Ελαφρά ανώτερο κύκλο εργασιών (από τα 9,74 στα 9,54 εκατ. ευρώ) και ζημιογόνο τελικό αποτέλεσμα (ζημία 482 χιλ. έναντι κερδών 873 χιλ. ευρώ) σημείωσε κατά το πρώτο μισό του 2023 η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου.
Η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ότι «το υψηλό κόστος ενέργειας αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία, καθώς οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις είναι εκ των πλέον ενεργοβόρων. Οι ζημιές της εταιρείας στο τρέχον εξάμηνο οφείλονται κατά βάση στο ότι οι πωλήσεις προήλθαν από προϊόντα που παρήχθησαν το β’ εξάμηνο του 2022 όπου και εκτινάχθηκε το κόστος ενέργειας. Ο κλάδος αντιμετωπίζει μείωση της ζήτησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές τους σε αυτές τις προϊοντικές κατηγορίες προκειμένου να αντισταθμίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλες αποθεματοποιήσεις παρά τη μειωμένη λειτουργία πολλών μονάδων παραγωγής ανά τον κόσμο.
Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η ζήτηση θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα από το Μάρτιο του 2024 και έπειτα, ενώ τρέχουσα προτεραιότητά της αποτελεί ο περιορισμός των αποθεμάτων οπότε και δεν αποκλείει κατά το β’ εξάμηνο το εργοστάσιο να λειτουργήσει σε καθεστώς μειωμένης παραγωγικής δυναμικότητας. Η μείωση της παραγωγής συνεπάγεται αύξηση του κόστους ανά παραγόμενη μονάδα και για το λόγο αυτό το β’ εξάμηνο αναμένεται αντίστοιχο αποτέλεσμα με αυτό του πρώτου.
Μέσα σ' αυτές τις συγκυρίες, η εταιρεία ενισχύει τις εμπορικές της σχέσεις με ευρωπαϊκά brand names και υλοποιεί εξειδικευμένα προγράμματα παραγωγής νημάτων με ιχνηλασιμότητα και πρωτοποριακές μεθόδους καλλιέργειας μέσω των οποίων θα διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, έχει πιστοποιηθεί ως εγκεκριμένος προμηθευτής αυτών των ειδών, με τις πρώτες ζητήσεις να αναμένονται από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους και να αυξάνονται σταδιακά. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν ο πρόσφατος εκσυγχρονισμός της παραγωγικής μονάδας, η εκμετάλλευση του εκκοκκιστηρίου Νεοχωρίου Μεσολογγίου καθώς και η εφαρμογή νέων μεθόδων παραγωγής «από το χωράφι στο νήμα» .
Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία μόλις δύο βδομάδες πριν, αναμένεται να μειώσουν κατά 25%-30% τις εισκομιζόμενες ποσότητες σύσπορου βάμβακος προς τη θυγατρική μας Εκκοκκιστήρια Σοφάδων. Παρότι είναι αδύνατο να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις κατά τη διάρκεια που συντάσσεται η παρούσα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ποιοτική υποβάθμιση σε μέρος της καλλιέργειας και δεν αποκλείεται να οξυνθεί o ανταγωνισμός μεταξύ των εκκοκκιστηρίων και να αυξηθεί η τιμή του σύσπορου για τις ποιότητες που δεν έχουν υποστεί υποβάθμιση.
Σημειώνεται ότι η Εκκοκκιστήρια Σοφάδων Α.Ε. δεν υπέστη καμία μηχανολογική ή κτιριακή βλάβη, πλην μιας ελεγχόμενης ζημίας σε απόθεμα σιτηρών. Προκαταβολές προς παραγωγούς, οι οποίες αυτή τη στιγμή κυμαίνονται σε 400.000 ευρώ αναμένεται να συμψηφιστούν στην πλειοψηφία τους εντός της τρέχουσας χρήσης.
Χαρακτηριστικό της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου που εκκινεί, είναι η μειωμένη ζήτηση η οποία αποτυπώνεται και από τις μειωμένες προπωλήσεις βάμβακος συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Οι φετινές προπωλήσεις δεν ξεπερνούν τους 30 χιλιάδες τόνους εκκοκκισμένου βαμβακιού, τη στιγμή που άλλες χρονιές την ίδια περίοδο αυτές ξεπερνούσαν τους 80 χιλιάδες τόνους. Η διοίκηση του ομίλου έχοντας σαν άμεση και επιτακτική προτεραιότητά της για το επόμενο διάστημα τη διατήρηση της βιωσιμότητας και ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των επιχειρήσεών της, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις προκειμένου να προβεί έγκαιρα σε διορθωτικές ενέργειες».