ΕΛΠΕ: Στα 300 εκατ. το όφελος από την πώληση του 35% στο ΔΕΣΦΑ

Η γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛ.ΠΕ ενέκρινε την μεταβίβαση του 35% στην κοινοπραξία των Snam- Enagas- Fluxys. Στα 283,7 εκατ. ευρώ το τίμημα συν 16 εκατ. ευρώ το μέρισμα από το ΔΕΣΦΑ. Δίκαιο και εύλογο το ποσό, σύμφωνα με τον Ευστάθιο Τσοτσορό.

ΕΛΠΕ: Στα 300 εκατ. το όφελος από την πώληση του 35% στο ΔΕΣΦΑ

Το πράσινο φως για την πώληση του ποσοστού 35% συμμετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων στο ΔΕΣΦΑ με τίμημα 283,7 εκατ. ευρώ άναψε η γενική συνέλευση των μετόχων του πετρελαϊκού ομίλου.

Το τίμημα των 283,7 εκατ. ευρώ είναι προ φόρων, ενώ το συνολικό όφελος για τα ΕΛ.ΠΕ θα πλησιάσει τα 300 εκατ. ευρώ καθώς ο ΔΕΣΦΑ θα διανείμει και μέρισμα, εκ του οποίου τα 16 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στα ταμεία των διυλιστηρίων του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας.

Η γενική συνέλευση των μετόχων έλαβε θετική απόφαση και συνεδρίασε σε απαρτία καθώς συμμετείχε το 84,3% των μετόχων, ήτοι κάτοχοι 257 εκατομμυρίων μετοχών.

Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του ομίλου «το τίμημα,που πρόσφερε η κοινοπραξία των Snam, Enagas και Fluxuys», σύμφωνα και με την εισήγηση του συμβούλου των ΕΛΠΕ που ήταν η Barclays Bank, «είναι εύλογο και ικανοποιητικό καθώς ήταν στο εύρος των αποτιμήσεων της». Επιπλέον, τα ΕΛ.ΠΕ κατείχαν μειοψηφική θέση στο ΔΕΣΦΑ, δηλαδή μη στρατηγική συμμετοχή. Επίσης σημειώθηκε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ότι «υπήρξε μεγιστοποίηση του τιμήματος από την κοινή πώληση της συμμετοχής της εταιρίας και του δημοσίου».

Ο κ. Ευστάθιος Τσοτσορός ερωτηθείς από μικρομετόχους για το αν η πώληση της συμμετοχής των ΕΛ.ΠΕ σηματοδοτεί και την αποχώρηση από τον κλάδο του φυσικού αερίου, ήταν κατηγορηματικός: «Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν αποχωρούν από το φυσικό αέριο. Θα είμαστε παρόντες με επωφελή τρόπο».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε ότι τα έσοδα από την πώληση του Διαχειριστή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω απομόχλευση, ενίσχυση του ισολογισμού της εταιρείας ή / και χρηματοδότηση επενδύσεων. Τόνισε επίσης ότι η συναλλαγή υπόκειται στην έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές ανταγωνισμού και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία θα πρέπει επίσης να πιστοποιήσει τον ΔΕΣΦΑ ως Διαχειριστή υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v