Πιάνουν δουλειά οι ειδικοί των "κόκκινων" δανείων και στη ΔEΗ με την Qualco επικεφαλής κοινοπραξίας εταιριών, αλλά και τον αμερικάνικο μεγάλο χρηματοοικονομικό οίκο FINACITY CORPORATION που ειδικεύεται στις τιτλοποιήσεις χρεών να αναλαμβάνουν τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, ο διεθνής διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΔEΗ τον περασμένο Μάιο για την πρόσληψη ειδικών στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ανέδειξε ως "δανείζων εμπειρία" την FINACITY CORPORATION" και "υπεργολάβους" τις IBM Hellas Α.Ε., Deutsche Bank London Branch, Estia Business Group, Deloitte Business Solutions Α.Ε., KPMG, Qualco UK, ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. και Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία. Επικεφαλής του σχήματος φέρεται να είναι η Qualco.
Πρόκειται για ελληνική εταιρία με διεθνή παρουσία σε 15 χώρες και 70 πελάτες κυρίως από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η οποία είναι ειδικός πάροχος συστημάτων διαχείρισης χαρτοφυλακίου χρέους και υπηρεσιών, με τεχνολογία που καλύπτει όλες τις πτυχές της συλλογής χρεών. Η Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου -ξάδελφου του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου- έγινε ευρέως γνωστή όταν μαζί με την PwC Business Solutions Α.Ε. και τη Hoist Kredit Aktiebolag σύστησαν την PQH, η οποία ανέλαβε την εκκαθάριση των bad banks των 16 τραπεζών.
Σημαντικό ρόλο στο έργο που αναλαμβάνει η κοινοπραξία των προαναφερόμενων εταιριών, αναμένεται να παίξει η FINACITY CORPORATION. Πρόκειται για μεγάλο χρηματοοικονομικό οίκο με εμπειρία στις τιτλοποιήσεις χρεών. Ιδρύθηκε το 2001 από τα επενδυτικά κεφάλαια των ABN AMRO, της Bank of America και της Euler Hermes. Η εταιρία δεν είναι δεσμευμένη στους μετόχους της επιτρέποντάς της να κάνει συνεργασίες και με άλλους οικονομικούς εταίρους. Έχει προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και δραστηριοποιείται σε 175 χώρες.
Όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, η Qualco και οι υπόλοιπες εταιρίες θα παρέχουν "εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης της ΔEΗ Α.Ε. στην αποτελεσματική διαχείριση του πελατολογίου της με έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές", όπως τιτλοφορούταν και ο σχετικός διαγωνισμός προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔEΗ εδώ και δύο χρόνια παραμένουν σταθερά στο ύψος των 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα ρυθμιζόμενα χρέη. Με αυτά κατά πάσα πιθανότητα οι απλήρωτοι λογαριασμοί αγγίζουν και τα 3 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρίας, αδυνατώντας προφανώς να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το τεράστιο βουνό... των ληξιπρόθεσμων χρεών, που προκαλεί ντόμινο χρηματοδοτικής ασφυξίας και απλήρωτων προμηθευτών της, προχώρησε στην προκήρυξη του προαναφερόμενου διεθνούς διαγωνισμού.
Το έργο των αναδόχων
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι ειδικοί που θα αναλάβουν το έργο της διαχείρισης, εξετάζοντας πιθανότατα και το ενδεχόμενο τιτλοποίησης των χρεών, θα πρέπει μεταξύ άλλων να παρέχουν τις ακόλουθες υπηρεσίες:
1. Εκπόνηση αναλυτικού πλάνου υλοποίησης υπηρεσιών. Το σχέδιο θα πρέπει να παραδοθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή της αύμβασης.
2. Ανάπτυξη στρατηγικής διαχείρισης οφειλών και καθορισμός συστηματικών δράσεων διαχείρισής τους. Η στρατηγική θα πρέπει να παραδοθεί σε τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης
3. Μελέτη για εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης/τιτλοποίησης απαιτήσεων. Εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
4. Σχεδιασμός πλαισίου υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων. Εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
5. Ανάληψη διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η κοινοπραξία που αναλαμβάνει το έργο έχει τη δυνατότητα επίσης να αναθέσει μέρος των εργασιών της και σε υπεργολάβους. Όπως επίσης και να εγκατασταθεί σε χώρο της ΔEΗ, απασχολώντας 30 άτομα προσωπικό.
Το ενδιαφέρον των όρων του διαγωνισμού είναι ο τρόπος πληρωμής του αναδόχου για την πέμπτη φάση. Ενώ για τις προηγούμενες τέσσερις φάσεις το σύνολο της πληρωμής (επιμερίζεται και είναι εφάπαξ) ανέρχεται στα 1,3 εκατ. ευρώ, η αμοιβή για τη φάση της διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος των ποσών που θα καταφέρει η κοινοπραξία να φέρει στα ταμεία της ΔEΗ.
Αν εισπράξει ποσά ύψους 100 εκατ. ευρώ (εφάπαξ πληρωμή οφειλής ή σε δόσεις) από ενεργούς πελάτες ανεξαρτήτως υπολοίπου, το ποσοστό της πληρωμής του είναι 8%, δηλαδή 8 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση που εισπράξει χρέη 10 εκατ. ευρώ από πελάτες με οφειλές έως 2.000 ευρώ, το ποσοστό της αμοιβής του ορίζεται σε 12%, ήτοι 1,2 εκατ. ευρώ.
Αν ανακτήσει απλήρωτους λογαριασμούς 14 εκατ. ευρώ από πελάτες με οφειλές μεγαλύτερες των 2.000 ευρώ, το ποσοστό της αμοιβής του ανέρχεται στο 10%, δηλαδή 1,4 εκατ. ευρώ.
Τα σενάρια έγιναν με δείγμα 120.000 οφειλετών.
Απόφαση της ΔEΗ για επιτόκια στις ληξιπρόθεσμες
Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της ΔEΗ αποφάσισε την επιβολή και αύξηση επιτοκίων για κατηγορίες ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με την απόφαση:
- Δεν αυξάνεται το επιτόκιο για οφειλές που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε ρύθμιση. Το επιτόκιο παραμένει στα επίπεδα του δικαιοπρακτικού, δηλαδή 5,25%.
- Επιβάλλεται, σύμφωνα με τον νόμο, επιτόκιο 6% για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, για πρώτη φορά.
- Για ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που δεν προσέρχονται να τις ρυθμίσουν επιβάλλεται, σύμφωνα με το νόμο, επιτόκιο 7,25%.