Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρέχει» η κυπριακή ασφαλιστική αγορά

Σε αντίθεση με την «στάσιμη» δική μας αγορά, η κυπριακή παραγωγή αυξάνεται το 2018 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ποια η πορεία των ελληνικών θυγατρικών στο Νησί της Αφροδίτης. Συζητήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αναλυτικός πίνακας.

«Τρέχει» η κυπριακή ασφαλιστική αγορά

Σημαντική αύξηση παραγωγής κατέγραψε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο η κυπριακή ασφαλιστική αγορά, οδηγούμενη από τη γενικότερη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών (βλέπε παρατιθέμενους πίνακες), κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε κατά 12,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και των γενικών ασφαλίσεων κατά 2,1%. Οι αντίστοιχες βελτιώσεις που είχαν σημειωθεί κατά το πρώτο τέταρτο του 2017 (σε σύγκριση με το 2016) είχαν διαμορφωθεί αντίστοιχα σε 8,7% και 4,5%.

Ο βασικότερος λόγος ανόδου της ασφαλιστικής παραγωγής είναι η γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας, με το ΑΕΠ του 2017 να «τρέχει» με 4,2% και του πρώτου φετινού τριμήνου με +3,2%. Γενικότερα, σε αντίθεση με την ελληνική αγορά όπου η ασφαλιστική παραγωγή βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλά του 2015, στην Κύπρο η άνοδος διανύει ήδη το τρίτο συνεχόμενο έτος της.

Στον κλάδο ζωής το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Universal Life (μετά τη συνεργασία της με την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα) και ακολουθούν οι Eurolife (17,77%, θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) και CNP Cyprialife (16,62%, θυγατρική του γνωστού γαλλικού πολυεθνικού Ομίλου).

Σε ότι αφορά τις ελληνικών συμφερόντων ασφαλιστικές εταιρείες, διακρίνουμε την Prime Insurance (5,04%, ελεγχόμενη από τον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοντομηνά), την Altius Insurance (2,84%, πρώην Alpha Ασφαλιστική που μετονομάστηκε μετά την πώλησή της), Εθνική Ασφαλιστική (1,90% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) και Allianz Hellas.

Στους κλάδους των γενικών ασφαλίσεων, η Universal Life κατέχει την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τις CNP Ασφαλιστική, Γενικές Ασφάλειες Κύπρου (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου), Trust, Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας), AIG και MetLife.

Από ελληνικής πλευράς, διακρίνουμε την παρουσία της Εθνικής Ασφαλιστικής (παραγωγή 5,26 εκατ. το τρίμηνο), της Allianz Hellas (4,23 εκατ. ευρώ), της Υδρόγειος Ασφαλιστική (4,11 εκατ. ευρώ), της Altius (3,38 εκατ. ευρώ), της Prime Insurance (3,37 εκατ. ευρώ) και της Interamerican (0,6 εκατ. ευρώ).

Στα θέματα που συζητούνται στην κυπριακή αγορά, συγκαταλέγεται το κατά πόσο αρκετές από τις μικρές ασφαλιστικές εταιρείες (κυρίως των γενικών κλάδων) θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες διοικητικές και εποπτικές απαιτήσεις του Solvency II, αλλά και του υπόλοιπου θεσμικού πλαισίου (ΠΧ PRIIP’s, GDPR, IDD). Έτσι, ανοιχτό κατά πολλούς είναι το θέμα των εξαγορών-συγχωνεύσεων, με στόχο η αγορά να συγκεντρωθεί σε λιγότερα «χέρια».

Μικτά ασφάλιστρα κλάδου ζωής
(δεν συμπεριλαμβάνονται συμβόλαια ατυχημάτων-υγείας από εταιρείες Ζωής)

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v