Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πονοκέφαλος» για τις ασφαλιστικές τα νοσοκομειακά προγράμματα

Το αυξημένο κόστος επιβάλλει «να βρεθεί ισορροπία», σύμφωνα με τον CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής. Θολή η εικόνα για τον τρόπο «εμπλοκής» των εταιριών στα απογευματινά χειρουργεία.

«Πονοκέφαλος» για τις ασφαλιστικές τα νοσοκομειακά προγράμματα

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί στις ασφαλιστικές εταιρίες η συνεχής αύξηση του κόστους των νοσοκομειακών προγραμμάτων. Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στον «κλάδο υγείας» εκφράζουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, τα οποία θεωρούν ότι οι συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων στα νοσοκομειακά προγράμματα όχι μόνο πλήττουν την κερδοφορία του κλάδου, αλλά επιπλέον αποτελούν πηγή υψηλού κινδύνου για το μέλλον των εταιριών.

Ενδεικτική είναι η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci, ο οποίος απέδωσε τις αυξήσεις των τιμών στα νοσοκομειακά προγράμματα στο ολοένα και υψηλότερο κόστος τους. Το κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει άμεσα επί του θέματος ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

«Στα νοσοκομειακά προγράμματα επιβάλλεται να βρεθεί μια ισορροπία, καθώς το σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο για όλους. Τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό επίπεδο» υποστηρίζει ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ήδη από πέρυσι στελέχη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια των νοσοκομειακών προγραμμάτων, οδηγούν πολλά νοικοκυριά σε οριακές επιλογές, ιδίως σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Οι ίδιοι κύκλοι αν και αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα που υπάρχει για τις ασφαλιστικές εταιρείες να μην τιμολογούν κάτω του κόστους, ωστόσο επισημαίνουν ότι οι οικονομικές αντοχές πολλών νοικοκυριών έχουν εξαντληθεί.

Επιπροσθέτως πέρυσι οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες -σύμφωνα με πληροφορίες- «έγραψαν» ζημιές στον «κλάδο υγείας». Το γεγονός οδήγησε πολλές από αυτές σε νέες ανατιμήσεις ασφαλίστρων από την αρχή της χρονιάς. Ειδικότερα, με βάση την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο του 2024 παρατηρήθηκε αύξηση 14% στα ασφάλιστρα του «κλάδου υγείας» σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους (σ.σ. δεν είναι τόσο υψηλές οι φετινές αυξήσεις, απλώς οι περισσότερες περυσινές ανατιμήσεις είχαν γίνει μετά τον Ιανουάριο του 2023).

Γνωστό στέλεχος της αγοράς υποστηρίζει πως αν και ο «κλάδος υγείας» εμφανίζει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης από έτος σε έτος σε ότι αφορά την παραγωγή ασφαλίστρων, άλλες χρονιές καταγράφει κέρδη για τις ασφαλιστικές εταιρείες και κάποιες άλλες ζημίες. Το 2023 πάντως οι ζημίες ήταν σημαντικές. Υποστηρίζεται ότι πλέον δεν εντάσσεται στις επικερδείς δραστηριότητες για τις ασφαλιστικές εταιρείες, ωστόσο θεωρείται κομβικής σημασίας γιατί αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαφή με τον πελάτη, έτσι ώστε να του προσφερθούν και άλλα-κερδοφόρα- ασφαλιστικά προϊόντα.

Τα απογευματινά χειρουργεία

Παράλληλα, τα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία στα κρατικά νοσοκομεία που προωθεί η κυβέρνηση έχουν ανοίξει ένα σημαντικό νέο πεδίο συζήτησης για τον τρόπο εμπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών στο όλο θέμα, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε προς τα κάτω το κόστος ενός τμήματος των χειρουργικών επεμβάσεων.

Γενικότερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους να εμπλακούν και αυτές με κάποιο τρόπο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μάλιστα πριν από δεκαετίες είχε συμφωνηθεί -χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί- η δυνατότητα διαχείρισης μέρους των κρατικών νοσοκομείων από ασφαλιστικές εταιρείες.

Μετά από πάρα πολλά χρόνια και με αφορμή τα απογευματινά χειρουργεία στα κρατικά νοσοκομεία, το θέμα της σχέσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών με τα δημόσια νοσοκομεία έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Μάλιστα με σχετική δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι θέλει να εμπλέξει την ιδιωτική ασφάλιση στο ΕΣΥ και για το λόγο αυτό θα υπάρξει συνάντησή του με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v