Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΑ: Βρέθηκαν 21 υπάλληλοι με πλαστά απολυτήρια λυκείου!

Εκτός… ΕΛΤΑ βρέθηκαν 17 υπάλληλοι την προηγούμενη εβδομάδα καθώς μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν με πλαστά απολυτήρια λυκείου. Τρεις υπάλληλοι ωστόσο δεν απολύθηκαν και η υπόθεση ακόμα ενός θα συζητηθεί αύριο στο διοικητικό συμβούλιο.

ΕΛΤΑ: Βρέθηκαν 21 υπάλληλοι με πλαστά απολυτήρια λυκείου!

Την έξοδο σε 17 δημόσιους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ, οι οποίοι απασχολούνται εδώ και χρόνια, έδειξε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, καθώς σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε ότι είχαν καταθέσει πλαστό απολυτήριο λυκείου.

Στις αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια τονίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ (ΕΛΤΑ) προχωρά σε «Καταγγελία Σύμβασης» μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Όπως αναφέρεται στις αποφάσεις, μετά από σχετικό έλεγχο δεν επιβεβαιώθηκε από τον αρμόδιο Εκπαιδευτικό Φορέα «η γνησιότητα του απολυτήριου τίτλου που προσκόμισε ο υπάλληλος και που ήταν απαιτούμενος (ο τίτλος) για την πρόσληψή του στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, καθώς αποτέλεσε στοιχείο κατάταξής του σε σειρά και κρίθηκε βάσει αυτού προσληπτέος».

Ωστόσο τρεις ακόμα περιπτώσεις που επίσης διαπιστώθηκε ότι τα απολυτήρια λυκείου ήταν πλαστά δεν επετεύχθη πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στη θέση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική ψήφο έδωσαν μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Άλλη μία απόφαση θα συζητηθεί στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο. Εντύπωση προκαλεί ότι τα πλαστά απολυτήρια είχαν σχεδόν στο σύνολό τους βαθμό απολυτηρίου 17!

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών ξεκίνησε αμέσως μετά την επιτυχημένη εθελούσια έξοδο των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ αλλά και την πρόσληψη εποχικού προσωπικού.

Το παρελθόν

Σημειώνεται ότι το 2018, 44χρονος δημόσιος υπάλληλος καταδικάστηκε καθώς απεδείχθη στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας ότι είχε πλαστογραφήσει όλους τους βαθμούς του στο απολυτήριο Λυκείου, το οποίο πλέον έμοιαζε με αριστούχου.

Χάρη σε αυτό το πτυχίο διορίστηκε στα ΕΛΤΑ, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Ο 44χρονος υπέβαλε αίτηση μετάταξης στο Δασαρχείο, οπότε ο φάκελός του άνοιξε εκ νέου και υπήρξε λεπτομερής μελέτη των χαρτιών που είχε προσκομίσει και βάσει των οποίων είδε διοριστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014, με το άρθρο 28 του Ν.4305, θεσμοθετήθηκε ο έλεγχος της γνησιότητας τόσο των δικαιολογητικών των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων του εν ευρεία έννοια δημόσιου τομέα, πριν την υπογραφή της πράξης διορισμού ή πρόσληψης, όσο και όλων των στοιχείων του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων ανεξαρτήτως της εργασιακής σχέσης με την οποία υπηρετούν στις δημόσιες υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές, Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, και τις επιχειρήσεις αυτών, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικά Ν.Π.Ι.Δ. και δημόσιες επιχειρήσεις, απαγορεύοντας μάλιστα την οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης, πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΕΔΔ, από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018, είχαν εντοπιστεί 1.737 πλαστοί τίτλοι στο Δημόσιο, οι δε ελεγχόμενοι υπάλληλοι είχαν απομακρυνθεί οριστικά από την υπηρεσία τους, ενώ ακόμα 2.002 υποθέσεις βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

Ως επί το πλείστον, οι πλαστογραφημένοι τίτλοι που εντοπίστηκαν, αφορούν πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (849), πτυχία πανεπιστημίου (461), πτυχία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (158), πτυχία ΤΕΙ (60), γνώση ξένων γλωσσών, κυρίως αγγλικών (71) και γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών (31).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v