματοδοτηθεί από τα διαθέσιμα της εταιρείας και κάποιο επιπλέον τραπεζικό δανεισμό.
Τέλος, η διοίκηση του ομίλου απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή για το ύψος του μερίσματος, ανέφερε πως αυτό δεν αυξήθηκε κατά το ποσοστό ανόδου της κερδοφορίας αλλά λιγότερο και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον, στην πρόθεση αποφυγής μεγάλων διακυμάνσεων στις χρηματικές διανομές από χρόνο σε χρόνο και δεύτερον, στην πρόθεση της εταιρείας να εκμεταλλευθεί πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και εξαγορές άλλων επιχειρήσεων.