Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρά η «μικρή» τιτλοποίηση της ΔΕΗ για έσοδα 200 εκατ. ευρώ

Ποια χρέη αφορά και πόσα έσοδα προσδοκά. Πώς διασφαλίζονται οι πελάτες της ΔΕΗ. Η ευελιξία του χρηματοδοτικού εργαλείου και το κουπόνι. Σήμα επενδυτικής εμπιστοσύνης η θετική έκβαση της τιτλοποίησης, εκτιμά η διοίκηση.

Προχωρά η «μικρή» τιτλοποίηση της ΔΕΗ για έσοδα 200 εκατ. ευρώ

Στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται η ΔΕΗ να προχωρήσει στην τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η διοίκηση της επιχείρησης έχει αποφασίσει να τρέξει… το «μικρό» πακέτο των απλήρωτων λογαριασμών πελατών της. Πρόκειται για υπερήμερες οφειλές διάρκειας έως 60 ημερών και, όπως αναφέρουν πηγές, με την τιτλοποίησή τους, η εταιρεία προσδοκά σε χρηματοδότηση της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ.

Η εκχώρηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών της προαναφερόμενης κατηγορίας θα γίνει μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕH δεν θα προσκομίσει κανένα ενέχυρο για να χρηματοδοτηθεί. Οι επενδυτές θα έχουν να κερδίσουν από το κουπόνι, με το ύψος του να κυμαίνεται, ως είθισται σε τέτοιες διαδικασίες, πολύ υψηλότερα από τις ομολογιακές εκδόσεις υγιών οικονομικά εταιρειών.

Οι οφειλέτες των απλήρωτων λογαριασμών θα συνεχίζουν να χρωστούν στη δημόσια εταιρεία, δηλαδή δεν θα δουν τις υποχρεώσεις τους να περνούν στα χέρια τρίτων.

Σύμφωνα με πηγές, το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο χρησιμοποιείται κατά κόρον από άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας, προκειμένου να αντλούν ρευστότητα, χωρίς την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η επιτυχής έκβαση της πρώτης τιτλοποίησης θα σημάνει για πρώτη φορά την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας απέναντι στη ΔEH και συγκεκριμένα στο γεγονός πως η εταιρεία έχει την ικανότητα και διαθέτει την αξιοπιστία προκειμένου να συλλέξει τις συγκεκριμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το μικρό «πακέτο» των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της δημόσιας επιχείρησης θα προέλθει από το καλάθι απλήρωτων λογαριασμών ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πηγές, το εργαλείο της τιτλοποίησης είναι ευέλικτο, δηλαδή θα μπορεί για συγκεκριμένο μεγάλο χρονικό διάστημα να διαθέτει ανείσπρακτες οφειλές, προκειμένου να αντλεί χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο και μεγαλύτερο «πακέτο» των υπερήμερων οφειλών, αυτό των 90 και πλέον ημερών, η ΔΕH, λένε οι πληροφορίες, δεν θα βιαστεί να προχωρήσει, επιδιώκοντας να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα και εμπειρία από τη διαδικασία του μικρού πακέτου. Η συγκεκριμένη κατηγορία των απαιτήσεών της έχει υψηλότερο ρίσκο, δηλαδή θα είναι ακριβή η έκδοση, εξαιτίας των χαρακτηριστικών των οφειλών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v