Ασφαλιστικές: Ανεβαίνουν οι επιδόσεις στην Κύπρο

Πώς ανταποκρίθηκαν οι ελληνικοί ασφαλιστικοί όμιλοι στην ισχυρή άνοδο της παραγωγής, που σημειώθηκε πέρυσι στην κυπριακή αγορά. Οι επιδόσεις, τα μερίδια αγοράς και η τάση συγκέντρωσης σε λιγότερους «παίκτες». Αναλυτικοί πίνακες.

Ασφαλιστικές: Ανεβαίνουν οι επιδόσεις στην Κύπρο

Από τη γενικότερη αύξηση της παραγωγής στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά ευνοήθηκαν και οι ελληνικές εταιρείες που έχουν παρουσία στο Νησί της Αφροδίτης.

Ειδικότερα, το 2017 η κυπριακή ασφαλιστική παραγωγή επηρεάστηκε από το +4% στο ΑΕΠ με το οποίο «έτρεξε» η τοπική οικονομία, με αποτέλεσμα ο κλάδος ζωής να αναπτυχθεί με 7,8% και οι γενικοί κλάδοι με 5,4%. Βέβαια, άνοδος παραγωγής είχε καταγραφεί και το 2016 έναντι του 2015 (+0,7% στον κλάδο ζωής και +4% στους γενικούς κλάδους).

Όπως προκύπτει και από τον πρώτο παρατιθέμενο πίνακα, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον κλάδο ζωής κατέχει η Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) με 24,95%, στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Universal Life (23,9% ευνοήθηκε από τη συνεργασία της με την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα) και στην τρίτη θέση κατατάχθηκε η CNP Cyprialife με 23,76%.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική παρουσία, η Prime Insurance του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά κατείχε το 2017 το 7,66% της τοπικής αγοράς (στο +11,1% η παραγωγή της το προηγούμενο έτος), η Altius Insurance (πρώην Alpha Ασφαλιστική) το 3,57% της αγοράς με ετήσια αύξηση παραγωγής 3,34%, η Εθνική Ασφαλιστική το 2,34% με ετήσια άνοδο παραγωγής 15,8% και η Allianz Hellas το 0,11% της αγοράς (η πτώση μάλλον αποδίδεται στη διακοπή συνεργασίας με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα).

Σύνολο μικτών ασφαλίστρων κλάδου ζωής
(μη συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρείες Ζωής)

Οι γενικές ασφάλειες στην Κύπρο (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα) είναι μια λιγότερο συγκεντρωμένη αγορά. Leader στην αγορά για το 2017 ήταν οι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφαλίσεις Κύπρου και Eurolife), με παραγωγή 46,5 και 19,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στη δεύτερη θέση κατατάχθηκε ο Όμιλος CNP (CNP Ασφαλιστική και CNP Cyprialife με παραγωγή 48,6 και 12,5 εκατ. ευρώ), ενώ ακολούθησαν η Universal Life με 41,6 εκατ., η Trust με 29,8 εκατ. και η Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) με 28 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εταιρείες, την πρώτη θέση κατέλαβε το 2017 η Altius, με παραγωγή 19,53 εκατ. ευρώ (+19,4% μέσα στη χρονιά), ενώ ακολούθησαν οι Εθνική Ασφαλιστική με 18,2 εκατ. (+2,92%), η Prime Insurance με 14,6 εκατ., η Allianz Hellas με 14,3 εκατ., η Υδρόγειος Ασφαλιστική με 12,24 εκατ. και η Interamerican Hellenic Insurance.

Σύνολο μικτών ασφαλίστρων γενικών κλάδων

Σύμφωνα με παράγοντες της τοπικής αγοράς, οι φετινές προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου είναι ανοδικές, λόγω:

α) Της αναμενόμενης νέας αύξησης που θα σημειώσει το ΑΕΠ μέσα στο 2018.

β) Της τάσης για ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση του ασφαλιστικού κλάδου στην οικονομία (το ποσοστό της παραγωγής επί του ΑΕΠ είναι σαφώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υψηλότερο σε σχέση με αυτό της Ελλάδας).

Πάντως, πολλοί παράγοντες της αγοράς αναμένουν κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στην τοπική ασφαλιστική αγορά, καθώς με βάση το μπαράζ των θεσμικών αλλαγών που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μικρότερες σε μέγεθος εταιρείες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτητικές διαδικασίες και στα υψηλά έξοδα που συνεπάγεται η προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v